Stug Corenos bezorgt NEC Delfzijl flinke kater

In de jacht op de koppositie in 4E heeft NEC Delfzijl zich lelijk in de vingers gesneden door de uitwedstrijd tegen Corenos te verliezen. De gastheren hadden in Brian Pattiwael een trefzekere speler en konden na negentig emotionele minuten voetbal dan ook een 2-0 overwinning in de zak steken. Bij de gasten werd er met de beschuldigende vinger naar Corenos en arbiter Patrick Olthof gewezen. ‘Je moet bij verlies naar jezelf kijken en dat probeer ik ook, maar vandaag was dat wel erg lastig. We hebben tegen twaalf man lopen te voetballen’, sprak een duidelijk geïrriteerd geraakte trainer Roy Kamps na het laatste fluitsignaal. Zijn collega Marco Pesiwarissa was van mening dat NEC het verlies aan zichzelf te wijten had.

Corenos besloot de wedstrijd tegen NEC Delfzijl op natuurgras te laten spelen. Volgens Kamps zou je nog geen kudde schapen op dat terrein hebben laten rondlopen. Hij noemde het een ‘dramatische’ ondergrond waarop de wedstrijd zich moest voltrekken. ‘Het is schandalig dat je op zo’n veld moet spelen terwijl je over een prima kunstgrasveld beschikt’, klaagde de oefenmeester van de Delfzijlsters. Desondanks was hij van mening dat zijn team goed stond te spelen. Er werd goed druk gezet en er waren ook wel mogelijkheden tegen de ploeg die slordig aan het duel begon. Ballen voor de pot gooien en hopen dat hij een keer goed zou vallen. Dat was het geluk waarnaar NEC Delfzijl op zoek was. Dat meevallertje kregen zij niet, maar Corenos in de 18e minuut wel. Uit het niets stonden de gastheren zomaar op voorsprong. Een lange haal naar voren stuiterde over de defensie van de gasten heen. In een uiterste poging om de fout te herstellen ging Ulyendrich Merencia op de rand van het strafschopgebied van NEC het duel aan met een sliding op de bal. Scheidsrechter Patrick Olthof vond dat daarbij een overtreding op Brian Pattiwael werd gemaakt. De arbiter deed even een stap terug omdat er enige twijfel bestond of de charge binnen of buiten de zestien was begaan. ‘Binnen was het geel en een strafschop geweest, daarbuiten rood omdat er dan sprake is van een doorgebroken speler’, aldus Olthof. Hij nam de tijd om zijn eigen waarneming te verifiëren en besloot vervolgens rood te trekken. En dus moest NEC Delfzijl al snel met tien man verder.

‘Het is schandalig dat hij daar rood voor geeft’, sprak Kamps na afloop. Overigens leken de bezoekers niet erg van hun stuk te zijn door de vroege veldverwijzing. Uit de corner die daarop volgde schoot Jordan Muller op doel, maar diens poging werd gepareerd. Brian Pattiwael en Germen Tamsma hadden de trekker daarna alsnog kunnen overhalen, maar ook dat mislukte. NEC Delfzijl probeerde het wel, maar wist zich geen raad met de stugge verdediging van de gastheren. Kansen van Jeffrey Roeters, Jurelly Torbed en Sem Switynk werden teniet gedaan. Uit een counter wist Brian Pattiwael wel doel te treffen en brak daarmee het duel open: 1-0. Hij was ook de maker van de volgende treffer die eveneens uit een counter tot stand kwam en via allerlei tussenstations uiteindelijk in de rechter bovenhoek werd geschoten: 2-0. Dat was tevens de ruststand.

Na de thee had men het bij NEC Delfzijl enigszins omgezet en bleef Corenos volharden in het spelen van de lange bal in de hoop dat er een keer een moment zou komen dat het leer goed zou vallen. Met de voorsprong op zak en een mannetje meer op het veld kon het zich ook wel veroorloven om achterover te leunen en te kijken wat NEC zou verzinnen om het duel een andere wending te geven. Tweevoudig prijsschutter Brian Pattiwael verzuimde het duel definitief op slot te gooien. De Delfzijlsters probeerden van alles om tot succes te komen, maar slaagden er niet in het breekijzer te vinden om de Roodeschoolsters kapot te spelen. Er gebeurde echter genoeg om de supporters scherp te houden.

Voor de dug-outs van beide clubs ontstond in de slotfase een opstootje nadat Cristian Uil volgens Kamps een poging had gedaan om Joost Kombrink doormidden te zagen. Iedereen aan Delfzijlster zijde wond zich er over op. Uil kreeg vervolgens zijn tweede geel omdat de fluitist van mening was dat hij onbesuisd het duel was ingegaan. Hij trok nog wel direct rood omdat hij de reeds gewisselde NEC-er Wilbert Lambeck een slaande beweging dacht te zien maken. Die trok hij meteen na het duel overigens weer in omdat de onpartijdige niet helemaal zeker van zijn zaak was. Volgens Marco Pesiwarissa viel het wel een beetje mee met de overtreding van zijn speler. Die stond volgens de oefenmeester achter zijn man en wilde de bal raken. Het leer stuitte op door het slechte veld en vervolgens raakte Uil zijn tegenstrever Kombrink. En dat was volgens Pesiwarissa geen bewuste actie. Doordat Roy Kamps Cristian Uil wegduwde, ontstond er daarna een reactie van beide kanten. Nadat de gemoederen weer wat waren bedaard kon het duel uitgespeeld worden zonder dat er nog wat aan de stand of aan het aantal spelers binnen de lijnen veranderde.

En dan is er gelukkig nog een derde hoofdrolspeler die zijn licht over de gebeurtenissen kan laten schijnen als de meningen te ver uit elkaar lopen en dat is de arbiter zelf. Olthof: ‘Vanaf het moment dat ik Merencia rood had voorgehouden werd iedere beslissing van mij door de bank van NEC Delfzijl in woord en gebaar in twijfel getrokken. Bij de rode kaart van de wisselspeler van NEC wist ik op zeker moment niet of hij nou de dader was of een teamgenoot van hem. Dan moet je ook mans genoeg zijn om zo’n kaart weer in te trekken. En de rode kaart die ik rechtstreeks aan Uil zou hebben gegeven zoals de trainer van NEC beweert? Daar klopt niks van. De coach was er zelfs mede de oorzaak van dat het opstootje verergerde.’

Marco Pesiwarissa (Corenos): ‘We begonnen niet goed aan het duel. Na de rode kaart van NEC kregen we wat meer rust aan de bal. Zij hadden weliswaar meer balbezit, maar wij waren effectiever in het benutten van onze kansen. Het was anders dan een week eerder tegen Poolster, toen we helemaal niets wisten te creëren. Dat onze manier van spelen niet iedereen aanstaat, doet mij niet zoveel. We spelen naar onze mogelijkheden en daar pakken we punten mee. Ik win ook veel liever met matig voetbal dan dat we goed en aanvallend voetbal spelen en geen punten pakken, zoals in de eerste drie wedstrijden van het seizoen. Uiteindelijk gaat het om de punten en niet of je het meeste balbezit hebt. Uit de laatste acht wedstrijden hebben we negentien punten gehaald. Weliswaar met twee punten in mindering, maar dan nog. We scoren zeventien keer en hebben er zes tegen gekregen. Deze cijfers moeten ons vertrouwen geven voor de resterende wedstrijden.’

Roy Kamps (NEC Delfzijl): ‘We hebben in de laatste vier wedstrijden maar één doelpunt gemaakt. Dat is veel te weinig. Vandaag hadden we onszelf ook moeten belonen omdat wij beter speelden, maar bleven weigeren om de kansen te benutten. Voor het overige kan ik alleen maar zeggen dat het erg lastig spelen was tegen twaalf man.’

* Corenos – NEC Delfzijl 2-0 (2-0). Brian Pattiwael 1-0; Brian Pattiwael 2-0 (foto: © Mark Monden).

No Replies to "Stug Corenos bezorgt NEC Delfzijl flinke kater"