DWA/Argo verrast titelkandidaat Udiros/Kinea

De korfballers van DWA/Argo hebben in Nieuwehorne de nummer twee van de ranglijst weten te verschalken. De Winsumers en Bedumers legden de basis voor de overwinning in de eerste helft, want bij rust stond het 4-9. In de tweede helft kroop de thuisploeg steeds dichterbij, maar steeds als Udiros/Kinea op één punt verschil kwam, wist DWA/Argo het gat weer te vergroten naar twee. De spannende wedstrijd werd bij 17-19 afgesloten. Voor DWA/Argo blijft de strijd om degradatie te ontlopen ongemeen spannend, aangezien ook concurrent DTS tot winst wist te komen.

DWA/Argo speelde zaterdag weer met de zelfde acht basisspelers als een week eerder. Sanne Schuuring is nog afwezig door een blessure. Van meet af aan was DWA/Argo goed bij de les in Nieuwehorne. De ploeg van trainer-coach Lisette Hamminga scoorde uit handen van Lieke Stoepker en Jildau Smedema 1-1 en 1-2 en liep na de gelijkmakende 2-2 weg. DWA/Argo zette in deze fase goed druk op de gemakkelijk combinerende Friezen en wist in de verdediging snel de bal weer te veroveren. In de aanval waren de Groningers efficiënt. Tycho Schuuring zorgde van dichtbij de korf voor 2-3 en hierna schoot Yarin Smedema van afstand 2-4 binnen. Udiros/ Kinea kon er in deze fase maar weinig tegenover stellen. De ploeg liep duidelijk tegen zichzelf te korfballen en DWA/Argo profiteerde optimaal. Sjouke Hoekstra, Jildau Smedema en Tom van der Laan rondden de hun geboden kansen simpel af en zo liep DWA/Argo naar 2-7. De thuisploeg probeerde met een wissel en een time-out het tij te keren, maar tot aan de rust bleef het verschil vijf treffers. Namens DWA/Argo hadden Ole Smedema en Lieke Stoepker nog gescoord en zo werden de kleedkamers opgezocht bij 4-9.

Na de pauze was het duidelijk dat Udiros/Kinea niet zomaar de handdoek in de ring wilde gooien, want meteen werd de druk opgevoerd. DWA/Argo was echter goed bij de les en speelde, met invaller Twan Eshuis voor de geblesseerd uitgevallen Sjouke Hoekstra, als een echt team. Rustig werden de goeie kansen opgezocht en Ole Smedema beantwoordde de eerste treffer van Udiros/Kinea met een raak afstandsschot. Toch kwamen de Friezen dichterbij. Na 7-11 door Lieke Stoepker en 8-12 uit handen van Jildau Smedema werd het in een korte tijd 11-12. De Friezen drongen aan en het begon er steeds meer op te lijken dat DWA/Argo de winst niet over de streep kon trekken. Het lukte de thuisploeg echter niet om op gelijke hoogte te komen, want Lynn van der Kroft maakte 11-13. Zo ontstond er een spannende slotfase, want Udiros/Kinea speelde ook de beste spelers goed uit. Na 12-13 werd het 12-14 door Lieke Stoepker en na 13-14 werd het 13-15 door Jildau Smedema. Dit patroon herhaalde zich tot aan het einde. Beide dames hielden opnieuw Udiros/Kinea op afstand met 14-16, 15-17 en 16-18. Ook hierna kwam Udiros/Kinea weer op een verschil van een doelpunt, 17-18. In de slotfase hield DWA/Argo echter vakkundig het hoofd koel. Na een heel lange aanval van twee minuten, die uiteindelijk met een treffer werd afgesloten door Ole Smedema werd de resterende tijd voor de thuisploeg nog maar erg kort. Wel kreeg de ploeg in de laatste minuut nog een strafworp, maar deze werd gemist, waarna de stand niet meer veranderde. De eindstand was 17-19. De spelers van DWA/Argo waren zeer verheugd over hun vertoonde spel. Alle acht basisspelers hadden gescoorde en er werd gewerkt als een team om de juiste mensen in stelling te brengen.

Ook in de strijd tegen degradatie was deze winst zeer belangrijk. Hekkensluiter DTS had namelijk ook gewonnen en dreigde de laatste plaats aan DWA/Argo af te staan. Zover kwam het dus niet, want door de winst van DWA/Argo blijft de stand onveranderd. Wel is DWA/Argo op gelijke hoogte komen te staan met Emmeloord. Die ploeg komt voor de volgende wedstrijd naar Winsum om te bepalen wie een van de twee degradatiekandidaten wordt. Met nog drie wedstrijden te gaan kan de competitie nog alle kanten op en is duidelijk dat elk punt cruciaal kan zijn. In Emmeloord werd het de vorige keer 19-18 voor de polderbewoners, dus het belooft een spannende ontmoeting te worden. Die wedstrijd wordt overigens pas gespeeld op zaterdag 2 maart in De Tirrel in Winsum, om 17.15 uur. De korfballers gaan eerst twee weken voorjaarsvakantie vieren.

* Scores DWA/Argo: Lieke Stoepker (6), Jildau Smedema (5), Ole Smedema (3), Sjouke Hoekstra, Tom van der Laan, Tycho Schuuring, Lynn van der Kroft en Yarin Smedema (1).