Overzicht amateurvoetbal

Een weer sterk uitgedund voetbaloverzicht omdat we andermaal veel aandacht aan andere wedstrijden hebben kunnen schenken, waarbij we dankbaar zijn voor de bijdragen die clubs zelf aanleveren. Deze week beginnen we weer met de hoogst spelende ploeg in ons werkgebied.

1e Klasse J Zaterdag/Zondag
HOOGEZAND – WINSUM 2 – 2
Hij had het min of meer al aangekondigd en precies dat wat trainer Fred de Boer van Winsum had voorspeld gebeurde. Zijn team had de grootste moeite om zich hekkensluiter Hoogezand van het lijf te houden. Het duel zou uiteindelijk in 2-2 eindigen.

‘Uiteraard willen we winnen, maar ondanks hun positie zullen ze scherp aan de start verschijnen en is het voor ons zaak om te zorgen dat veel dingen kloppen. Als dat lukt zijn wij een vervelend goede ploeg’, liet De Boer zich in de aanloop naar het duel met de drager van de rode lantaarn ontvallen. Op eigen veld had Winsum nog met 2-0 weten te winnen. De Hoogezandsters wisten in oktober hun tot dusver enige overwinning (2-3) te boeken in het treffen met Velocitas.

In de beginfase lee er nog niet zoveel aan de hand te zijn. Winsum bouwde aan een licht overwicht, al waren de kansen dan ook schaars. Hoogezand dacht na een kwart wedstrijd succes te boeken, maar de bal werd over de deklat getild. Na een dik half uur spelen teisterde Menno Mulder namens de bezoekers de lat. Toen was Hoogezand al op voorsprong gekomen door een eigen goal van Joshua van Dijk: 1-0.

Na de doelwisseling was het ongelukkige moment al snel vergeten toen Jered Faleye de bal in twee keer binnen wist te schieten (1-1) en het werd nog mooier voor Winsum toen de doelpuntenmaker na een klein uur spelen nog een keer wist af te drukken: 1-2. Hoogezand liet zich echter niet van zijn stuk brengen en bleef op zoek naar een treffer. Die werd in de 82e minuut door Sebastiaan Wollinga gemaakt: 2-2. Bij die stand zou het blijven en dus was er sprake van duur puntverlies voor Winsum. Trainer Fred de Boer vond het wel een terechte uitslag. ‘Het duel kon alle kanten, zoals zovele wedstrijden in deze klasse’’, aldus de oefenmeester.

2e Klasse J Zaterdag
FC SURHUISTERVEEN – SV BEDUM 1 – 0

Het werd al snel duidelijk wat het wedstrijdbeeld zou worden. De Bedumers zakten vrijwillig terug op eigen helft en lieten de gastheren het meeste balbezit. Omdat er weinig ruimte was om te combineren, was het wachten tot er een keer een bal goed zou vallen. Dat moment leek er te komen voor Frank van der Werff van de Friezen, maar hij schoot naast. De gastheren kregen nog meer mogelijkheden om de score voor de thee te openen, maar wisten het lek in de Bedumer defensie niet te vinden of waren te gehaast. Na de onderbreking had het er alle schijn van dat SV Bedum met zijn verdedigende tactiek tot een resultaat zou komen, maar uiteindelijk ging het toch nog mis. Een voorzet van René Mellema werd door Michel Weisser tegen het nylon gekopt: 1-0. Trainer Gerben Wollerich noemde het een zeer terechte nederlaag. ‘We hebben geen moment echt kunnen aanvallen en bijna geen kansen gekregen. Er waren wel wat mogelijkheden, maar die speelden we niet goed uit. Verdedigend stond het prima, ingezakt op eigen helft. We hebben de ruimtes bewust klein gehouden en konden elkaar daardoor veel helpen.’

3e Klasse C Zaterdag
BE QUICK – SC LOPPERSUM 0 – 0
Het duel tussen Be Quick 1887 en het bezoekende SC Loppersum is geëindigd zoals hij was begonnen. Er vielen geen doelpunten op de Esserberg in Haren. Ondanks die remise behouden de Lopsters de leidende positie in de 3e Klasse C, waar de top vijf elkaar dicht op de hielen zit.

De ploeg van trainer Heiko van den Berg heeft twee punten voorsprong op Groen Geel. In het duel met de gastheren bleek dat de thuis alleraardigst kan voetballen, maar veel verder dan de zestien meter kwamen ze niet en de mogelijkheden moesten met een lantaarn worden gezocht. SC Loppersum loerde op snelle uitvallen en slaagde daar af en toe wel in. Uit een hoekschop van Rik Buikema leek het voor de rust nog penibel voor de thuisclub te worden, maar zij wisten het gevaar te bezweren. Na de thee was het spelbeeld precies eender aan het eerste bedrijf en dus was de doelpuntloze remise eentje waar beide teams wel mee konden leven.

4e Klasse E Zaterdag
DE FIVEL – SC SCHEEMDA 5 – 2
Voor zowel SC Scheemda als De Fivel stond er in het onderlinge treffen heel wat op het spel. Verliezen was eigenlijk geen optie, laat staan dat beide ploegen met een remise genoegen zouden moeten nemen zoals in het eerste duel (0-0) tussen de twee zorgenkindjes van 4E was gebeurd. SC Scheemda zou de bietenbrug opgestuurd worden en kon de hand in eigen boezem steken. Aan de zijde van De Fivel was het feest. Het was namelijk de eerste driepunter die de Riepsters in de lopende competitie konden laten noteren.

De eerste confrontatie tussen beide teams was eerder dit voetbaljaar in Scheemda gespeeld vanwege de opening van het Riepster dorpshuis. Daarom was nu Zeerijp plaats van handeling. In het eerste half uur deden beide ploegen weinig voor elkaar onder. Het was SC Scheemda dat al vroeg in de wedstrijd op voorsprong wist te komen door een treffer van Niek Smit: 0-1. Een bal die uit te verdedigen was, werd door Joran Bos voor het doel langs in de voeten van Smit gespeeld en hij schoot beheerst binnen. Na die treffer kopte De Fivel uit een corner net naast.

Er was een klein kwartier gespeeld toen Marco van de Linde in kansrijke positie voor gevaar wist te zorgen, maar zijn schot ging net langs het doel. In de 18e minuut ontstond er een grote kans voor De Fivel maar Frank Brouwer wist knap redding te brengen. Hij moest door het geblesseerd raken van Edwin Kuipers starten. Beide ploegen kregen mogelijkheden en in de 21e minuut kwam De Fivel langszij. Een voorzet vanaf de linkerkant werd binnen gewerkt door Scheemder Thijs Heeg die de gelijkmaker wilde voorkomen, maar dat mislukte: 1-1. Daarna was het weer de beurt aan SC Scheemda. Niek Smit werd de diepte ingestuurd. Een verdediger en doelman Jens Winkel stonden nog in de weg. Marvin Ab was meegelopen en Smit legde de bal op het juiste moment breed. Het lege doel had bezoek moeten krijgen van de bal maar Ab schoot naast. In plaats van de held werd hij vervolgens de schlemiel van de dag want in de 34e minuut maakte hij uit het niets een onnodige overtreding op Joran Bos waarbij de scheidsrechter een directe rode kaart tevoorschijn toverde en SC Scheemda voor de tweede week op rij met tien man verder moest. Tegen DVC Appingedam leek het de Scheemders onlangs niet te deren dat er een mannetje minder in het veld stond, nu werd de overtalsituatie meteen uitgebuit door de gastheren. Vanuit de toegekende vrije trap wist Kjell Spraakman raak te schieten: 2-1. Dit zou ook de ruststand worden. Bos verdween met een pijnlijke schouder van het strijdtoneel en werd vervangen door Bjorn Everts.

In de tweede helft was het niet zo dat De Fivel gemakkelijk de man meer uitspeelde maar kreeg de thuisclub hulp van SC Scheemda. Een voorzet glipte uit de handen van de Scheemder goalie en vervolgens was Thomas Robinson er als de kippen bij om zijn team op 3-1 te zetten. De gasten probeerden de momenten te pakken, maar twee vrije trappen van Danny Blaauw kwamen op de paal terecht en een onterechte buitenspelsignaal, waardoor de vrije doorgang op de keeper niet doorging zorgde ervoor dat het ook nu niet lukte. Dominiek Steeman wilde vervolgens opbouwen maar zag zijn poging daartoe mislukken en de uitgelezen mogelijkheid werd door Kjell Spraakman benut om De Fivel op 4-1 te brengen. Drie minuten voor tijd deed Beorn Eiten toch nog wat terug door de 4-2 binnen te schieten maar een open huis zorgde er korte tijd later voor dat Daniël Robinson de eindstand op 5-2 mocht bepalen. de einduitslag 5-2. De Fivel kan door dit resultaat SC Scheemda voorbij op de ranglijst wanneer men de inhaalwedstrijd wint.

Guus Zantinga (De Fivel): ‘Dit was onze laatste strohalm en daar was het team zich terdege van bewust. We hebben enorm veel strijd geleverd en gebruik gemaakt van de ruimtes die er kwamen toen ze met een man minder kwamen te staan. Zij hadden zelfs Danny Blaauw weer van stal gehaald. Die was al een tijdje gestopt. Hij was alleen gevaarlijk met vrije trappen, maar kon het verschil ook niet maken.’

Gerrie Drent (SC Scheemda): ‘Het verloop van deze wedstrijd en dan uiteraard het missen van de 1-2 en de rode kaart hebben voor een klotenmiddag gezorgd. Wij wilden wel degelijk hier het verschil maken, alleen niet op deze manier. Nu zullen wij samen de rug moeten rechten en ook de komende weken weer voor het goede gevoel gaan dat wij tot vandaag weer hadden bewerkstelligd.”

5e Klasse D Zaterdag
OKVC – NOORDPOOL U.F.C. 2 – 3

Op een goed bespeelbaar veld in Oldehove heeft het Uithuizer Noordpool UFC voor een verrassing weten te zorgen door subtopper OKVC met een nederlaag te confronteren. De spannende wedstrijd was voetballend niet best, maar er werd veel strijd geleverd en uiteindelijk trokken de gasten met 2-3 aan het langste eind. Dat was overigens dezelfde uitslag die de ploeg van trainer Klaas van der Ploeg een jaar eerder ook had weten neer te zetten.

Het begin van de wedstrijd was een waar foutenfestival aan beide kanten. Na 120 seconden spelen wisten de gastheren al op voorsprong te komen. Sander Drijfhout strafte geklungel in de defensie van de Uithuizers resoluut af: 1-0. De gelijkmaker lag een minuut later in het mandje. De OKVC-goalie probeerde de bal weg te werken, maar raakte de inkomende Jermy Beaumont en vervolgens schoof hij het leer tussen de palen door: 1-1. Enkele minuten later was die misser hersteld en kwamen de gasten andermaal op voorsprong door een treffer van Jasper Ludema: 2-1. Vervolgens nam OKVC het initiatief en moest Noordpool UFC hel veel moeite doen om erger te voorkomen. Teveel duels werden verloren, waardoor de druk steeds groter werd. Nadat een Oldehoofster treffer was afgekeurd kregen de bezoekers een grote kans, maar de doorgebroken Jarickson Saragoza werd net voor het strafschopgebied ten val gebracht en dat leverde de boosdoener slechts geel op omdat er nog een verdediger op grote afstand ‘naast’ bleek te staan.

Wat er in de thee zat bij Noordpool UFC zal nooit duidelijk worden, maar de ploeg begon zeer gemotiveerd aan het tweede bedrijf. Er werd nu succesvol druk gezet en ook de duels werden gewonnen. In de 50e minuut werd Jasper Eerelman de diepte in gestuurd en hij wist bekwaam af te ronden: 2-2. De vele duels en de sportieve strijd en de tomeloze inzet zorgden er voor dat aan beide kanten de krachten wat weg begonnen te vloeien. Dat was aan Oldehoofster zijde nog duidelijker merkbaar, want het slot van de wedstrijd moesten ze met tien man verder omdat Ruben Meijer rechtstreeks rood had gekregen vanwege het onderuit schoffelen van Jarickson Saragoza. In de 80e minuut was er toch nog een moment waar de Uithuizers erg content mee waren. De ingevallen Rick Bos wist de opbouw van OKVC te verstoren en schoot zijn team naar 2-3. De thuisclub was daarna niet meer bij machte om er nog een slotoffensief uit te persen. Noordpool UFC had zich volkomen leeg gestreden, maar stak wel de winst in de knip.

5e Klasse E Zaterdag
GLIMMEN – GEO 2 – 3
Het Garmerwolder GEO heeft een bijzonder knappe overwinning weten te boeken op titelkandidaat Glimmen. De ploeg van trainer Leendert Nieborg wist met 2-3 te winnen nadat ze nog met 0-3 aan de leiding waren gegaan.

GEO ging met een nagenoeg fitte selectie op bezoek bij Glimmen. Na vorige week de tweede overwinning van het seizoen te hebben geboekt, werd er vooraf gehoopt op een stuntje. Voor Glimmen was het belangrijk om in het spoor van koploper Haren te blijven en geen puntverlies te moeten incasseren. De wedstrijd in Garmerwolde was, ondanks dat GEO na twintig minuten op een 2-0 voorsprong stond, met 5-2 door Glimmen gewonnen. In deze wedstrijd was Tim Oosterhof een grote plaaggeest voor de defensie van GEO.
Er bestaat een gezegde dat zegt dat een ezel zich niet twee keer aan dezelfde steen stoot. Dit gezegde was schijnbaar bij Glimmen niet bekend, want was het in Garmerwolde na twintig minuten 2-0, ook in Glimmen stonden na die periode dezelfde cijfers op het scorebord. Binnen een minuut scoorde Bart van de Tuuk de 0-1 na een rush van Robert Bleeker. Vanaf eigen helft wist hij de achterlijn te halen en een voorzet op Bart van de Tuuk te geven. Niet veel later stond het 0-2. Uit een pass van Tim van de Belt ronde Aron van Geffen de geboden kans keurig af.

Glimmen moest zich na deze vroege achterstand gaan herpakken maar deed dit met niet veel overtuiging. Daar waar Tim Oosterhof in Garmerwolde een plaaggeest was kwam hij nu niet echt in het stuk voor. Laurens van de Kamp had geleerd van de eerdere ontmoeting en had de spits redelijk in bedwang. Dat je een aanvaller met zijn kwaliteiten helemaal kunt uitschakelen bleek wel in de 35e minuut. Een voorzet werd door hem, met een bal achter het standbeen, tussen de palen gewerkt. Keeper Remco Been stond echter op de juiste plaats en maakte de mogelijkheid onschadelijk. Zijn tweede kans was in de 40e minuut met een schot tussen de palen die door Robert Bleeker van de lijn moest worden gehaald. Helaas voor GEO moest Rolf van de Tuuk al na dertig minuten het veld verlaten. In een duel overstrekte hij zijn knie en kon niet verder spelen. Zijn vervanger Pieter van Zanten vulde zijn positie prima op. Het mooiste moment van de eerste helft was voor GEO de 0-3 van Aron van Geffen. Hij ontving de bal op de middenstip en schoot vanaf deze plek de bal achter de keeper van Glimmen. Een heerlijke goal voor de gasten die uitbundig werd gevierd. De goal was wel zijn laatste wapenfeit. Hij bleef namelijk geblesseerd in de kleedkamer achter en dat was voor GEO en hele aderlating.

Het had direct na de rust nog beter voor GEO kunnen zijn als de vrije trap van Harold van Geffen meteen na de hervatting in het doel was beland. De bal raakte echter de lat en sprong het veld weer in. Om toch nog een goed resultaat uit het vuur te slepen ging Glimmen meer risico’s nemen.
GEO werd op eigen helft vastgepind en moest zich beperken tot het tegenhouden van de aanvallen van Glimmen en daar waar mogelijk een counter zien te plaatsen. Veelal werd Tim Oosterhof gezocht maar de afstemming tussen hem en zijn medespelers was niet goed. Open kansen werden er niet gecreëerd. De thuisclub moest het van afstandsschoten hebben. De prima keepende Remco Been stond telkens op de goede plek. Na een uur spelen zou er toch een goal voor Glimmen vallen. In de categorie ‘je kunt hem geven maar het hoeft niet’ kregen de gastheren een strafschop toegekend die door Steef Sterken tegen het nylon werd gekegeld: 1-3.

Glimmen kreeg weer hoop. In de 75e minuut ging het voor GEO bijna nog mis. Een vrije trap van de jagende thuisclub belandde via de kluts in het doel. De doelpuntenmaker stond echter in buitenspelpositie en dus werd de goal afgekeurd. Het werd nog erg spannend toen Glimmen in de 80e minuut opnieuw vanaf elf meter mocht uithalen. De scheidrechter dacht iets gezien te hebben maar reageerde voornamelijk op het appelleren van de spelers van Glimmen. Steef Sterken nam weer plaats achter de bal en verzilverde ook dit buitenkansje: 2-3.

De laatste tien minuten waren voor beide partijen erg zwaar. Glimmen had veel energie in de slotfase gestoken om de gelijkmaker te maken en GEO om dit te voorkomen. Het kwam het spel niet ten goede. De wedstrijd bleef tot aan de laatste minuut spannend. De laatste goede kans was voor GEO. Uit een counter kreeg de pas 17-jarige Nik de Bode een mooie kans om te scoren. De Glimmer goalie stond echter in de weg. Het werd al met al een zwaarbevochten zege voor GEO. Glimmen haakt door het verlies voorlopig af in de race om de titel.

Leendert Nieborg (GEO): ‘Het hele team heeft een prima prestatie geleverd. Als wij volledig zijn kunnen wij het heel veel clubs lastig maken. Helaas komt dat maar zelden voor. Gelukkig hadden we vandaag wel een prima selectie. Verdedigend stond het als een huis. Glimmen heeft gewoon een prima team en heeft ons misschien wel onderschat. Wij hebben hier gebruik van weten te maken.’

5e Klasse F Zaterdag
WAGENBORGER BOYS – MEEDEN 2 – 3
Wagenborger Boys doet er goed aan om de wedstrijden maar wat korter te houden. Het ging nu namelijk opnieuw mis in de slotfase. Op eigen veld sloop Meeden er na het laatste fluitsignaal met een 2-3 overwinning vandoor.

De eerste helft van de thuisclub was ronduit slecht. Alle duels werden verloren, of halfbakken aangegaan en het middenveld werd compleet overlopen. Meeden kon dan ook comfortabel naar een 2-0 ruststand voetballen dankzij treffers van Jay van Weerden en een eigen goal van Christiaan Broekhuizen. Tijdens de thee waren er kennelijk wat harde woorden gevallen, want de Wagenborgers kwamen in het tweede bedrijf heel ander voor de dag. Ineens was de strijdlust er wel en werd Meeden ver teruggedrongen. Dat de jeugd ook bij de Boys de toekomst heeft lieten de jongelingen Bram Brons, Yorick Timmer en Jay Bruggeman zien. Het drietal speelde een prima wedstrijd, waarbij Timmer ook nog eens de aansluitingstreffer voor zijn rekening wist te nemen: 1-2. Het duel werd weer spannend en die spanning groeide alleen maar toen Christiaan Broekhuizen uit een corner de 2-2 tegen het nylon wist te koppen. Meeden lag in de touwen en leek raak voor de genadeklap. Zoals zo vaak echter liet Wagenborger Boys na om die dreun uit te delen. De klap kwam wel, maar dan aan de andere kant van het veld. Met een geplaatst schot wist Martijn Niemeijer in de ultieme slotfase de eindstand op 2-3 te bepalen. Voor Wagenborger Boys breekt na de winterstop nu de lentestop aan. Men speelt pas weer op 16 maart. In Nieuwe Pekela is dan Damacota de tegenstander.

4e Klasse C Zondag
DRIEBORG – SIDDEBUREN 0 – 2
‘Dit was opnieuw een overwinning van het collectief. Er werd goed gestreden op een moeilijk bespeelbaar veld’, sprak trainer Bert Brugge van Siddeburen na de 0-2 overwinning op gastheer Drieborg.

Beide ploegen konden de punten goed gebruiken. Voor Siddeburen gold dat nog meer, want bij winst zou men de leiding nemen in de stand om de tweede periodetitel. Drieborg wilde ook wel, maar had zichtbaar moeite met het bespelen van het eigen veld. De beide verdedigingen wonnen de meeste duels, waardoor er weinig kansen ontstonden. Het werd 0-1 door een mooie individuele actie van Jelmer de Weerd in de zestien van de thuisclub. Dat was vlak voor rust en dus een prima moment voor Siddeburen om de leiding te nemen. In de 65e minuut liet de keeper van Drieborg een voorzet door zijn vingers glippen en was Jelle van der Geest er als de kippen bij om voor 0-2 te zorgen. Drie minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd kreeg Drieborg de enige goede kans waarop ze konden terugvallen. Doelman Thomas Hartman redde echter zeer bekwaam. Gele kaarten waren er tijdens het treffen voor Bert Koers en Rik Moesker. De doelpuntloze remise die BNC in het treffen met Eext moest toestaan, maakte de middag voor coach Brugge en de zijnen helemaal mooi. De Finsterwolders zijn komende zondag op eigen veld de volgende kluif die de Siddebuursters te verwerken krijgen.

Bert Brugge (Siddeburen): ‘Onze doelstelling is om dit seizoen een periode te pakken en ik moet zeggen dat we wat dat betreft aardig op schema liggen.’

5e Klasse C Zondag
USQUERT – SV WOLTERSUM 3 – 1

‘We hebben niet van Usquert verloren, maar van de scheidsrechter’, briest trainer Adem Secer van SV Woltersum na de 3-1 nederlaag in en tegen Usquert. ‘Hij geeft zonder een duidelijk aanwijsbare reden zomaar twee penalty’s cadeau aan Usquert. Het is onbegrijpelijk. We hebben deze man dit seizoen al vaker gehad en kennelijk vindt hij het leuk om dit te doen. Tegen Alteveer kregen we namelijk ook twee strafschoppen tegen waar ik niets van begreep. Meer wil ik echt niet over deze wedstrijd zeggen’, aldus de coach. Hij zag Vincent Jonkman voor zijn team scoren. Usquert was trefzeker via Wesley Moesker, twee keer dus vanaf elf meter, en Samad Farouni. Trainer Jan Blaauw noemde doelman Niels Hofman van SV Woltersum de man van de wedstrijd. Veel meer dan een schrale troost was het niet voor de gasten. ‘Ik val niet graag een scheidsrechter af, maar die Spieard kan er beter mee stoppen, voordat er echt ellende van komt’, aldus een boze Secer. Zijn collega Jan Blaauw hield zich op de vlakte, maar vond wel dat beide strafschoppen terecht waren geweest.

WEDDE – FARMSUM 3 – 1
Farmsum heeft in de strijd om de top van de vijfde klasse in het zicht te houden een gevoelige nederlaag geleden. Wedde bleef op eigen veld de baas door met 3-1 te winnen. Na een half uur spelen kwam het team van trainer Peter Ernst nog wel aan de leiding nadat een vrije trap van Roy Sekema niet goed werd verwerkt en Dennis Bierman voor 0-1 wist te zorgen. Vlak voor het rustsignaal kwamen de gastheren langszij door toedoen van Jeroen Huls: 1-1. Na een klein uur spelen hadden de gastheren het duel omgedraaid na een voltreffer van Brian Kuiper: 2-1. Een slechte terugspeelbal was er vervolgens de oorzaak van dat Rico van Heumen voor 3-1 mocht zorgen en dat zou tevens de eindstand worden.

No Replies to "Overzicht amateurvoetbal"