SV De Heracliden in extra tijd naast Holwierde

In de strijd om de tweede periodetitel kon Holwierde goede zaken doen in de thuiswedstrijd tegen SV De Heracliden. Die kant leek het ook op te gaan toen in de 86e minuut een 2-1 voorsprong op het scorebord verscheen. Scheidsrechter Ruud Beens besloot in de zesde minuut van de blessuretijd de Meisters echter een penalty toe te kennen, waardoor aanvoerder Roy Streppel SV De Heracliden alsnog langszij kon schieten: 2-2.

In een klasse met veel regionale ploegen ben je geneigd om even weer aan die goede oude tijd terug te denken. De tijd dat iedereen nog gewoon op de fiets naar een uitwedstrijd ging. Een delegatie van SV De Heracliden voegde daad bij het woord en trapte zich vanuit Uithuizermeeden een weg richting sportpark Katmis in Holwierde. Met goede hoop, want de Meisters hadden eerder dit seizoen op eigen veld de Holwierders met 3-2 verslagen. Daarbij komt dat beide teams inmiddels sinds 18 november ongeslagen zijn en het dus uitstekend doen in de tweede periode. Op voorhand een mooi affiche waarbij er, onder het genot van een heerlijk zonnetje, op het kunstgrasveld werd afgetrapt omdat het hoofdveld in Holwierde niet te bespelen was na de regenval van de laatste tijd.

Holwierde begon goed aan de wedstrijd en slaagde er bijna in om in de eerste minuut al aan de leiding te komen. Damon Kuiper kon de bal op de rand van het strafschopgebied met de borst controleren en met zijn linker uithalen. Via een verdediger eindigde de bal op de bovenkant van de lat. Even later probeerde hij het weer, maar nu kon hij zijn inzet onvoldoende kracht mee geven om het doelman Marwin Spriensma lastig te maken. In het vervolg van de eerste helft voetbalde Holwierde verzorgder dan de gasten, maar veel grote kansen konden er niet genoteerd worden. De bezoekers kregen na een kwartier spelen een goede mogelijkheid om de score te openen. Julian Jonker had een goede steekpass in huis en uit de daaropvolgende voorzet van Kevin Jaarsma kwam Martijs Delker een teenlengte te kort om de doelpoging van een passende afwerking te voorzien. Holwierder Peter Bouwsema stuurde Gijs Geurtsen de diepte in richting het vijandelijk doel. Sander ten Hove sprintte mee, maar zag Geurtsen voor eigen succes gaan en de bal voor zowel hem als het doel langs vliegen.

Nadat Damon Kuiper een schietpoging net over de kruising zag vliegen was het drie minuten voor rust wel raak voor de thuisploeg. Peter Bouwsema kreeg de bal via een tegenstander voor de voeten, dribbelde doelman Spriensma af en schoot beheerst raak: 1-0. Grensrechter Evert Kamminga stond ondertussen met de vlag te zwaaien, omdat Robbie ten Hove buitenspel zou hebben gestaan. Dit bleek achteraf uit de beelden niet het geval te zijn en bovendien werd hij niet eens in de aanval betrokken. Scheidsrechter Beens had dit zelf uitstekend waargenomen en dus gingen de teams rusten met een voorsprong voor de thuisploeg.

Voor de supporters uit Uithuizermeeden was het maar goed dat de wachtrij voor een bakkie koffie in de rust minder lang was dan in de Euroborg, want amper een minuut in de tweede helft stond de gelijkmaker al op het scorebord. Arjan Paapst wilde namens Holwierde een dieptepass van Jeroen Linstra onschadelijk maken, maar tikte de bal te zacht terug richting doelman Robbin Kuipers. Ruben Slager profiteerde optimaal en tikte de bal langs de sluitpost: 1-1. Diezelfde Slager kreeg tien minuten later nog een kans om SV De Heracliden zelfs op voorsprong te schieten, maar schoot over. Holwierde probeerde een tandje bij te schakelen, maar mocht niet klagen dat rechtsback Arjan Paapst, met al geel op zak, na twee overtredingen achter elkaar niet met een tweede gele kaart van het veld gestuurd werd. Trainer Danny Schudde moest ingrijpen en bracht Mike Kraan en ook Christian van der Broek binnen de lijnen. Ondertussen werd Robbie ten Hove steeds meer een plaag voor zijn tegenstanders. De rappe aanvaller moest het meerdere keren ontgelden en de scheidsrechter steeds vaker optreden. Zo ook in de 67e minuut. Ten Hove omspeelde in het strafschopgebied een Meister en werd vervolgens door Jeroen Linstra omver gekegeld. Volledig terecht, maar tot ongenoegen van SV De Heracliden deponeerde de scheidsrechter de bal op de stip. Peter Bouwsema kreeg de kans om, net als een week eerder tegen Rood Zwart Baflo, een penalty te verzilveren en zijn ploeg andermaal op voorsprong te zetten. Waar hij vorige week beheerst raak schoot raakte hij het speeltuig nu niet goed genoeg waardoor doelman Marwin Spriensma redding kon brengen.

Met invaller Thijs Stoppels en later Chris Bakker binnen de lijnen bleef Holwierde op de overwinning jagen. Van goed voetbal was op dat moment al geen sprake meer en er werden steeds meer overtredingen gemaakt. Tot ongenoegen van de meegereisde supporters uit Uithuizermeeden floot de scheidsrechter net iets te vaak in het voordeel van de thuisploeg. Zo ook een kwartier voor tijd toen aanvoerder Roy Streppel de bal met de arm controleerde en daarmee een vrije trap tegen kreeg. Vanaf de rand van het strafschopgebied mocht zijn collega aanvoerder Yirsan Bouman aanleggen, maar zag zijn inzet lang de verkeerde kant van de paal zeilen. Ondertussen kwam ook SV De Heracliden er een aantal keren gevaarlijk uit, maar werd het niet goed uitgespeeld om tot een grote kans te komen. De wedstrijd leek in een gelijkspel te zullen eindigen, maar vier minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd ging het mis voor de gasten. Een corner van Thijs Sonneveld werd in de vijf meter gedraaid en door invaller Mark De Boer ongelukkig in het eigen doel gewerkt: 2-1.

Trainer Jan Medema bracht Thom Tiekstra en SV De Heracliden probeerde om middels een uiterste krachtsinspanning nog een punt uit het vuur te slepen. Grote kansen werden er echter niet gecreëerd, dus leek Holwierde een belangrijke overwinning te gaan boeken. Tot ieders verbazing vond de scheidsrechter het nodig om, na een aantal wissels en een enkele blessurebehandeling, dat het na 96 minuten voetballen nog altijd niet gedaan was. De Meisters werkten de bal nog een keer het strafschopgebied in en Holwierde kreeg de bal in drie pogingen niet weg. Sander ten Hove besloot vervolgens resoluut in de grijpen en met een harde maar faire sliding werkte hij de bal voor de voeten van de inkomende Stijn Tiekstra over de zijlijn. Tiekstra deed voor komen dat hij door Ten Hove werd geraakt en ging in de 94e minuut met veel kabaal naar het gras. Scheidsrechter Beens vond het gekerm overtuigend genoeg en wees naar de stip. Roy Streppel benutte het buitenkansje en zorgde ervoor dat de punten alsnog gedeeld moesten worden: 2-2.

Danny Schudde (Holwierde): ‘Ik vond dat we de eerste helft controleerden en met een terechte voorsprong de rust in gingen. We begonnen met een snelle tegentreffer slecht aan de tweede helft en dat had met een mogelijke rode kaart nog erger kunnen worden. Toch vond ik dat wij in de loop van wedstrijd met een aantal kansen, vrije trappen en de penalty de meeste aanspraak maakten op een overwinning. Als je dan enkele minuten voor tijd nog op voorsprong weet te komen moet je met drie punten van het veld stappen. Met alle respect, maar de scheidsrechter ontneemt ons vandaag echt twee kostbare punten. Ik heb echt geen idee waar hij zes minuten blessuretijd vandaan heeft gehaald en al helemaal niet hoe hij hier een penalty in zag. Ik zie onze speler en de tegenstander beiden op de bal af rennen. Sander is er eerder, zet een sliding in, houdt daarbij een voet aan de grond en met zijn andere voet werkt hij de bal weg. De scheidsrechter staat er met zijn neus bovenop, ziet de bal over de zijlijn gespeeld worden en wijst vervolgens naar de stip. Ontzettend zuur.

Jan Medema (SV De Heracliden): ‘ Holwierde speelde in het eerste bedrijf wat verzorgder dan wij. Daarna was er veel strijd, maar weinig goed voetbal. Ik ben van mening dat we het als ploeg prima hebben gedaan. We stonden goed en gaven weinig weg. Het is mooi dat we op wilskracht toch nog weer langszij wisten te komen. En dat was zeker niet de eerste keer dit seizoen.’

* Holwierde – SV De Heracliden: 2-2 (1-0). Peter Bouwsema 1-0; Ruben Slager 1-1; Mark de Boer (eigen doel) 2-1; Roy Streppel 2-2 (strafschop).

No Replies to "SV De Heracliden in extra tijd naast Holwierde"