Voetbalclub De Fivel maakt zich op voor jubileumfeest

Voetbalclub De Fivel uit Zeerijp viert komende maand het 90-jarig bestaan. De vereniging die in de schaduw speelt van de middeleeuwse Jacobuskerk gaat op 8 en 9 maart de hele historie van het ‘andere Oranje’ nog een keer voor het voetlicht brengen. En uiteraard zal er daarbij ook naar de toekomst worden gekeken.

Het gras stond er altijd veel te hoog en er werd gespeeld op klompen of oude damesschoenen met metalen neuzen nadat de oprichting van de club op 8 maart 1934 een feit was geworden. Tijdens de oprichting werd voor de naam Fivelingo gekozen. Die veranderde al snel in De Fivel, zoals ook het tenue nog een verandering zou ondergaan. De zwarte broeken maakten plaats voor smetteloos wit. Er werd gespeeld op een weiland waarvan het gras veel te hoog stond en de koeienplakken verwijderd moesten worden alvorens er tegen een bal getrapt kon worden. Voetbalschoenen kon vrijwel niemand in de beginperiode betalen.

Het huidige hoofdveld en het trainingsveld werden in de periode 1967/1968 in gebruik gnomen, samen met het dorpshuis Ons Huis. Ruim tien jaar later zou daar nog een veld bij komen. In 1978 wist het vlaggenschip van de Riepster club naar de derde klasse te promoveren. Een kunststukje dat ze nog drie keer zouden herhalen. In het seizoen van de eeuwwisseling gristen ze het kampioenschap voor de neus van Middelstum weg en in het competitiejaar 2003/2004 wisten ze na een dubbele confrontatie met het Drentse Pesse via de nacompetitie de stap omhoog te maken. Met spelers als Giacomo Marras en Alderik van der Ploeg. Het competitiejaar 2012/2013 was de laatste keer dat men in de derde klasse acteerde. Het was het eerste jaar dat Ronald Vermeulen trainer was en er kan dus wel gesteld worden dat hij een bliksemstart kende. De kloof met kampioen Appingedam bedroeg twaalf punten. Een periodetitel en twee nacompetitieduels tegen Borger, die overigens beide werden gewonnen, bleek genoeg te zijn om de deur naar de derde klasse voor de tweede keer open te zetten. Het verblijf duurde twee jaar.

Daarna daalde De Fivel af naar de vierde klasse om na vier jaar zelfs in de vijfde klasse te belanden. In 2021/2022 viel er weer iets te vieren toen men achter kampioen Corenos via de nacompetitie promotie mocht proberen af te dwingen. De weg naar de vierde klasse begon met een duel tegen Stedum en leidde via Bargeres tot een finalewedstrijd tegen het Zoutkamper Zeester. Dat duel werd in een geweldige ambiance op het sportpark van Eenrum afgewerkt en met 3-1 door De Fivel gewonnen. Het was het eerste volledige seizoen na de coronapandemie. En uitgerekend in het jubileumjaar gaat het sportief gezien niet zo goed. De ploeg van huidig trainer Guus Zantinga staat onderaan in de 4e Klasse E en wist pas vorige week de eerste zege (SC Scheemda, 5-2) op het conto bij te schrijven. Het zal nog een hele toer worden om het degradatiespook buiten het eigen onderkomen te houden. Stof genoeg om over te praten met leden en oud-leden, waarbij er uiteraard veel meer boven tafel zal komen.

Op de ingevoegde foto het eerste elftal van 1978 dat toen naar de derde klasse promoveerde. Op de bovenste rij vanaf links Stoffer Reiffers, Arie Jetzes, Bé Knol, Wim Weert, Henk Hofstee en Rob Schuijl. Onderste rij vanaf links: Jan Keijer, Eisse Wildeman, Tidde Koster, Fokko Snaak en Klaas Sietsema.

De activiteitencommissie van de Riepsters heeft in het kader van het jubileum verschillende evenementen georganiseerd. Op vrijdagavond 8 maart is er vanaf zeven uur een reünie voor leden en oud-leden in de kantine. Er is alle gelegenheid om bij te praten en er zullen foto’s uit de rijke geschiedenis van de club getoond worden. Ook is er een zogenaamde ‘Fivel Inside’, waarbij een setting wordt gecreëerd zoals die bij Veronica Inside te zien is. Er zullen volgens Erik Winkel ‘leuke gasten’ aanschuiven met spraakmakende verhalen en mooie anekdotes uit oude en recente tijden. Oud-leden kunnen zich nog opgeven voor de avond bij Jeroen Kuik (06-30554992). Zaterdagmiddag 9 maart is er voor de jeugdleden een superbingo in de kantine. Er zijn mooie prijzen te winnen die grotendeels beschikbaar zijn gesteld door sponsors. Op zaterdagavond 9 maart is er een groot feest in de gymzaal van het dorpshuis naast het clubgebouw. De coverband Ofifty treedt op en er is een grote verloting. Deze avond is al uitverkocht. Later in het seizoen zal er nog een buitenactiviteit voor de jeugdleden georganiseerd worden.

Bij voorzitter Bert-Jan Huizing overheerst een gevoel van trots dat de vereniging de negentig jaar heeft weten te bereiken. ‘We zijn een kleine, maar hechte club met veel saamhorigheid. De leden komen uit de wijde omtrek en zijn vaak al in de jeugd bij ons begonnen. Sportieve prestaties staan uiteraard hoog in het vaandel, maar zijn niet alles overheersend. Het ledenaantal is stabiel en financieel gaat het goed, met name omdat we energieneutraal zijn. We zien de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet.’ Op de foto boven het bericht de jubileumcommissie met op de achterste rij vanaf links Hilde Til, Arjen de Vries en Jeroen Kuik. Knielend vanaf links; Emiel Bos en Marlies Smit.

No Replies to "Voetbalclub De Fivel maakt zich op voor jubileumfeest"