Veendam 1894 schiet SC Loppersum vanaf elf meter omver

Op het eigen sportpark aan de Bosweg heeft SC Loppersum vanaf elf meter een tik op de neus gekregen van Veendam 1894. De Veenkolonialen bleven de thuisclub met 0-2 de baas in een wedstrijd die verre van goed was en waarin SC Loppersum amper tot een volwaardige kans wist te komen.

Het was de eerste keer dat beide ploegen dit seizoen tegenover elkaar stonden. De uitwedstrijd staat namelijk voor de laatste zaterdag van mei op de rol. De competitie in 3C staat bol van de spanning. Tot aan de aftrap waren de Lopsters de koploper en konden ze twee punten meer overleggen dan achtervolger Groen Geel. Daarachter strijdt een grote groep om behoud van aansluiting met de top, maar is het gaatje naar de minder leuke plaatsen in de competitie niet bijster groot. Zaken waar men zich in Loppersum niet druk om zou hoeven maken, al houdt de bank een flinke slag om de arm. ‘We staan er momenteel goed op, maar over een kampioenschap praten we hier niet’, vertelde elftalleider Martijn Elzinga. Hij nam samen met Jeffrey Leegstra de honneurs waar omdat coach Heiko van den Berg zich in Londen bevindt.

Anne Semplonius van Veendam 1894 is vooral bezig met lijfsbehoud voor de club, die in veertien wedstrijden maar liefst zeven keer een remise liet noteren. ‘Dat zit hem ook een beetje in deze klasse. De krachtsverschillen zijn niet erg groot’, aldus de oefenmeester. En daar kregen de toeschouwers een mooi voorbeeld van te zien op het zwaar te bespelen Lopster veld. Sterker nog, de gastheren stonden er minder goed op dan hun opponenten. Het gemis van spelers als Max Makken (geblesseerd), Joris Jurna (ziek) en Olav Sleurink (wintersport) liet zich meer gelden dan men wellicht had durven denken. ‘Ik wil me er niet achter verstoppen, maar het zijn wel bepalende spelers. Als kleine club kun je dat soort voetballers gewoon niet missen’, sprak Elzinga.

De bezoekers hadden zich ingesteld op een compact spelend SC Loppersum, wetende dat het een favoriet spelletje van de thuisclub is om vanuit een gesloten defensie razendsnel om te schakelen en zo toe te slaan. Aanvankelijk leek het er nog wel op dat die tactiek kans van slagen zou hebben. Tot twee keer toe werd Tim Maneschijn in stelling gebracht, maar beide keren liet de afwerking veel te wensen over. Het was niet zo dat de Veendammers grote mogelijkheden kregen, maar de Veenkolonialen hadden wel iets meer van het spel. Ze wisten vaker de tweede ballen op te pikken en toonden zich in de duels ook sterker. SC Loppersum worstelde vooral met zichzelf en na een klein kwartier spelen ook al met een achterstand. Marc Vereijken stond toe dat Dinand de Jonge het strafschopgebied in sneed en versperde hem vervolgens de doorgang naar het doel van Marvin Hoeksema. De bal werd op de stip gedeponeerd en door aanvoerder Jeremy van Dijk onberispelijk tegen het nylon geschoten: 0-1.

Een behoorlijke tegenslag voor de Lopsters, die echter tijd genoeg hadden om de rug te rechten. Dat wilde kennelijk niet lukken, want het bleef bij wat halfslachtige pogingen en voetballend werd het er ook niet beter op. Na een kwart wedstrijd dacht Veendam 1894 nog een strafschop te krijgen, maar dat feestje ging niet door. Vlak voor de thee lag het leer echter opnieuw op elf meter van goalie Hoeksema. Nu werd Thom Winkel als zondaar aangewezen. De protesten van SC Loppersum bleven niet uit, want de overtreding zou buiten de zestien zijn gemaakt. De onpartijdige bleef echter bij zijn besluit en ook nu nam Jeremy van Dijk het klusje voor zijn rekening en schoot de bal in de andere hoek: 0-2.

Na de thee was er weinig verandering te bespeuren in het spel van SC Loppersum. Er werden wel verwoede pogingen gedaan om de druk op het doel van de Veendammers op te voeren, maar erg lastig werd het de bezoekers niet gemaakt. Een paar half mislukte kopballen en dito schoten konden doelman Jesper Perdok niet echt verontrusten. En natuurlijk werd door de gasten het hele arsenaal aan truukjes aangesproken om het spel van de gastheren te ontregelen. Bij het minste of het geringste zaten ze op de grond, kregen ze kramp of was er anderzijds aanleiding om het spel stil te leggen. Dat gebeurde zo vaak dat er amper tijd was om het duel een beetje vlot te trekken. Het maakte dat de tweestrijd als kijkspel niet erg interessant was. Dat kon de bezoekers amper worden verweten. Gesteund door een luidruchtige en met vuurwerk knallende aanhang, wisten ze de ruststand eigenlijk vrij gemakkelijk als eindstand over de streep te trekken en de vreugde daarover was enorm groot. Het deelnemersveld in 3C kruipt steeds dichter naar elkaar toe en wie er uiteindelijk met de hoofdprijs vandoor gaat is allerminst zeker. Maar zoals gezegd, daar zijn beide verenigingen niet zo mee bezig.

Martijn Elzinga (SC Loppersum): ‘Ja, dit is natuurlijk zuur. We hadden graag een resultaat geboekt, maar het zat er eigenlijk geen moment in. De ballen kwamen niet aan en het zware veld maakte het ook niet gemakkelijk. Ik had er het volste vertrouwen in dat het met de jongens die er wel waren ook wel zou lukken, maar dat bleek helaas niet zo te zijn. We hebben het na de rust nog wel geprobeerd door wat opportunistischer te gaan spelen. Dat leverde nog wel wat halve mogelijkheden op, maar ook niet meer dan dat.’

Anne Semplonius (Veendam 1894): ‘Ik ben heel tevreden met het resultaat. We wisten heel goed hoe SC Loppersum de afgelopen tijd had gespeeld en daar hebben we ons op ingesteld. Ik denk dat we er aardig in geslaagd zijn om de ballen achter hun verdediging te krijgen en zo gevaarlijk te worden. Daarentegen hebben we bij balverlies de diepe ballen van SC Loppersum er goed uit weten te halen. In de eerste helft kwamen we vaak wat te laat in de duels, dat ging na rust een stuk beter.’

* SC Loppersum – Veendam 1894 0-2 (0-2). Jeremy van Dijk 0-1 (strafschop); Jeremy van Dijk 0-2 (strafschop).

No Replies to "Veendam 1894 schiet SC Loppersum vanaf elf meter omver"