De Fivel stunt in duel met hoogvlieger NEC Delfzijl

De Fivel heeft voor een stunt gezorgd door op eigen veld van hoogvlieger NEC Delfzijl te winnen. Na de overwinning op SC Scheemda lijkt de ploeg van trainer Guus Zantinga zichzelf te hebben teruggevonden. De totaal onverwachte 3-1 zege van de ploeg uit Zeerijp kwam als een mokerslag aan bij de Delfzijlsters, die een unieke mogelijkheid lieten liggen om dichter naar de top in 4E toe te kruipen.

‘We hebben aardig wat vertrouwen getankt na de zege op SC Scheemda en zagen het dan ook wel zitten om NEC Delfzijl een lastige middag te bezorgen’, sprak trainer Guus Zantinga van De Fivel. ‘We hadden gehoord dat NEC Delfzijl niet helemaal compleet was en wilden daarom ook met veel druk naar voren spelen.’ Dat leek in de openingsfase dan ook aardig te lukken. Voetballend gezien was NEC Delfzijl de betere ploeg, om de doodeenvoudige redenen dat het de technisch meer begaafde spelers in huis had. De bezoekers zagen in de warming-up Tyrell Strik wegvallen en dat was niet het enige hiaat dat opgevuld moet worden. Jurelly Torbed completeerde het team en na enig geschuif binnen de posities kon er afgetrapt worden.

Dankzij een uitstekende combinatie was het binnen een vijftal minuten dan ook al raak voor de gasten. Sem Switynk brak het duel open en passeerde invaller-doelman voor de eerste keer: 0-1. De Fivel verslapte daarna geenszins. Sterker nog, de thuisploeg kreeg steeds meer vat op de tegenstander en dankzij een goed genomen vrije trap van Emiel Bos was de achterstand na elf minuten spelen al weer weggewerkt: 1-1. Goalie Jorn Ollinga maakte vervolgens geen beste beurt. Hij haalde Kjell Spraakman onderuit en veroorzaakte zo een strafschop. Emiel Bos nam dat karwei op zich en schoot De Fivel op voorsprong: 2-1. De doelman had duidelijk zijn middag niet, maar dat gold voor meer NEC-ers.

Na de doelwisseling probeerde NEC Delfzijl de gastheren onder druk te zetten, maar verloor teveel duels om echt voor paniek in de achterhoede van het ‘andere Oranje’ te zorgen. Het duo Joran Bos en Arjan de Vries had de zaken achterin prima op orde. Zij zorgden er voor dat de voorwaartsen van de Havenkanters uitgeschakeld werden. Na een klein uur spelen ging sluitpost Jorn Ollinga opnieuw de fout in. Hij liet een schot van Emiel Bos uit zijn vingers glippen, waarna Kjell Spraakman er als de kippen bij was om de marge op twee te brengen: 3-1. Mentaal gezien was dit en flinke dreun voor NEC, dat niet echt de kans kreeg om nog weer in de wedstrijd te komen. Aan de zijde van De Fivel moest Emiel Bos op zeker moment het veld verlaten met een blessure aan de hamstring. Good old Jacob Havenga mocht daardoor komen opdraven. Hij en Eirik Eide kregen mogelijkheden om de bezoekers nog meer pijn te doen, maar dat bleef de Havenkanters bespaard.

Oefenmeester Guus Zantinga glom van trots nadat het laatste fluitsignaal had geklonken. ‘Dit was een uitstekende teamprestatie. Daar kunnen we met recht trots op zijn. Dankzij de zege op SC Scheemda en deze overwinning staan we in ieder geval niet meer op de laatste plaats.’ Zijn collega Roy Kamps vond de overwinning van De Fivel terecht. ‘We misten inderdaad veel spelers en in de warming up viel Tyrell Strik ook nog eens weg. Na de 0-1 dacht ik nog dat het een fijne middag voor ons zou worden. Dat pakte even anders uit. We hebben te weinig afgedwongen en zijn niet tot kansen gekomen. We moeten onze rug nu weer rechten en aan de verbeterpunten werken.’

* De Fivel – NEC Delfzijl 3-1 (2-1). Sem Switynk 0-1; Emiel Bos 1-1; Emiel Bos 2-1 (strafschop); Kjell Spraakman 3-1.

No Replies to "De Fivel stunt in duel met hoogvlieger NEC Delfzijl"