ZEC en Corenos houden het op een remise

Het is trainer Wilhem van der Wiel van ZEC opnieuw niet gelukt om van zijn collega Marco Pesiwarissa te winnen. In het duel met Corenos kwamen de Zandeweersters niet verder dan een 1-1 gelijkspel dankzij treffers van Melvin Sikkema en Wesley Dijksterhuis. De gastheren eindigden de door zo’n tweehonderd toeschouwers bezochte derby met tien man nadat Wessel Feenstra in een kort tijdsbestek twee keer geel had gezien en dus vroegtijdig kon gaan douchen.

In de week voorafgaande aan de wedstrijd hadden beide ploegen het idee geopperd om het duel om te draaien, als het veld van ZEC onbespeelbaar zou blijken te zijn. De KNVB kon het voorstel van beide clubs niet waarderen en stak er een stokje voor. Men was bang voor competitievervalsing. Uiteindelijk kon er gewoon gespeeld worden in Zandeweer, waar voorafgaande aan het treffen nog een bekerwedstrijd werd gespeeld tussen het derde elftal van ZEC en vierde divisionist Helpman O23-1. De Zandeweersters wisten te stunten, door hun opponent na strafschoppen uit te schakelen. Een mooi opwarmertje voor wat nog moest komen.

Het duel tussen de beide vierdeklassers begon voorzichtig. Het was even afwachten wie het initiatief zou durven nemen. ZEC kreeg de eerste en ook de betere kansen om de score te openen. Robin Stoter liet twee mogelijkheden liggen. In een geval werd hij de diepte in gestuurd, maar kwam links iets te ver uit. Hij schoot op doel en zag de bal via de Roodeschoolster doelman en het aluminium over verdwijnen. Zijn tweede poging was een kopbal die op de lat uiteen knalde. Sjaak Wieringa dacht ook nog een duit in het zakje te moeten doen, maar raakte een bal niet goed. Mogelijkheden die een voorsprong hadden moeten opleveren, maar ZEC sprong er te slordig mee om.

Daarnaast wist de talentvolle doelman Dennis Carretero-Seinhorst de bezoekers met een aantal katachtige reddingen op de been te houden. Aan de andere kant had clubtopscorer Brian Pattiwael zijn team op voorsprong kunnen zetten na een prima aanval, maar hij zag zijn inzet over het doel vliegen. Even later werd Germen Tamsma vanaf de zijkant bediend door Jordan Muller. Tamsma miste echter de precisie om de bal met zijn hoofd binnen te werken. Uiteindelijk gingen de ploegen aan de thee zonder dat er was gescoord.

Na de onderbreking verscheen bij ZEC Melvin Sikkema op het strijdtoneel. Corenos begon ongewijzigd aan het tweede bedrijf. De gastheren begonnen sterk aan de tweede vijfenveertig minuten. Sikkema stond koud negen minuten in het veld toen hij een lage voorzet van Robin Stoter achter Carretero-Seinhorst wist te krijgen: 1-0. Corenos bleef de vrije man zoeken, maar wist geen gaatje te vinden. Brian Pattiwael en Jordan Muller waren onbereikbaar. Na ruim een uur spelen verdween bij Corenos de zieke Robert van Dijken naar de kant en werd Arjen Tamsma binnen de lijnen gebracht. Corenos probeerde met die extra aanvaller meer druk uit te oefenen en kreeg ook mogelijkheden, met name via Brian Pattiwael. Een keer leek hij de gelijkmaker op zijn schoen te hebben door in de draai een vuurpijl op doelman Nick Blok los te laten. Hij schoot echter recht in de handen van de goalie. Die had even later geluk toen Pattiwael op onderkant lat mikte, waarna de bal het veld weer in stuiterde en opgeruimd kon worden.

Ook ZEC liet zich niet onbetuigd. De op rechts doorgebroken Sjaak Wieringa had een voorzet in gedachten, maar dat mislukte half. Melvin Sikkema en Robin Stoter stonden bij de tweede paal al klaar om het leer binnen te werken, maar dat feestje ging niet door. En toen was daar het moment dat Wessel Feenstra zijn neus aan het venster drukte. Er werd en overtreding op hem gemaakt, waar hij geïrriteerd op reageerde. Hij maakte een trappende beweging en kreeg geel voor die overtreding, In plaats van daarna weg te lopen, ging Feenstra in discussie met de scheidsrechter en beet hem verbaal nog iets toe wat hem een tweede gele prent opleverde. Met nog een klein kwartier te spelen moest Corenos de overtalsituatie zien uit te spelen. De gasten gingen met vier spitsen spelen en ZEC probeerde zich verwoed de Roodeschoolsters van het lijf te houden. In de 85e minuut brak Marc Spriensma aan de rechterkant door en werd aan de zijkant van het Zandeweerster strafschopgebied gevloerd. De vrije trap werd door Raymon Balkema genomen en laag ingedraaid. Arjen Tamsma raakte de bal lichtjes, waarna het leer voor de voeten van Wesley Dijksterhuis terecht kwam. Die kon op zijn beurt voor de gelijkmaker zorgen: 1-1. Corenos wilde daarna meer, maar de tijd was te kort om er zelfs nog een driepunter uit te slepen.

Marco Pesiwarissa (Corenos): ‘Over de eerste helft was ik redelijk tevreden. Zeker hoe wij van achteruit de opbouw wisten te verzorgen. ZEC werd gedwongen om voorin keuzes te maken, waardoor er voor ons ruimtes vielen en mensen vrij kwamen te staan. Die ruimtes hebben we door miscommunicatie niet goed aangevallen. In de tweede helft deden we dat iets beter. Na de achterstand hebben wij de tweede helft gedomineerd. Ook toen ze nog met elf man speelden. De aanvallende wissels hebben wel geholpen, al kregen we de bal er dan ook niet in. Uiteindelijk voelt deze remise, gezien de kanen en het overwicht, als een nederlaag. Verder ben ik van mening dat onze doelman ons in de eerste helft heeft geholpen met een aantal goede reddingen. Hij bewijst wekelijks dat we onze handen dicht mogen knijpen met zo’n talentvolle doelman. Komend weekeinde hebben we in het duel met SV De Heracliden Cris Uil en Joran Knot weer terug. Ook dat gaat een mooie en spannende derby worden.’

Wilhem van der Wiel (ZEC): ‘Ik ben van mening dat wij de eerste helft beter waren en ook de betere kansen kregen. Het was helemaal niet zo dat we compact stonden. Als wij aan de bal waren, liet Corenos zich inzakken. Wij waren in een aantal situaties te onrustig in de zoektocht naar ruimte achter de defensie van Corenos. De keren dat dit wel lukte leidde dit meteen tot kansen. Nadat Feenstra was weggestuurd liepen we achter de feiten aan en dat was niet alleen jammer, maar ook onnodig. Ik vond ons dominanter en gemakkelijker voetballen dan Corenos. We hadden echter ook nu weer teveel kansen nodig om tot scoren te komen. We hebben Corenos in de wedstrijd gehouden. Er is maar een ploeg die had moeten winnen en dat waren wij.’

* ZEC – Corenos 1-1 (0-0). Melvin Sikkema 1-0; Wesley Dijksterhuis 1-1 (foto: ©Marcel Monden).

No Replies to "ZEC en Corenos houden het op een remise"