Zeester en FC LEO vermaken publiek op Toerkamp

Op het sportpark Toerkamp in Zoutkamp stond de derby tussen de plaatselijke favorieten van Zeester en het Leenster FC LEO op het programma. De gastheren wisten het spannende en zeker vermakelijke duel uiteindelijk met 4-3 te winnen, nadat FC LEO nog met 0-2 aan de leiding was gegaan.

Voor trainer Jaap van der Ploeg was het een weerzien met de club waar hij jaren voor had gespeeld en veel successen heeft gekend. De toeschouwers waren in grote getale naar het sportpark aan de Beatrixstraat gekomen om de verrichtingen van dichtbij mee te maken. Met name de supporters van de thuisclub moesten zich even in de ogen wrijven, want FC LEO nam brutaal de leiding. Daar ging overigens wel een fout van doelman Daniël Veenstra aan vooraf. Hij wilde een bal wegstompen, maar miste het leer en vervolgens hoefde Johan Hofman de bal alleen maar in het lege doel te deponeren: 0-1. Er waren amper tien minuten gespeeld of de gasten hadden de marge weten te verdubbelen door in de omschakeling razendsnel via Rick Koster toe te slaan: 0-2. Een opmerkelijke tussenstand, als bedacht wordt dat FC LEO met een elftal op de proppen kwam waarin nogal wat steunpilaren ontbraken. Het was dan volgens trainer Rowan Rozema ook een ‘gemakkelijk’ verkregen voorsprong omdat zijn team, zoals hij dat zelf omschreef ‘geen poot aan de grond’ kreeg in het eerste bedrijf.

Zeester was na die snelle achterstand kennelijk wakker geschud en smeet wat meer temperament en strijdlust in het duel. De Zoutkampers trokken het duel steeds meer naar zich toe en kreeg ook kansen. Nog voor de thee klaar stond, had Zeester de achterstand al weer weggewerkt. Jordy Knol en Chris Noordhoff bepaalden de ruststand op 2-2 en gaven het wedstrijdbeeld ineens een hele andere aanblik. Na de doelwisseling ging FC LEO iets defensiever staan en het lukte de gasten vrij aardig om zich Zeester van het lijf te houden. Toch zou Henri Nienhuis scoren. Althans dat dacht hij, want hij had buiten het vlagsignaal van de Leenster assistent gerekend en dus ging die treffer niet door. Het bleek uitstel te zijn, want Jasper Nienhuis liet een snoeihard schot van zijn voeten vertrekken die maar half gekeerd kon worden door keeper Jasper Tuma. De bal glipte onder hem door, waarna invaller Alex Zijlstra de bal met zijn dikke teen over de doellijn wist te krijgen: 3-2. Een viertal minuten later stond hij weer op de goede plek en dat betekende 4-2.

Bij Zeester dachten ze de buit wel binnen te hebben, maar niets bleek minder waar. In de 92e minuut mocht Jasper Wiersum vanaf elf meter uithalen nadat er hands was gemaakt: 4-3. De spanning stond weer volledig op het duel. Die werd alleen maar groter toen Vince van der Veen rechtstreeks rood kreeg omdat hij een doorgebroken speler onderuit had gehaald. Aan de stand zou echter niets meer veranderen en dus werd er heel wat nagepraat en kon het publiek zich, naast Zeester, ook winnaar noemen. De fans hadden een wedstrijd vol spanning en vermaak voorgeschoteld gekregen. En daar kom je uiteindelijk toch voor als je een voetbalwedstrijd bezoekt. Al zal dat in Zoutkamp ook nog wel voor de vis zijn geweest.

Jaap van der Ploeg (Zeester): ‘Het is natuurlijk geweldig om dit soort wedstrijden te kunnen spelen. Ik ken FC LEO maar al te goed en wist dat ze een aantal spelers moesten missen. Het was dan ook wel verrassend dat ze zo snel op voorsprong wisten te komen, al gaven we de goals dan ook wel erg gemakkelijk weg. We hebben dat echter goed verwerkt en zijn sterk teruggekomen.’

Rowan Rozema (FC LEO): ‘Spannend was het wel, maar niet goed. Ik vond ons de tweede helft wat beter voetballen. Het was in elk geval wel een vermakelijke wedstrijd voor het publiek, maar het is opnieuw spijtig dat we geen resultaat hebben weten te behalen. Bij afwezigheid van steunpilaren kunnen we in ieder geval bouwen op andere steunpilaren. Dat is dan wel weer de winst.’

* Zeester – FC LEO 4-3 (2-2). Johan Hofman 0-1; Rick Koster 0-2; Jordy Knol 1-2; Chris Noordhoff 2-2; Alex Zijlstra 3-2; Alex Zijlstra 4-2; Jasper Wiersum (strafschop) 4-3 (foto: ©Henk Cruiming).

No Replies to "Zeester en FC LEO vermaken publiek op Toerkamp"