ZEC eenvoudig langs machteloos Holwierde

ZEC heeft zichzelf een prima dienst bewezen door op het eigen loodzware veld met maar liefst 4-1 van Holwierde te winnen. En daarmee kwamen de gasten er eigenlijk nog goed vanaf. Dankzij de zege nemen de Zandeweersters wat afstand van de onderste plaatsen, terwijl Holwierde dit seizoen nog steeds niet presteert wat men van de ploeg zou kunnen verwachten.

Bij de gastheren ontbrak Wessel Feenstra op het appél vanwege een schorsing naar aanleiding van de twee gele kaarten die hij een week eerder in het duel met Corenos had opgelopen. Daarnaast moeten de Zandeweersters het al langer tijd zonder Gijs Balkema doen en is nu al zeker dat Sander Kruit dit seizoen helemaal niet meer in de hoofdmacht terug zal keren. Ook clubtopscorer Melvin Sikkema was niet helemaal okselfris vanwege een slepende knieblessure, maar zou nog wel invallen. Aan de zijde van Holwierde verschenen Yirsan Bouman, Tim Visscher en doelman Robbin Kuipers niet op het wedstrijdformulier. Jasper Keizer nam onder de lat plaats. Op voorhand werd verwacht dat Holwierde de beter combinerende ploeg zou zijn en bekend is ook dat men vaak in een hoog baltempo speelt. ZEC kon daar alleen maar veel kracht tegenover zetten en proberen zoveel mogelijk duels te winnen. ‘Als kerels de wedstrijd in gaan’, zoals trainer Wilhem van der Wiel dat uitdrukte.

De thuisclub begon goed op het slechte veld. Met name in de hoeken zakten spelers nogal eens weg in de drassige ondergrond. ZEC wist er voor te zorgen dat Holwierde nauwelijks in het stuk voorkwam. Op het middenveld toonde Kjell Posthumus van ZEC zich heer en meester. Na een kleine vijf minuten spelen wist Vincent Zijlstra zijn teamgenoot Sjaak Wierenga te bereiken. Die bleef uiterst koel en tikte het leer met buitenkant rechtervoet in het Holwierder doel: 1-0. De gasten probeerden de rust te bewaren en te blijven voetballen, maar bij ZEC waren ze niet bepaald onder de indruk van de tegenstander. De gasten kregen nog wel een mogelijkheid via Peter Bouwsema. Hij mocht alleen op doelman Nick Blok afstormen, maar rakte het lichaam van de goalie.

Het had een moment kunnen zijn waarop Holwierde zich zou herpakken, maar dat werd het niet. Het feller en met meer overtuiging spelende ZEC bleef de betere ploeg. Robin Stoter schoot op de paal en er waren kansen voor Jarno van Ellen, Sjaak Wierenga en Youri Buurlage om de gasten nog meer pijn te doen. De tweede Zandeweerster goal zou toch vallen. Een vrije trap van Vincent Zijlstra, een meter of tien over de middenlijn, werd hoog in Holwierder strafschopgebied gepompt. Doelman Jasper Keizer aarzelde met het uitkomen en vervolgens was het Kjell Posthumus die het leer na een kwart wedstrijd tegen het nylon wist te koppen: 2-0. Het werd tijd voor Holwierde dat er iets tegenover werd gezet, maar echt veel mogelijkheden kreeg het team van trainer Danny Schudde niet. Het bleef vooral bij schoten van afstand en als het al een keer dreigend werd stond doelman Nick Blok op de goeie plek, zoals bijvoorbeeld bij een schot van Robbie ten Hove.

Na de doelwisseling werd een fel Holwierde verwacht, maar gek genoeg was ZEC ook nu de betere ploeg. De teams waren een minuut of tien onderweg toen zich een zelfde situatie voordeed als bij de tweede treffer van de gastheren. Ook nu stond Vincent Zijlstra aan de basis en fungeerde Kjell Posthumus als afmaker. Deze keer kwam Kuipers wel goed uit zijn kooi, dacht de bal op te pikken maar greep mis. Kjell Posthumus was er vervolgens rap bij en dat betekende 3-0. Daarna was het met Holwierde wel gedaan en moest ZEC wisselen. Een van de invallers was Melvin Sikkema en die liet zich ook nog even gelden. De minuten die hij maakte, benutte Sikkema goed door er 4-0 van te maken. ZEC wist Holwierde op afstand te houden, maar moest in de 77e minuut wel toestaan dat de Katmisbewoners iets terug zouden doen. Een treffer uit de vrijwel enige goed lopende aanval van de bezoekers, die via Robbie ten Hove en Gijs Geurtsen gestalte kreeg. Laatstgenoemde behield het overzicht en stelde Damon Kuiper in staat om de eindstand op 4-1 te bepalen. Meer dan een te kleine pleister op de grote wonde was de goal niet. ZEC had gedurende de hele wedstrijd namelijk geen kind aan de gasten gehad.

Komend weekeinde speelt ZEC in Uithuizermeeden tegen SV De Heracliden. Daar heeft het team van Wilhem van der Wiel nog een appeltje mee te schillen omdat de Meijsters eerder dit seizoen in Zandeweer met 0-1 wisten te winnen. Holwierde kan alleen maar zorgen dat ze dit duel zo snel mogelijk vergeten, want zaterdag staat de zeker niet eenvoudige uitwedstrijd tegen DVC Appingedam op het programma.

Wilhem van der Wiel (ZEC): ‘We hadden nog niet eerder tegen Holwierde gespeeld en voor ons was het een mooie test om te kijken waar wij als ploeg eigenlijk staan. Het was vandaag een wedstrijd van de mannen tegen de jongens en mijn elftal kende alleen maar mannen. We hebben een prima teamprestatie geleverd en laten zien dat we de vierde klasse waardig zijn. We hebben maximaal geprofiteerd van een matig Holwierde, dat heel goed kan spelen maar het vandaag duidelijk niet had. Dit was in alle opzichten en ook qua hoogte een verdiende overwinning. Wij kunnen het iedere ploeg lastig maken.’

Danny Schudde (Holwierde): ‘We dachten dat het ondanks de afwezigen wel los zou lopen, maar daar hebben we ons in vergist. Eigenlijk hebben we vanaf de eerste minuut niet in de wedstrijd gezeten. ZEC stond er veel beter op dan wij en we konden dan ook geen enkele aanspraak maken op een goed resultaat. Het was gewoon niet goed genoeg.’

* ZEC – Holwierde 4-1 (2-0). Sjaak Wierenga 1-0; Kjell Posthumus 2-0; Kjell Posthumus 3-0; Melvin Sikkema 4-0; Damon Kuiper 4-1.

No Replies to "ZEC eenvoudig langs machteloos Holwierde"