Krijgt WEO een revanche of blijft Farmsum op koers

Het komende voetbalweekeinde biedt de liefhebber weer veel moois. Zo staat bijvoorbeeld zondag op het sportpark Tuikwerd de derby tussen de vijfdeklassers Farmsum en WEO op het programma. De Woldendorpers kregen eerder dit seizoen op eigen veld een fiks pak slaag. Het team van trainer Peter Ernst wist dat duel namelijk met 0-8 te winnen.

Beide ploegen kwamen elkaar in de afgelopen decennia al enkele tientallen keren tegen en dus is het wel aardig om eens in de historie van de duels tussen de verenigingen te duiken. Van de beide kemphanen heeft WEO het hoogst gespeeld. De Woldendorpers hebben namelijk in totaal tien jaar hun bivak in de derde klasse gehad. Farmsum wist nog nooit verder te komen dan de vierde klasse. Er zijn in de achterliggende decennia heel wat heroïsche duels uitgevochten. Op eigen veld wist WEO zes keer een onderlinge wedstrijd te winnen, moest het evenzovele keren een remise toestaan en gingen acht duels verloren. Farmsum kwam sinds het seizoen 1965/1966 op eigen veld tot acht zeges, terwijl er zes remises en vier nederlagen werden genoteerd. De grootste thuiszege van WEO kwam in het seizoen 1966/1967 tot stand. Toen wisten de geelzwarten met 6-1 te winnen. De grootste thuisnederlaag (0-8) dateert van dit seizoen.

Farmsum incasseerde in het seizoen 2017/2018 op eigen veld een 2-5 nederlaag. Enkele jaren eerder wisten de toeschouwers niet wat ze zagen toen de Farmsumers maar liefst zeven keer wisten te scoren, maar ook zes tegentreffers om de oren kregen. Dat was overigens wel tijdens een oefenwedstrijd tegen de reserves van WEO, maar toch. De doelpuntenmakers uit die tijd waren aan Farmsumer zijde Sigmar Clemencia, Erwin Tjalma (2), Dennie Gorter, Herbert van Brugge en Dennis Boerema (2). Bij WEO werden Daniël Boekee (3), Wouter Slager, Jan Meijerhof en Niels Jansen bejubeld. Saillant detail is wel dat Niels Jansen tien jaar later nog steeds van de partij is en zich momenteel met twaalf treffers zelfs clubtopscorer mag noemen. Dat zijn er overigens net zoveel als zijn tegenstrever Justin Eigenberg van Farmsum tot nu toe op zijn naam heeft staan.

Van alle duels die de beide clubs hebben uitgevochten is waarschijnlijk die van het seizoen 2011/2012 een van de mooiste geweest. Toen was Farmsum de koploper in 5F en leek het in Woldendorp, na zestien gewonnen duels, op de eerste nederlaag af te stevenen. In de spectaculaire derby, bijgewoond door zo’n driehonderd voetbalfans, nam Farmsum de leiding dankzij een treffer van Marcel van Es. Twee treffers van Niels Jansen, daar is hij weer, deden het duel echter kantelen: 2-1. WEO dacht de buit binnen te hebben, maar in de slotseconden zorgde Dennis Boerema er voor (2-2) dat er toch nog een punt werd meegenomen. Farmsum zou dat voetbaljaar, met Ronald Bouwman als trainer, overigens wel de titel pakken en naar de vierde klasse promoveren. WEO eindigde als derde en had een periodetitel op zak, maar het team van trainer Edzer Ganzeveld kwam tegen Engelbert niet verder dan 2-2 en wist tenslotte Alteveer ook niet op de knieën te krijgen..

Een voorspelling doen over de uitkomst van de aanstaande tweestrijd blijft lastig. Farmsum presteert beter dan WEO, maar het team van Peter Ernst wil ook nog wel eens naar de negatieve kant van het edele voetbalspel uitschieten, zoals bijvoorbeeld tegen Bellingwolde. Toen gingen de roodgelen met maar liefst 6-1 de bietenbrug op. Met 25 punten uit 12 duels liggen de Farmsumers echter nog mooi op koers voor het bereiken van nacompetitie om promotie naar de vierde klasse. Al is de strijd om het algeheel kampioenschap zeker nog niet gestreden. Farmsum krijgt koploper en tevens periodekampioen Groen Geel namelijk nog twee keer tegenover zich. En wie weet wat dat nog oplevert. WEO voert momenteel de middenmoot aan met 14 punten uit 12 wedstrijden. Cijfermatig is Farmsum in het voordeel, maar resultaten uit het verleden…. Er zijn mensen die de toekomst in koffiedik kunnen uitlezen. Wij wagen ons er niet aan, maar hopen slechts dat de liefhebbers iets voorgeschoteld krijgen waar nog lang over nagepraat zal worden. De aftrap van het duel, dat onder leiding van arbiter Apol staat, is om twee uur.

No Replies to "Krijgt WEO een revanche of blijft Farmsum op koers"