Zwaarbevochten zege DVC op buurman Holwierde

DVC Appingedam heeft ook de tweede confrontatie met buurman Holwierde in winst weten om te zetten. Afgelopen najaar wisten de Damsters op sportpark Katmis met 0-2 te winnen, nu werd het 2-1 voor het team van scheidend trainer Duurt Dijkman. Eenvoudig kwam de zege niet tot stand en eigenlijk mocht de thuisclub blij zijn dat Holwierde, bij een 0-1 tussenstand, de score niet had weten te verdubbelen. De mogelijkheden daartoe waren er zeker. De gasten hadden hun zaakjes in het eerste bedrijf goed geregeld, maar lieten zich meteen aan het begin van de tweede helft verrassen en kwamen vervolgens op achterstand te staan door een curieuze treffer van invaller Diyar Kaya. Die schade wisten de Holwierders niet meer te repareren.

Bij de thuisclub ontbrak doelman Olaf Kiewiet op het wedstrijdformulier omdat hij tijdens een training zijn middelvinger had gebroken. Zijn plaats onder de lat werd door Jelmer Kiewiet ingenomen. Aan de kant van Holwierde bleef Yirsan Bouman vooralsnog op de bank zitten. Hij was net terug van wintersport. Ook Thijs Stoppels nam plaats in de dug-out. In het eerste bedrijf bleek al snel dat het bij DVC Appingedam allemaal niet klopte. De linies stonden veel te ver uit elkaar, spelers konden elkaar maar moeilijk vinden en er werd onnodig veel balverlies geleden. Holwierde hield de linies goed gesloten, was scherper in de duels en eigenlijk was het ook wel logisch dat de gasten als eerste zouden scoren. Daarvoor was het trouwens Joost Blokzijl die flink wat meters maakte aan de rechterkant van het veld, vervolgens naar binnen sneed om daarna met een te slap rollertje zijn optreden af te sluiten.

Bijna liep een verdedigende actie van Andy Lafaille en Mike Kraan fout af. De Holwierders besloten Devante de Windt gezamenlijk van de bal af te houden, maar het terugspelen op doelman Robbin Kuipers verliep niet helemaal vlekkeloos. De goalie miste het leer half, maar kon dat bijtijds repareren. Nadat Jaron Slagter nog een keer voorlangs had geschoten, viel de openingstreffer. De manier waarop gaf te denken. Een snelle spelvoortzetting leverde een voorzet van Andy Lafaille op die door een tweetal verdedigers werd gemist. Holwierder Robbie ten Hove leek de bal bewust te laten lopen en vervolgens was het Peter Bouwsema die het speeltuig voor zijn voeten kreeg en droog afdrukte: 0-1. Met iets meer scherpte had het niet veel later zomaar weer raak kunnen zijn. Thijs Sonneveld tikte de bal tussen twee verdedigers door, maar Gijs Geurtsen vond de kracht niet om goalie Jelmer Kiewiet opnieuw het nakijken te geven. In die fase zou dat niet eens onverdiend zijn geweest en dus mocht de thuisclub op dat moment zeker niet klagen.

Er was tijdens de thee kennelijk even over gesproken in de Damster kleedkamer dat dit niet de manier was om een wedstrijd te spelen en de bedoelingen werden na de hervatting dan ook wel duidelijk. Zonder dat er ook maar een Holwierder aan de bal wist te komen was het na 39 seconden al raak dankzij een treffer van Nick Veentjer: 1-1. Een doelpunt waarbij de opbouw van achteruit prima klopte en de bal soepeltjes van voet naar voet ging. ‘Het is de droom van een trainer als er dan zo’n goal valt’, zou Dijkman na afloop verklaren. Na die treffer kon het duel alle kanten op. Holwierde leek het even kwijt te zijn, maar wist zich gaandeweg de tweede helft toch weer te herstellen en eigenlijk kon het kwartje alle kanten op vallen. Aan beide kanten waren er kleine kansen, zoals bijvoorbeeld voor Peter Bouwsema die een doorgekopte ingooi voorlangs zag rollen. Naarmate de tijd verstreek leek het duel op een gelijkspel af te stevenen, maar daar stak Diyar Kaya een stokje voor. Hij was de defensie van Holwierde al een keer eerder te slim af geweest, maar kreeg nu wat hulp. Een corner van DVC kwam maar niet uit de verdediging van de gasten weg en viel voor de voeten van de sterk invallende Kaya. Hij probeerde het van afstand. Doelman Robbin Kuipers dook al naar de bedreigde hoek, maar de bal verdween via de rug van Damon Kuiper met een boog over de Holwierder sluitpost: 2-1.

Er waren overigens nog twee momenten waarop scheidsrechter Kuipers de bal ook op de stip had kunnen leggen na een overtreding van Christian van der Broek en een handsbal van Yirsan Bouman. De onpartijdige deed dat niet al dient daar wel bij te worden vermeld dat hij de handsbal vanuit zijn positie ook moeilijk had kunnen zien. En van een clubgrensrechter hoef je natuurlijk niet te verwachten dat die de vlag in de lucht steekt. Nadat Kuipers nog met de voet redding had moeten brengen, werd de wedstrijd de boeken in gefloten. Toen had Diyar Kaya het publiek al op de banken weten te krijgen met een balletje achter het standbeen langs, door de benen van de tegenstander om die vervolgens te laten staan.

Duurt Dijkman (DVC Appingedam): ‘Het was in de eerste helft niet goed wat wij lieten zien. Het was allemaal veel te slordig en te onnauwkeurig. Omdat we heel veel ruimte lieten liggen en Holwierde wel goed aansloot, kwamen we niet in ons spel. Dat deden ze eigenlijk best wel goed. Na de thee hebben we dat snel rechtgetrokken. En die tweede goal van ons? Tja, ik ga me daar niet voor zitten schamen. In de afwerking zit het ons niet vaak mee. Dat gebeurde nu wel een keer.’

Danny Schudde (Holwierde): ‘We hadden voor de rust meer afstand moeten nemen. Dat was van onze kant de beste fase. Het is jammer dat we dat verzuimen. Dat je vervolgens binnen een minuut de gelijkmaker om de oren krijgt? Tja, het is niet de eerste keer dat ons dit seizoen is overkomen. We waren de controle daarna even kwijt maar wisten dat wel weer op te pakken. Het is dan ook best een beetje zuur dat je door zo’n toevallige treffer tegen een nederlaag aan loopt.’

* DVC Appingedam – Holwierde 2-1 (0-1). Peter Bouwsema 0-1; Nick Veentjer 1-1; Diyar Kaya 2-1.

No Replies to "Zwaarbevochten zege DVC op buurman Holwierde"