Middelstum pakt tweede periode na winst op Corenos

Koploper Middelstum heeft zichzelf en de vereniging een mooi cadeau gegeven in het jubileumjaar door in Roodeschool met 0-1 van thuisclub Corenos te winnen en meteen de tweede periodetitel voor zich op te eisen. Twan Heemstra was de gevierde man in het veld met de enige treffer van de wedstrijd. Die kwam overigens pas in de slotfase tot stand.

Aan de kant van Middelstum ontbraken nogal wat vaste waarden. Zo konden Mateo Milkovic, Daan van Aller, Peter van Dam, Nordin Luit, Wessel Oosterhoff, Erwin van der Laan en Marco van Dijken niet ingezet worden. Het was behoorlijk druk langs de lijn en dat was ook niet zo vreemd. De gasten hadden immers veel te winnen, terwijl Corenos er veel aan gelegen was om een serie van drie goede wedstrijden een dito vervolg te geven. Daarnaast konden de Roodeschoolsters de punten hoe dan ook goed gebruiken. Winst betekende meer afstand van de onderste regionen en tevens aansluiting houden met de bovenste vier ploegen. Het was even afwachten wie als eerste met een goocheltruc uit de hoge hoed zou komen.

Goed was het allemaal niet in de openingsfase. Het spel werd aan beide kanten gekenmerkt door veel foute passes en balaannames. Beide teams lieten elkaar de opbouw van achteruit verzorgen en probeerden vooral in de omschakeling toe te slaan. Na negentien minuten spelen was het Middelstum dat een vrije trap mocht nemen aan de rechterkant van de Roodschoulster speelhelft. Twan Heemstra schoot hard in, maar doelman Dennis Carretero Seinhorst wist met de voet redding te brengen. Na een klein half uur spelen brak Max Oldenhof op rechts door. Zijn strakke voorzet hoefde alleen maar geraakt te worden, maar Twan Heemstra en Aijolt Douma kwamen een teenlengte tekort om de bal binnen te schieten. Niet veel later kreeg Corenos een mogelijkheid. De bal werd wel richting doel gekopt, maar kon door Allert Moeken weggewerkt worden. Daarna was het andermaal Twan Heemstra die de aandacht op zich vestigde. Hij werd in het Roodeschoolster strafschopgebied aangespeeld, controleerde de stuiterende bal op vijf meter met de rug naar het doel van Corenos en koos voor een omhaal. De actie was fraai, maar de bal ging over de deklat.

Een minuut later werd Corenos dreigend. Een vrije trap van Jordan Muller vloog over de Middelstummer muur en leek met een stuit in de korte hoek te verdwijnen. Doelman Damon Medema duwde de bal echter opzij en wist het gevaar ten koste van een corner te bezweren. Die leverde vervolgens niets op. Met de thee in zicht probeerde Middelstum het nog een keer. Een steekbal van Twan Heemstra kwam bij Max Oldenhof terecht. Die kon vanuit een schuine hoek inschieten, maar ook nu liet Dennis Carretero Seinhorst zien dat hij een talentvolle doelman is.

Na de doelwisseling was Middelstum dominanter aan de bal. De bezoekers probeerden de bal van kant naar kant te spelen om zo de defensie van Corenos uit elkaar te trekken. De thuisclub hield de gelederen echter gesloten en gaf weinig ruimte weg. Corenos probeerde wel aan te zetten, maar het waren de dode spelmomenten waaruit het succes kennelijk moest komen. Een vrije trap en twee corners leverden de gastheren niets op. Nadat aan Middelstummer zijde Thijs Nienhuis in het veld was gekomen voor Gijs van Aller, probeerde Twan Heemstra een corner van Thijs Oosterhoff tegen het nylon te koppen. Ook nu liet Carretero Seinhorst zich niet verrassen. Er was een uur gespeeld toen Jordan Muller er aan rechterkant vandoor ging. Zijn voorzet viel voor de voeten van Brian Pattiwael, maar die wist de bal niet hard genoeg te raken, waarna Damon Medema zich over het leer ontfermde. In de 65e minuut maakte de van Oranje Nassau overgekomen Dennis Molema zijn debuut voor Corenos. In die korte tijd was het hem echter ook niet gegund om het verschil te maken. Dat zou waarschijnlijk ook teveel zijn gevraagd. Na driekwart wedstrijd pikte Xander Anema een afvallende bal op. Hij schoot van een meter of twintig met links hard op de goal. De bal zeilde richting de hoek, maar daar was andermaal Carretero Seinhorst. Vervolgens kwam Rutger Schuiling bij Middelstum in het veld voor Robert Bos. Voor Schuiling werden het de eerste speelminuten van dit seizoen. Hij had zes maanden nodig gehad om te revalideren van een schouderoperatie.

Terwijl bijna iedereen zich al een beetje leek te verzoenen met een gelijkspel, sloeg Middelstum alsnog toe. Aijolt Douma had een prima steekbal in huis die door Joran Knot verkeerd werd ingeschat. Twan Heemstra zag de bal net te ver doorrollen en intussen was ook Dennis Carretero Seinhorst uit zijn doel gekomen. In een ultieme poging om er toch nog iets van te maken gooide Heemstra er een sliding uit en was net iets eerder bij de bal. Die tilde hij als het ware van de grond en joeg het leer in het dak van het doel: 0-1.

Douma mocht daarna meteen naar de kant om plaats te maken voor Daan van Zalm, die zich in de slotfase gretig toonde en alle ballen afjoeg om te voorkomen dat er een bruikbare voorzet door Corenos gegeven kon worden. Even was het nog bibberen aan Middelstummer zijde toen Corenos een vrije trap mocht nemen en Damon Medema alles op alles moest zetten om de bal uit het doel te houden. Dat lukte hem ten koste van een corner, maar daar kwam geen gevaar uit voort. In de extra tijd maakte Stephan Smit nog een overtreding. Hij had al geel op zak, kreeg zijn tweede en kon inrukken. De vrije trap belandde in een kluts, werd eerst ingeschoten door Germen Tamsma en daarna door diens teamgenoot Brian Pattiwael. De bal werd in beide gevallen door Xander Anema voor de doellijn weggewerkt. Dat was meteen het laatste wapenfeit en dus had Middelstum wat het wilde. Het behalen van de tweede periodetitel werd na afloop dan ook uitbundig gevierd.

Marco Pesiwarissa (Corenos): ‘Allereerst wil ik collega Jelmer Meinardi en heel Middelstum namens Corenos feliciteren. We hadden verwacht dat Middelstum hoog druk zou zetten, maar dat deden ze niet. We hadden daarom moeite om in de opbouw onze vrije man te vinden. Die vonden we vaak aan de zijkanten. Onze spitsen werden goed geïsoleerd door Middelstum. Na rust vond ik hun comfortabeler aan de bal en drukten ze ons naar achteren. We probeerden er vanuit de omschakeling wel uit te komen maar er was te weinig aansluiting van achteruit. Wat zal ik er verder van zeggen. Als je er eentje meer scoort dan je tegenstander, dan verdien je het ook. Ik ben trots op de ploeg over het feit dat we heel lang in de wedstrijd zijn gebleven en dan mag je van de koploper verliezen.’

Jelmer Meinardi (Middelstum): ‘Er stond nogal wat op het spel omdat de winnende ploeg ene grote kans op de tweede periode zou maken. In de eerste helft kregen we vier opgelegde mogelijkheden om op voorsprong te komen, maar Dennis Carretero Seinhorst redde iedere keer fantastisch. In deze fase hadden wij de voorsprong wel verdiend. Na rust lagen de verhoudingen wat dichter bij elkaar. Echte kansen bleven spaarzaam, tot aan die treffer van Twan Heemstra. Xander Anema bracht in een paar seconden tijd een groot offer door zich tot twee keer toe voor de bal te gooien om de gelijkmaker te voorkomen. Dat heeft ons wel de volle winst opgeleverd. De reactie van mijn ploeg na afloop tekent de wijze waarop ons team dit seizoen samenwerkt. Spelers die al langere tijd niet inzetbaar zijn en spelers die vandaag geen speelminuten hebben gemaakt, sprongen op van de bank en renden samen het veld in om de overwinning te vieren. Daar zat zoveel emotie bij, dat ik er kippenvel van kreeg. Dat gold eveneens voor de in grote getale opgekomen supporters van ons en de ontvangst na afloop in de kantine. Al snel na de wedstrijd werd bekend dat we de periode te pakken hadden Een tastbare prijs die we voorafgaande aan het seizoen hebben beschreven als een ambitieus doel. We mogen echt wel even trots zijn. Deze prijs is ons niet aan komen waaien. De teamfoto straalt zoveel vreugde uit. Die gaan we een mooi plekje geven. Ik hoop dat we samen nog mooie herinneringen kunnen maken.’

* Corenos – Middelstum 0-1 (0-0). Twan Heemstra 0-1 (foto: Marcel Monden / beelden: Sofia Verduin).

No Replies to "Middelstum pakt tweede periode na winst op Corenos"