Middelstum en NEC Delfzijl op jacht naar meer successen

Het sportpark in Middelstum is zaterdag het toneel van het duel tussen de koploper in 4E en achtervolger NEC Delfzijl. Een affiche waar je wat van mag verwachten. De Middelstummers beleven momenteel het beste seizoen sinds het competitiejaar 2002/2003. Toen werden ze kampioen en promoveerden naar de tweede klasse. Voor NEC Delfzijl geldt een heel ander verhaal. De voormalige tweedeklasser maakte in twee seizoenen evenzovele degradaties mee en wil eigenlijk zo snel mogelijk weer hogerop.

Een lange historie hebben de verenigingen niet. Althans, sinds de fusie van de clubs Neptunia en Eems Boys in juli 2014. De voetbalgeschiedenis van Middelstum en Eems Boys gaat een stuk verder terug en leidt helemaal tot het seizoen 1959/1960. Toen bleef het in Delfzijl 1-1 en werd Middelstum op eigen veld met 2-5 geklopt. In de jaren zestig wist Eems Boys de grootste overwinning te boeken. Dat was in het seizoen 1965/1966 toen men thuis de Middelstummers met 6-1 van het veld veegde. Dat was trouwens ook meteen de grootste uitslag die ooit na een wedstrijd tussen de clubs op het formulier kwam te staan.

Het voetbaljaar 1985/1986 was vooralsnog het laatste jaar dat de kemphanen elkaar de punten afsnoepten. Op eigen veld werd het voor Eems Boys 3-2 en de uitwedstrijd werd met 5-1 door Middelstum gewonnen. Het duurde tot na de eeuwwisseling alvorens er opnieuw sprake was van gebroederlijke sporttwisten tussen de verenigingen. In het seizoen 2003/2004 werd het twee keer 2-1. Middelstum, met trainer Henk Buikema als roerganger, wist in Delfzijl met die cijfers te winnen en het Eems Boys van toenmalig trainer Kees Bouma deed het zelfde in de uitwedstrijd. De elftallen speelden toen in de tweede klasse. Voor Eems Boys was het sportief gezien een goed jaar, want men eindigde als derde achter kampioen Viboa en nummer twee Noordscheschut. De Havenkanters liepen promotie echter mis. Middelstum eindigde destijds als voorlaatste met een punt meer als Drenthina. Daarna werd het opnieuw even stil, want het zou tot het seizoen 2009/2010 duren voor de verenigingen opnieuw in dezelfde klasse opereerden. Van de zes te verdelen punten gingen er vier naar Middelstum (0-2 en 0-0). De ploegen zouden daarna nog twee seizoenen aan elkaar verbonden blijven in de 3e Klasse C van het zaterdagvoetbal. De laatste keer was dat in 2012/2013 toen Middelstum, met Frank Konneman als trainer, in Delfzijl met 3-0 verloor door treffers van Jan Douwe Rinsma (2) en Erwin Noordhoff. Op bezoek bij Middelstum, toen geleid door Bert De Vries, deden de bewoners van de havenplaats het nog eens dunnetjes over. Voor Middelstum wist Ivan Milkovic nog wel te scoren, maar met Mark Schumer, Michiel Verloove en Bram Engelage hadden de Boys drie scherprechters aan boord en dat leverde een 1-3 eindstand op.

Daarna gingen de verenigingen elk een kant op. Zaterdagclub Eems Boys en zondagclub Neptunia smolten op 1 juli 2014 samen tot NEC Delfzijl. Het zou tot het huidige seizoen duren alvorens beide clubs andermaal tegenover elkaar kwamen te staan. Daar gingen voor NEC Delfzijl twee dramatische jaren aan vooraf, terwijl Middelstum het onder oefenmeester Jelmer Meinardi helemaal niet gek deed in de vierde klasse en enkele jaren geleden zelfs op de rand van de derde klasse kwam te staan, maar uiteindelijk over DKB uit De Krim struikelde. Dit voetbaljaar lijken ze boven zichzelf te zijn uitgestegen in een klasse waar bijna wekelijks wel een opmerkelijke uitslag valt te noteren. NEC ging bijvoorbeeld met 3-1 onderuit bij laagvlieger De Fivel, terwijl de lijstaanvoerder afgelopen najaar met 3-1 klop kreeg in Delfzijl. De doelpunten kwamen op naam van Sem Switynk, Jeffrey Roeters en Wilbert Lambeck. Voor Middelstum scoorde Twan Heemstra. Hij en zijn strijdmakkers hebben dus nog een appeltje te schillen met de Havenkanters.

Na DVC Appingedam heeft Middelstum zich vorige week dankzij een 0-1 zege op Corenos van nacompetitievoetbal om promotie weten te verzekeren. Dat zal toch het minste zijn waarop ook NEC Delfzijl de pijlen heeft gericht en daar is nog een periodetitel voor beschikbaar. Of men moet jacht willen blijven maken op de algehele titel. In dat geval zou een driepunter op Middelstummer bodem heel welkom zijn.

Roy Kamps (NEC Delfzijl): ‘Wij gaan dit duel net als iedere andere wedstrijd aan. Het maakt het nu natuurlijk wel iets spectaculairder omdat het de nummer één tegen de nummer drie is. Ik verwacht van mijn spelersgroep dat ze er alles aan doen en ook willen doen om mee te blijven spelen om de prijzen. Wij zijn dit jaar ook meer een team geworden, maar moesten wel weer opnieuw beginnen. Middelstum daarentegen is een hechte groep, met geen verloop van spelers, die al een aantal jaren samen zijn. In drie jaar tijd heeft trainer Jelmer Meinardi daar echt iets neergezet.’ Kamps verwacht een Middelstum dat de koppositie zal willen vasthouden en revanche wil nemen voor de nederlaag in Delfzijl. ‘Ze zullen zeer gretig zijn en die speelwijze is Jelmer Meinardi wel toevertrouwd. Winst is zeker noodzakelijk om het verschil wat kleiner te maken, waardoor het meer open komt te liggen. Dit zijn mooie potjes om te spelen wij hebben er zin in.’

Jelmer Meinardi (Middelstum): ‘De uitwedstrijd tegen NEC Delfzijl verloren we terecht. We kwamen al snel op achterstand en creëerden te weinig kansen om aanspraak op de winst te maken. Pas in de slotfase kwamen we wat los, maar toen was de wedstrijd al gespeeld. Wat dat betreft zijn we blij met een herkansing. Tweederde van de competitie is nu gespeeld en op de ranglijst van 4E staan clubs als NEC Delfzijl en DVC Appingedam dicht bij ons gepositioneerd. Het is mooi om te zien dat we dit seizoen competitief kunnen zijn aan deze giants. Ik ben trots op mijn groep. In de afgelopen jaren zijn we enorm naar elkaar toe gegroeid. Met de teamgeest en energie waarmee wij spelen kunnen we het iedereen lastig maken. En dat geldt dus ook voor NEC Delfzijl. Qua opstelling zullen we creatief moeten zijn, maar het plan ligt klaar. Op ons eigen sportpark zullen we diep gaan. We kijken er naar uit.’

No Replies to "Middelstum en NEC Delfzijl op jacht naar meer successen"