Middelstum koploper af na nederlaag tegen NEC Delfzijl

De ontmoetingen met NEC Delfzijl hebben Middelstum niets opgeleverd. In Delfzijl wisten de Havenkanters al met 3-1 te winnen en ook op de thuisbasis van de jubilerende lijstaanvoerder in 4E bleef het team van trainer Roy Kamps aan de positieve kant van de score. Het enige doelpunt van de wedstrijd viel al na negen minuten voetbal en kwam uit een strafschop tot stand. Daarna kregen de gasten nog een paar flinke mogelijkheden en was Middelstum een aantal keren heel dicht bij de gelijkmaker, maar meer dan dat zou het niet worden. Door de 0-1 nederlaag heeft Middelstum de koppositie aan het wel winnende DVC Appingedam moeten afstaan.

De sfeeractie van de Middelstummer supporters leek een mooie voorbode voor een spectaculair middagje voetbal. Het was immers de koploper die de nummer drie ontving en om de competitie weer spannend te maken was een overwinning voor NEC Delfzijl een pure must. De bezoekers kwamen goed uit de startblokken. Ze oogden gretig en fel in de duels en vonden elkaar over het algemeen wat gemakkelijker. De eerste mogelijkheden waren dan ook voor NEC. Dat kreeg de voorsprong in de schoot geworpen toen Middelstummer Thijs Helder zijn opponent Sem Switynk een duw gaf en scheidsrechter Jos Boerema de bal op elf meter van doelman Damon Medema deponeerde. Switynk besloot het klusje zelf te klaren en mikte het leer onder het lichaam van de goalie door tegen het nylon: 0-1. Een prima start voor de gasten die het betere van het spel wisten te behouden en vooralsnog amper in de moeilijkheden kwamen.

Het duurde vrij lang alvorens Middelstum van zich liet spreken. Nordin Luit mocht op rechts een vrije trap nemen die in de zestien meter viel. Daar probeerde Twan Heemstra met zijn rechtervoet tot succes te komen, maar raakt de bal maar half. Ploegmaatje Aijolt Douma had het karwei alsnog kunnen afronden, maar aaide de bal slechts. Het leer werd vervolgens door Niels Boersema, bewust of onbewust, voor de doellijn weggehaald en kon door doelman Bas Westerhuis worden opgepakt. Een curieuze ontsnapping die wellicht het sein had kunnen zijn voor een ommekeer in de wedstrijd. Het duel was nu wel meer in evenwicht, al vielen er eigenlijk weinig echt uitgespeelde kansen te noteren. Van goed voetbal was ook geen sprake. Daar was de straffe wind, die zo’n beetje schuin over het veld blies, mede debet aan.

Voor de pauze leek NEC Delfzijl op weg naar uitbreiding van de score toen Sem Switynk door het hart van de Middelstummer defensie slalomde, ietsje naar links uitweek en ook doelman Damon Medema in het luchtledige liet graaien. Of hij vervolgens een voorzet wilde afleveren of de bal in de lange hoek dacht te schieten, zal nooit duidelijk worden. Feit was wel dat de inzet teveel was voor Jorrit van Assen, die alleen maar achter de bal aan kon lopen en daarmee ontsnapte de thuisclub aan een tweede tegentreffer. In de eerste helft kon Middelstum niet in het spel komen dat ze graag spelen. Vol energie en met volle druk vooruit. Dat kon ook eigenlijk niet, want NEC was vrij direct in de speelwijze. Het leer werd zonder teveel getreuzel via de kortste weg diep te sturen en op die manier wist men te voorkomen dat de gastheren de kans kregen om in de duels te komen. Dat de bezoekers halverwege het duel aan de leiding stonden was dan ook niet geheel onterecht.

Met Rutger Schuiling als vervanger van Nordin Luit probeerde Middelstum meteen na de hervatting de druk op te voeren. Nu was het de thuisclub die misschien wel van de onberekenbare wind zou kunnen profiteren. Eerst was het Thijs Oosterhoff die het van afstand probeerde. Het schot was prima, de redding van Bas Westerhuis nog fraaier en bovendien broodnodig, want anders was de bal zo in de kruising geploft. Daarna dacht Max Oldenhof het doel te doorboren, maar hij schoot langs de verkeerde kant van de paal. Een vrije trap van Xander Anema had alleen maar aangeraakt hoeven worden om half NEC op het verkeerde been te zetten, maar de enige die het leer wel onder controle kreeg was goalie Bas Westerhuis. Aan de overzijde van het veld ging vervolgens alle aandacht uit naar Eduardo Gallego Moreno. Hij kreeg de bal vanaf de rechterkant van invaller Jeffrey Roeters en toverde een halve omhaal uit de hoge hoed die zelfs in de langzaamste slow motion nog bewonderenswaardig genoeg was om naar te kijken. Doelman Damon Medema was echter op zijn hoede en weigerde aan een feestje van de Delfzijlster mee te werken.

Naarmate de minuten verstreken, probeerde Middelstum er alles uit te persen om een nederlaag te voorkomen. Bij het inmiddels uitgewisselde NEC Delfzijl leken de krachten een beetje weg te vloeien maar om wellicht nog op een bevlieging te hopen, was Jurelly Torbed binnen de lijnen gekomen. De grillige voetballer wil nog wel eens onnavolgbare dingen uit de benen toveren, maar kon ook niet van meerwaarde zijn voor de Havenkanters. Middelstum scoort vaak in slotfases en wil dan nog wel eens een wedstrijd alsnog naar zijn hand zetten. Daar gokte men bij de thuisclub nu ook een beetje op. Alle ballen werden richting strafschopgebied van NEC gepompt. En er kwamen nog wat mogelijkheden. Zoals bijvoorbeeld uit een corner die ternauwernood door goalie Bas Westerhuis uit de doelmond weg geworden kon houden. En wat te denken van de vrije trap die Middelstum in de slotminuten kreeg toen Xander Anema een tackle van Jeffrey Roeters wist te ontwijken, maar op zijn weg naar het doel werd gedwarsboomd door Daniël de Boer. Heel Middelstum schreeuwde om een strafschop omdat de charge binnen de beruchte lijnen was ingezet, scheidsrechter Boerema deponeerde de bal er net buiten. Waarschijnlijk met de gedachte dat de eerste overtreding alsnog bestraft diende te worden. De vrije trap leverde niets meer op en vervolgens was het niet veel later gedaan. Na het laatste fluitsignaal stond heel NEC te juichen en niet ten onrechte. Het was van beide kanten allemaal niet geweldig wat er geboden werd, maar er was aan beide kanten wel veel inzet en strijd getoond. Eigenlijk kon na afloop wel gezegd worden dat de meest gelukkige had gewonnen.

* Middelstum – NEC Delfzijl 0-1 (0-1). Sem Switynk 0-1 (strafschop).

No Replies to "Middelstum koploper af na nederlaag tegen NEC Delfzijl"