Omlandia klopt onherkenbaar NEC Delfzijl

NEC Delfzijl heeft in Ten Boer een pijnlijke en bijna onbegrijpelijke nederlaag geleden tegen thuisclub Omlandia. De Delfzijlsters verzuimden na een 0-2 voorsprong verder weg te lopen en kwamen na de thee onherkenbaar uit de kleedkamers. De witblauwen toonden veerkracht en hadden ineens een tegenstander tegenover zich staan die opnieuw een aantal goede kansen kreeg, maar voetballend totaal niet meer uit de verf kwam en de voorsprong in de voorjaarszon zag wegsmelten. Het was uitgerekend Wouter Hoek die namens Omlandia zelfs de winnende binnen wist te schieten. Hij zorgde met de 3-2 voor grote vreugde langs de zijlijn en liet de Delfzijlsters in wanhoop achter.

Voor aanvang van het treffen werd en minuut stilte in acht genomen vanwege het onverwachte overlijden van de vader van Wouter Hoek, die overigens wel in de basis stond. Voor beide ploegen was de tweestrijd uitermate belangrijk. Nacompetitie is het hoogst haalbare, want koploper Appingedam lijkt er met de algehele titel vandoor te gaan. In deze klasse moet je echter voorzichtig zijn met dat soort uitspraken. Het was in ieder geval duidelijk dat het alles of niets zou worden. En met name dat laatste leek voor Omlandia te gelden. De gastheren werden in het eerste kwart van de door scheidsrechter Westra uit Dokkum gefloten wedstrijd volledig van de sokken gelopen. Met goed breedtespel, overstekende backs en snel aansluitende middenvelders werd Omlandia met de rug tegen de muur gezet en lieten de eerste kansen niet lang op zich wachten. Na wat schuchtere pogingen van Eduardo Gallego Moreno en Camaron Waaijenberg was het laatstgenoemde die uit een corner van Daniël de Boer de bal langs doelman Arjan Riesebeek wist te krijgen: 0-1. Een meer dan verdiende voorsprong die geen uitbreiding kreeg omdat NEC Delfzijl een aantal goede mogelijkheden onbenut liet. En net op het moment dat Omlandia zich wat beter in de wedstrijd begon te voetballen, sloegen de gasten opnieuw toe. Een vrije trap vanaf de linkerkant werd door Joost Kombrink naar de grond gekopt. Of het nou bewust was of niet, de bal viel precies goed voor de voeten van Camaron Waaijenberg, die zijn tweede van de middag liet noteren: 0-2. Er leek geen vuiltje aan de lucht te zijn voor de Havenkanters, die op dat moment nog maar weinig van Omlandia te vrezen hadden gehad. Alleen Remco Bolhuis en Wouter Hoek wisten in de buurt van doelman Bas Westerhuis op te duiken, maar zagen hun inzetten geblokt worden.

Niets wees er op dat de toeschouwers na de doelwisseling een hele andere wedstrijd voorgeschoteld zouden krijgen. Het was wachten op het moment dat NEC Delfzijl de definitieve genadeklap zou uitdelen. Ook nu lieten de bezoekers echter na om uit te lopen. Omlandia toonde daarna uit het goede hout te zijn gesneden. Er werd strijd geleverd en de schoten van Remco Bolhuis en Jeroen Dijkhuizen hadden een waarschuwing moeten zijn, maar bleken aan dovemansoren te zijn gericht. De Delfzijlsters kwamen bijzonder slecht voor de dag. Ze speelden onherkenbaar en vroegen bijna om een tegengoal. Die kwam er na een dik uur spelen dan ook. Goalie Bas Westerhuis graaide in het luchtledige na een corner van Bodhi Prenger en vervolgens was het Jeroen Dijkuizen die de bal tegen het nylon kopte: 1-2. Even was er sprake van een schrikmoment aan de zijde van de gasten, toen Niels Boersema de op avontuur gestuurde Wouter Hoek de doorgang naar het doel belette. Heel Omlandia wilde rood zien, maar fluitist Westra oordeelde dat er geen sprake was geweest van een doorgebroken speler en volstond met geel. Boersema ontsnapte overigens niet veel later aan zijn tweede prent toen hij opnieuw in de fout ging. Na driekwart wedstrijd presteerde Omlandia wat niemand voor mogelijk had gehouden, maar al wel een beetje zichtbaar werd. De achterstand werd teniet gedaan toen invaller Ferry Knol een vrije trap onder de opspringende muur door en achter doelman Bas Westerhuis wist te plaatsen: 2-2.

En ook na die treffer waren er kansen voor NEC Delfzijl om puntverlies te voorkomen. Eduardo Gallego Moreno, Jeffrey Roeters en de ingevallen Jurrely Torbed wisten het leer echter niet tussen de palen door te krijgen. Omlandia pompte alles naar voren en werd in het zadel geholpen toen NEC heel simpel balverlies leed en Remco Bolhuis het overzicht wist te behouden. Hij stuurde op links teammaatje Wouter Hoek weg. Die bleef op zijn beurt ijzig kalm en schoof het speeltuig voor de derde keer langs Bas Westerhuis: 3-2. Dat uitgerekend hij de winnende zou scoren, zorgde voor flink wat emoties. En zo stond het duel volledig op zijn kop en kon NEC Delfzijl zich het alleen zelf maar verwijten dat het na een goede eerste helft niet in staat was gebleken om er een fatsoenlijk tweede bedrijf aan vast te knopen.  Bij Omlandia waren de rollen precies omgedraaid, al dient daar dan ook wel bij gezegd te worden dat de gastheren zich gelukkig mochten prijzen met een gebrek aan scherpte aan Delfzijlster zijde. De vreugde om de zege was er niet minder om en ook dat was alleszins begrijpelijk gezien de toch wel bewogen periode die de selectie had doorgemaakt.

Martijn Smit (Omlandia): ‘Het overlijden van de vader van Wouter Hoek heeft er bij de club flink ingehakt. Bijna de hele selectie was bij de uitvaart aanwezig. Het is mooi dat uitgerekend Wouter dan de winnende maakt. De eerste helft zag het er erg somber voor ons uit, maar we hebben karakter getoond en wisten de wedstrijd om te draaien. Natuurlijk hadden we de mazzel dat NEC scherpte miste, maar je kunt het ook geen geluk noemen dat we dit jaar nog geen wedstrijden hebben verloren.’

Roy Kamps (NEC Delfzijl): ‘Ik kan nog steeds niet bevatten wat hier eigenlijk is gebeurd. We spelen zo’n goede eerste helft en vergeten daarin om alles duidelijk te maken. Zelfs toen ze terug in de wedstrijd kwamen waren er nog kansen genoeg om te winnen. Ik weet niet hoe je dit moet verklaren, maar teleurstellend is het wel dat je het niveau van de eerste helft niet negentig minuten lang kunt opbrengen. Iets anders schiet me op dit moment niet te binnen. Voor de rust speelden we boven het niveau van de vierde klasse, daarna gingen we door de ondergrens.’

* Omlandia – NEC Delfzijl 3 – 2 (0 – 2). Camaron Waaijenberg 0-1; Camaron Waaijenberg 0-2; Jeroen Dijkhuizen 1-2; Ferry Knol 2-2; Wouter Hoek 3-2.

No Replies to "Omlandia klopt onherkenbaar NEC Delfzijl"