vv Winsum stunt met zege op koploper Oranje Nassau

Waar koploper Oranje Nassau met het hoofd heeft gezeten zal waarschijnlijk nooit duidelijk worden. Zonneklaar was wel dat de Stadjers hun normale niveau niet wisten te halen in de uitwedstrijd tegen vv Winsum en zelfs vanaf elf meter verzuimden om te scoren. Het doelpunt van Jered Faleye uit een fantastisch schot bleek uiteindelijk voldoende voor de strijdlustige gastheren om de drie punten in eigen huis te houden en voor een regelrechte stunt te zorgen. De ploeg van trainer Fred de Boer revancheerde zich daarmee voor de eerder dit seizoen geleden 4-2 nederlaag op het sportpark Corpus den Hoorn in Groningen.

Het was voor het team van trainer Erwin Heerlijn zaak om vooral geen schade op te lopen in het duel met Winsum, omdat HZVV in de nek van de lijstaanvoerder stond te hijgen. Ook WVV, dat weliswaar een wedstrijd meer had gespeeld, lag op de loer. De bedoelingen van Winsum werden al vrij snel duidelijk. Er waren amper tien minuten gespeeld of Tijs Mulder deponeerde de bal al op de lat. De poging vormde de opmaat naar de enige treffer van de middag, die enkele minuten later viel. Na een prima voorzet van Sargon Lahdo haalde Faleye verwoestend uit en joeg het speeltuig in de verste hoek: 1-0.

De Stadjers wisten wat hen te doen stond en probeerden ook wel druk te zetten. Er werden wel wat schuchtere pogingen ondernomen om doelman Wouter Meijer in verlegenheid te brengen, maar die liepen stuk. Na ruim een kwart wedstrijd dacht Ezra Schrijver dicht bij de gelijkmaker te zijn, maar hij zag zijn doelpoging langs de verkeerde kant van de paal zeilen en dus bleef het bij niet meer dan een gedachte. Ook Thomas Careman en Peter van Son bleven van een succesje verstoken. Aan de andere kant leek Yumé Ramos dicht bij een verdubbeling van de marge. Zijn schot belandde echter op de knuisten van keeper Erwin Heidekamp. De Winsumers kregen op het zeker niet goed te bespelen grasveld in het eerste bedrijf ook de beste kansen om zichzelf in een mooie positie te manoeuvreren, maar kwamen evenmin aan scoren toe en dus kon er met de magere voorsprong gerust worden.

Na de doelwisseling mocht verwacht worden dat ON druk zou gaan zetten en dat gebeurde dan ook. Winsum moest terug, maar had de zaakjes achterin prima op orde en probeerde het momentum terug te pakken. Het was andermaal Jered Faleye die nadrukkelijk in beeld kwam toen hij zijn tweede op het scorebord dacht te zetten. De treffer werd echter niet door arbiter Venekamp uit Rolde toegekend omdat er volgens zijn assistent Jan Remmers sprake van buitenspel zou zijn geweest. Een tegenvaller die pijnlijke gevolgen leek te krijgen toen de bal na ruim een uur spelen zomaar op de stip lag omdat de fluitist na een licht duwtje van Hans Zwakenberg de bal op de stip deponeerde. Een hele zware beslissing van de arbiter, die na zes vergeefse pogingen van ON waarschijnlijk dacht dat het nu wel tijd voor een strafschop was. De inzet van Peter van Son was een beetje typerend voor het spel van de gasten. De penalty viel vrij simpel ten prooi aan goalie Meijer. En andermaal bleek dat Faleye in bijzonder goede doen was, maar zijn prachtige goal geen vervolg wist te geven, ondanks dat hij de mogelijkheden daartoe wel degelijk kreeg. Het bleef spannend in Winsum omdat iedere goed geplaatste tegenstoot dodelijk zou kunnen zijn. Vlak voor tijd leek de ban gebroken toen Raul Bello na een prima aanval de bal via de lat achter de doellijn zag belanden. De rest van de Winsumers zag dat ook, maar clubgrensrechter Jan Remmers dacht er anders over en dus was er geen sprake van een bevrijdende tweede treffer.

Nadat Faleye nog een keer op avontuur was gestuurd, maar andermaal niet tot succes wist te komen en Heidekamp zich moest strekken om het doel verder schoon te houden, was het afgelopen. Het laatste fluitsignaal van Venekamp zal de Winsumers als muziek in de oren hebben geklonken. Ze hadden alles gegeven en uiteindelijk, hoe mager dan ook, verdiend gewonnen. Doordat HZVV het bezoekende WKE ‘16 met maar liefst 8-0 afdroogde en ook WVV tot een 2-3 zege op bezoek bij PKC ’83 wist te komen, moet Oranje Nassau even een pas op de plaats maken.

Fred de Boer (vv Winsum): ‘Het was een tactische wedstrijd met twee teams en heel verschillende speelstijlen. Het was aan beide kanten zoeken naar mogelijkheden waar we elkaar pijn konden doen. Er zijn fases geweest waarin we terug moesten, maar echt dominant vond ik ON deze middag niet. Wij hadden het verdedigend goed op orde. En de goal die Jered Faleye maakt? Tja, dat overkomt een speler niet vaak. Ik ga ook zeker niet janken of die inzet van Bello nou wel of niet achter de lijn was, daar koop je niks voor. Je kunt in ieder geval wel stellen dat we weer een mooie stap hebben gezet om ons safe te spelen.’

Erwin Heerlijn (Oranje Nassau): ‘De goede wil was er zeker wel, maar het niveau was niet goed genoeg. Je weet vooraf dat je het in Winsum lastig gaat krijgen. Zij deden het goed, hadden het verdedigend prima voor elkaar en zijn in de counter altijd gevaarlijk. Na rust hebben we te weinig gecreëerd en misten we ook nog die strafschop. Het uiteindelijke resultaat is natuurlijk teleurstellend, maar ik weiger te geloven dat mijn ploeg zich onvoldoende heeft ingezet.’

* VV Winsum – Oranje Nassau 1-0 (1-0). Jered Faleye 1-0 (foto: Jan Willem Sterkenburg).

No Replies to "vv Winsum stunt met zege op koploper Oranje Nassau"