Poolster dwingt koploper DVC Appingedam op de knieën

Poolster heeft op eigen veld koploper DVC Appingedam met 2-0 de deur gewezen. En op die overwinning viel eigenlijk weinig af te dingen. Behoudens twee ballen op de lat en wat halve mogelijkheden lieten de statisch en fantasieloos spelende gasten te weinig zien. Veldspeler Daan Bos was bij de gastheren onder de lat geplaatst omdat de eerste en tweede doelman ontbraken. De goalie werd nauwelijks op de proef gesteld door de onmachtig opererende kampioenskandidaat die te weinig energie in het duel stak om aanspraak op een goed resultaat te maken.

Toen Daan Bos gevraagd werd of hij onder de lat plaats wou nemen, twijfelde hij geen moment. ‘Je moet dat doen wat goed voor de club is en als dit de oplossing is, dan sta ik er gewoon,’ luidde het nuchtere commentaar van de Spijkster. Zekerheidshalve had coach Jeroen de Groot Marcel Werkman nog achter de hand gehouden, maar die hoefde niet in actie te komen. Aan de kant van DVC ontbrak Devante de Windt op het wedstrijdformulier. Voor het overige waren de namen van de laatste weken ook nu paraat. DVC leek aanvankelijk goed om te kunnen gaan met het feit dat er een resultaat moest komen om achtervolger Middelstum voor te blijven, Poolster kon een zege wel gebruiken in de strijd om nacompetitievoetbal.

De Damsters speelden in het eerste kwartier zoals van hen verwacht mocht worden. De combinaties werden gezocht en gevonden en Poolster moest echt even aan de bak om zich de bezoekers van het lijf te houden. De defensie van de geelzwarten heeft echter al vaker blijk gegeven van het feit dat men zich in een tegenstander vast kan bijten en de goede serie wedstrijden die men heeft neergezet, spreekt wat dat betreft boekdelen. Dit jaar heeft Poolster in acht wedstrijden nog maar vier tegentreffers hoeven incasseren. De manier waarop DVC de gastheren dacht te bestrijden zou daar ook geen verandering in brengen. Het was te fantasieloos en te krachteloos wat er werd geprobeerd. Goalie Daan Bos hoefde amper van zijn plek te komen omdat de bezoekers alle ballen recht op hem af schoten. Zelfde noemde de sluitpost zijn optreden naderhand ‘een lekkere trainingsmiddag.’ Hij moest overigens wel even opletten nadat een bal vanaf de rechterkant hem ontglipte en op de lat terecht kwam, maar er was niemand van DVC ter plekke om er een goed vervolg aan te breien. En zo kabbelde de eerste helft rustig voort zonder dat er hele grote kansen genoteerd konden worden. Of het moet al de bal zijn geweest die Jesse Smit liet open voor teammaatje Mark Lijnema. Diens schot werd echter gekraakt.

De pogingen van DVC waren te halfslachtig om de verdediging van Poolster echt in moeilijkheden te brengen. Daar waar de Spijksters elkaar af en toe redelijk gemakkelijk konden vinden, verstopten de gasten zich. Het was allemaal te statisch en niet gretig genoeg. De aanvallers kwamen niet uit de dekking weg, middenvelders sloten te weinig aan en als er al een voorzet kwam, was er geen inkomende speler in de buurt om voor gevaar te zorgen. De rust leek zonder doelpunten aan te breken, maar daar stak Poolster op een heel gunstig moment een stokje voor. Een diepe bal van Marco Dijkstra kwam op links bij Mark Lijnema terecht. Die omspeelde Jaron Slagter en schoof het leer in de verre hoek binnen: 1-0. Enkele minuten later floot de goed leidende fluitist Lars den Enting de eerste helft de boeken in.

Na de doelwisseling werd er een Damster storm verwacht, maar meer dan een flinke bries werd het niet. De bal belandde door toedoen van Joost Blokzijl nog wel een keer weer op de lat en Jeroen van Hunnik liet een totaal mislukt schot zien, maar ook nu waren het schoten die doelman Daan Bos van verre kon zien aankomen. Het was allemaal te onrustig ongecontroleerd en te wild wat de koploper probeerde. Toch bleef de spanning vol op het duel staan omdat Poolster een paar keer verzuimde de score te verdubbelen. En opnieuw was het Mark Lijnema die voor dreiging wist te zorgen. Het kunstje dat hij voor de rust liet zien, wist hij echter niet te herhalen. Na een dik uur spelen had Kevin Bijlsma een prima voorzet in huis, maar liep Jesse Smit onder de bal door. Dat had de beslissing kunnen zijn. Ondertussen werd aan beide kanten het arsenaal aan wissels aangesproken en begon de tijd te dringen voor DVC Appingedam. De eerste keer dat Daan Bos echt in actie moest komen was op het moment dat Diyar Kaya vanaf de linkerkant de achterlijn opzocht en de sluitpost in de korte hoek dacht te verrassen. Bos was echter op zijn hoede en bokste de bal naast. De aansluitende corner leverde niets op. Aan de andere kant werd Jesse Smit op avontuur gestuurd. Hij tilde de bal over doelman Jelmer Kiewiet heen, maar zag het leer ook over het doel vliegen. De bal breed leggen op invaller Julian Herder was in dit geval een betere optie geweest. DVC moest steeds meer ruimte weggeven om de gelijkmaker te forceren, mar kon geen enkele uitgespelde kans creëren. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd viel de beslissing. Een opzetje aan de linkerkant van het veld leverde balbezit op voor Kevin Bijlsma. Hij schoof de bal in de voeten van Jesse Smit. Die bleef rustig, liet goalie Kiewiet staan en tekende voor 2-0. De ontlading was groot bij Poolster toen het laatste fluitsignaal eenmaal had geklonken en dat was niet onbegrijpelijk. De Spijksters zijn bezig aan een uitstekend seizoen en wat zou er mooier zijn voor vertrekkend trainer Jeroen de Groot om afscheid te nemen met nacompetitievoetbal om promotie naar de derde klasse. Die kans is namelijk levensgroot aanwezig.

Jeroen de Groot (Poolster): ‘Ja, we hebben dat volledig zelf in de hand en het zou natuurlijk heel mooi zijn. Vooralsnog willen we echter eerst dit even vieren. We waren ingesteld op een lastige middag en dat met onze doelman was natuurlijk ook wel even een dingetje. Ik ben echt ongelofelijk trots op de jongens en wat ze hier gepresteerd hebben. We hebben heel hard gewerkt en ook terecht gewonnen.’

Duurt Dijkman (DVC Appingedam): ‘Ik vond ons helemaal niet zo gek uit de startblokken komen, maar daarna viel het weg. Of het de spanning is geweest? Volgens mij niet. Het klopt dat we beter kunnen en de wil was er ook wel, maar om de een of andere redenen kwamen we niet aan het niveau dat we normaal gesproken kunnen laten zien. Dat is ook een verdienste van Poolster, want het blijft een stugge tegenstander. En we hebben natuurlijk pech dat twee ballen op de lat eindigen. Anders ziet de wereld er heel anders uit.’

* Poolster – DVC Appingedam 2-0 (1-0). Mark Lijnema 1-0; Jesse Smit 2-0 (foto: ©Angela Smit-Flikkema).

No Replies to "Poolster dwingt koploper DVC Appingedam op de knieën"