Middelstum houdt zicht op titel na winst op RZ Baflo

Dat de ontknoping in de 4e Klasse E van het zaterdagvoetbal lang op zich laat wachten, is al geen verrassing meer. Afgelopen weekend werd de grilligheid in deze competitie nog maar weer eens benadrukt door het verlies van koploper DVC Appingedam op bezoek bij Poolster, de verwachte winst van runner up NEC Delfzijl na de miskleun bij Omlandia, de verrassend hoge thuisnederlaag van de Ten Boersters in het treffen met Holwierde en de vrij logische zege van Middelstum op het in degradatienood verkerende RZ Baflo. De mannen van trainer Jelmer Meinardi boekten een 4-0 zege en zagen hun achterstand op DVC tot twee punten slinken. Saillant detail? Over twee weken staan beide ploegen in Middelstum tegenover elkaar.

Dat de zenuwen sommige verenigingen door de keel gieren is overduidelijk. Dat geldt niet alleen voor de clubs die om de prijzen vechten, maar ook de tobbende verenigingen die lijfsbehoud nastreven. Middelstum leek op eigen veld weinig last te hebben van spanning. Laagvlieger RZ Baflo was namelijk geen partij voor de brigade van Meinardi, die volgend seizoen bij Gorecht actief is en zijn huidige club een mooi afscheidscadeau kan geven. Al zal de coach dat zelf dan ook niet zien. Hij is immers maar een passant en hamert er altijd op dat het zijn team is dat de successen boekt. En die heeft Middelstum al in de vorm van een periodetitel, net als DVC trouwens, maar waarom zou je dan ook niet voor de hoofdprijs gaan als de kans je wordt geboden.

Op de andere velden werd er geen moment aan getwijfeld aan de uitkomst van het duel in Middelstum. Een uitglijder zit er weliswaar altijd in, maar het kwaliteitsverschil tussen de gastheren en het team van trainer Willem Kluin zou uiteindelijk de doorslag geven. Er was amper een kwart wedstrijd gespeeld toen scorebordspecialist Hendrik de Veen voor het eerst op de knop mocht drukken om de tussenstand weer te geven. Twan Heemstra tekende voor de openingstreffer na een steekbal van Nordin Luit en dat betekende de opmaat van een voor hem en zijn team bijzonder prettige voetbalmiddag: 1-0. Een dik handvol minuten na die goal lag de bal op de stip na een handsbal van Nico Pouwels. Ook vanaf elf meter bleek Twan Heemstra succesvol te zijn. Doelman Rick Folkerts had het nakijken: 2-0. Goalie Damon Medema moest daarna in actie komen om Nick Lukassen van scoren af te houden en deed dat naar behoren.

Toen Xander Anema na een half uur spelen voor een derde treffer had weten te zorgen, was bij de thuisclub alle druk wel van de ketel. De aanval begon bij Medema, die Daan van Aller op pad stuurde. Stephan Smit ontving het speltuig daarna en deponeerde de bal diep op Heemstra. Die dribbelde op zijn beurt langs twee verdedigers en liet Anema middels een laag schot vanaf rand zestien meter voor de afronding zorgen: 3-0. Aijolt Douma leek ook op weg naar een succesje na een steekbal van Rutger Schuiling, maar kwam in botsing met goalie Rick Folkerts. De bal hobbelde vervolgens voor de voeten van Twan Heemstra die zijn derde van de middag liet noteren. Een loepzuivere hattrick werd het dus niet omdat Anema die plannen had doorkruist: 4-0. Meinardi noemde het na afloop ‘een mooi succes’ voor zijn speler. ‘Hij traint twee keer per week met assistent Peter Anema om beter te worden. Dit is zijn beloning.’ Daarna was het nog even opletten geblazen toen Mark van Zanten er met de bal vandoor ging, maar ook nu bleef Medema baas in de eigen zestien meter. Een prima aanval van de gasten werd daarna onschadelijk gemaakt door de broers Daan en Gijs van Aller, die tot het uiterste moesten gaan. Het blok bleek voldoende om de gasten een kans te ontnemen. Uit een afgeslagen corner van RZ Baflo had Xander Anema wel wat meer willen halen, maar de counter leed schipbreuk.

Aan Middelstummer zijde werd voor het tweede bedrijf het arsenaal wisselspelers aangesproken omdat de manier waarop RZ Baflo speelde geen aanknopingspunten bood die een ommekeer zouden kunnen veroorzaken en omdat Jelmer Meinardi, net als een week eerder, ook nu jongens speelminuten wilde gunnen. Gijs van Aller en broer Daan bleven in de kleedkamers achter. Hun plaats werd ingenomen door Thijs Nienhuis en Robert Bos. Niet veel later werd ook Anema bedankt voor bewezen diensten en maakte Thijs Wieringa (o19) een verdienstelijk debuut. De invaller had daar zelfs een gouden randje aan kunnen geven nadat hij door Nordin Luit diep werd gestuurd, maar werd uit balans gebracht. Volgens arbiter Beens niet zwaar genoeg voor een strafschop en dus was de mogelijkheid weg. Ook een tweede mogelijkheid van Wieringa ging verloren, nu na een bal in de breedte van Aijolt Douma. In de 65e minuut werd het aantal Middelstummers tot tien teruggebracht toen Stephan Smit zijn tweede geel kreeg en vroegtijdig moest vertrekken. Voor de gasten een mogelijkheid om in overtal wellicht iets te bewerkstelligen. Dat probeerden de Bafloërs ook wel. Na driekwart wedstrijd lag de bal namelijk voor de tweede keer op elf meter van de doellijn, maar nu aan Middelstummer zijde omdat er kennelijk hands was gemaakt. Goalie Damon Medema stopte de inzet van Mark van Zanten met een katachtige reflex en dus veranderde er niets aan de tussenstand. Nadat Thijs Oosterhoff door de sterk invallende Sam Doornbos Clevering was vervangen en Daan van Zalm er in kam voor Rutger Schuiling was het Wieringa die opnieuw voor de neus van Folkerts opdook. De sluitpost weigerde echter nog een keer te capituleren.

Ook in de resterende speeltijd ontbrak het bij RZ Baflo aan het echte geloof om de achterstand te verkleinen en dus stak Middelstum na het laatste fluitsignaal van arbiter Beens opnieuw een ruime zege in de knip. Aardige bijkomstigheid was, zoals reeds gememoreerd, dat DVC in Spijk onderuit was gegaan en dus kan men op zaterdag 11 mei middels een overwinning op de Damsters na ruim tien jaar een hele grote stap zetten richting rechtstreekse promotie naar de derde klasse. Het laatste duel dat Middelstum speelt is in Uithuizermeeden tegen SV De Heracliden. DVC treedt in de laatste reguliere speelronde thuis aan tegen Corenos.

Jelmer Meinardi (Middelstum): ‘Ik ben trots op mijn selectie en de staf. In drie jaar tijd is het gelukt om voorwaarden te creëren waarmee we structureel om de bovenste plaatsen kunnen spelen in deze sterke klasse. Vanaf het begin van het seizoen werden we gedwongen om te rouleren doordat een aantal sterkhouders langer afwezig was dan verwacht. Het maakt mij trots dat, zodra het wedstrijdshirt aan gaat, er geleverd wordt. De teamgeest is ongelofelijk goed. Ook nu we wat krapper bezet zijn trekken we het initiatief van de wedstrijd naar ons toe. Dit was namelijk geen eenvoudige wedstrijd. Damon Medema heeft een aantal uitstekende reddingen moeten verrichten en we scoorden op de juiste momenten. Met een periodetitel op zak en een gemiddelde van 2,1 punten in twintig wedstrijden kijk ik met vertrouwen uit naar het slotstuk. We gaan voor een spetterend einde.’

Die gaat Middelstum tegemoet zonder Robert Bos en Nordin Luit. De een gaat op reis en de ander wordt geopereerd. Meinardi: ‘Voor Nordin hopen we op een spoedig herstel en een goede revalidatie. We gaan beide jongens missen. Ik kijk wat beide jongens betreft terug op een hele positieve samenwerking maar ik weet zeker dat andere spelers hun posities goed zullen invullen. Dat is de kracht van ons collectief.’

Willem Kluin (RZ Baflo): ‘We missen een echte killer voorin, laten teveel kansen liggen en zijn in verdedigend opzicht te slordig. In een notendop is dat de wedstrijd eigenlijk wel. De mogelijkheden om iets terug te doen waren er zeker. Nick Lukassen en Mark van Zanten hadden alleen voor de keeper moeten scoren, maar als ook zulke mogelijkheden er niet in gaan. Maar goed, we geven het nog niet op.’

* Middelstum – RZ Baflo 4-0 (4-0). Twan Heemstra 1-0; Twan Heemstra (strafschop) 2-0; Xander Anema 3-0: Twan Heemstra 4-0 (foto: ©Jaap van der Laan/MiddelstumInfo).

No Replies to "Middelstum houdt zicht op titel na winst op RZ Baflo"