Overtuigend NEC Delfzijl laat De Fivel kansloos

Voor De Fivel wordt de situatie met de week penibeler. Het team van trainer Guus Zantinga speelde in de uitwedstrijd tegen NEC Delfzijl een kansloze wedstrijd en kreeg uiteindelijk met maar liefst 5-0 op de voetbalbroek. Met de nederlaag haalden de Havenkanters hun gram voor de onverklaarbare nederlaag van een week eerder in de uitwedstrijd tegen Omlandia.

Oefenmeester Roy Kamps van de Delfzijlsters moest voor het duel wat omzettingen doorvoeren omdat Edwin Hodzic en Jeffrey Roeters op het wedstrijdformulier ontbraken. Hij besloot Sem Switynk naar het middenveld terug te halen en Jurelly Torbed een basisplaats te gunnen. ‘Hij is de laatste tijd goed aan het trainen en dan dwing je die plek af’, luidde de uitleg van de coach. Hij zag Torbed, ondanks dat de grillige aanvaller niet scoorde, een goede wedstrijd spelen. Aan de kant van De Fivel ontbrak de zieke Rindert Havinga en kon ook de aan zijn schouder geblesseerde Joran Bos niet aantreden.

Het spel werd al vrij snel op de wagen gezet. Na acht minuten voetballen op het eigen sportpark Centrum ontstond er over de rechterkant een aanval via Torbed die een prima voorzet liet zien op spits Jorrit van Assen. Verdediger Niels Ronde gleed weg en vervolgens hoefde Van Assen zijn hoofd alleen maar onder de bal te plaatsen en doelman Jens Winkel het nakijken te geven: 1-0. Niet veel later werd de marge al verdubbeld. NEC Delfzijl zette hoog druk en na twaalf minuten werd het tweede doelpunt begroet. Tyrell Strik leverde eveneens een voorzet af en andermaal was het rechtspoot Jorrit van Assen die wist af te ronden met zijn linker ‘chocoladebeen’: 2-0. Een prima start dus van de Havenkanters, die niet veel anders speelden dan een week eerder in Ten Boer, maar de kansen nu in ieder geval wel wist te verzilveren.

Coach Guus Zantinga probeerde het roer om te gooien door iets verdedigende te gaan spelen. Dat ging ten koste van spits Corné Bos, die het veld moest ruimen, waardoor Arjan de Vries als laatste man kwam te spelen en Emile Bos weer op zijn vertrouwde plek op het middenveld werd geposteerd. Veel hielp het allemaal niet, want na een kwart duel was er van een echte wedstrijd al geen sprake meer. Eduardo Gallego Moreno had een prima loopactie in huis, zocht de ruimte op en bediende vervolgens Daniël de Boer op maat, die met een fantastisch schot de bal in de kruising liet verdwijnen: 3-0.

De Boer deed het daarna nog eens dunnetjes over door uit een identieke opzet een geplaatst schot tussen de palen door te mikken: 4-0. Er was voor De Fivel geen houden aan en zoals reeds gememoreerd, voor NEC Delfzijl werd de bittere nasmaak van het echec in Ten Boer wel weggespoeld. Dat was een stuk prettiger thee drinken voor de gastheren, die ook na de doelwisseling de ploeg uit Zeerijp van elke illusie beroofden dat er iets te halen zou zijn. Aan het kwartet treffers werd nog eentje toegevoegd door middenvelder Cameron Waaijenberg. Die was in Ten Boer ook al twee keer succesvol geweest en wist nu het voorbereidende werk van Gallego Moreno op de juiste waarde te taxeren: 5-0. Het enige wapenfeit van de gasten was een loopactie van Kjell Spraakman die alleen op doelman Bas Westerhuis mocht afstormen. De goalie bleef de Riepster echter de baas en dus werd zelfs de eretreffer de gasten niet gegund.

Roy Kamps (NEC Delfzijl): ‘Ook in deze hoogte is dit een meer dan terechte overwinning. Dit hebben we zelf afgedwongen. De Fivel heeft eigenlijk geen kans gehad. Scoren is mooi, geen tegengoal krijgen was vandaag de boodschap. We hebben flink aan ons zelfvertrouwen gewerkt en maken ons op voor de volgende wedstrijd. De tussenstop van een paar weken komt eigenlijk niet goed uit. Maar ja, het is wat het is.’

Guus Zantinga (De Fivel): ‘Ik heb er op gehamerd dat we er alles aan moesten doen om een afgang te voorkomen, maar kregen toch nog een vijfde treffer om de oren. Dit was van onze kant een slechte wedstrijd. In dubbel opzicht, want SC Scheemda wist wel te winnen en dus wordt het wel heel moeilijk om nog in de vierde klasse te blijven.’

* NEC Delfzijl – De Fivel 5-0 (4-0). Jorrit van Assen 1-0; Jorrit van Assen 2-0; Daniël de Boer 3-0; Daniël de Boer 4-0; Cameron Waaijenberg 5-0.

No Replies to "Overtuigend NEC Delfzijl laat De Fivel kansloos"