Usquert heeft geen moeite met verzwakt Kloosterburen

Thuisclub Usquert heeft de kansen op het behalen van nacompetitievoetbal voor promotie naar de vierde klasse levend gehouden dankzij een vrij gemakkelijke 4-0 zege op het verzwakte Kloosterburen. De mannen van trainer Jan Blaauw hadden in Papis Sango de man van de dag met drie treffers. De vierde kwam vanaf elf meter tot stand door toedoen van Elvis Hedzic, al was Sango dan ook wel de aanstichter van het onheil dat zich over de hoofden van de Marnebewoners voltrok.

Wie enkele seizoenen geleden gezegd zou hebben dat Usquert zich in de top vijf van de van de vijfde klasse zou gaan nestelen, was waarschijnlijk voor gek verklaard. Niet ten onrechte, want de zieltogende vereniging leek destijds hard op weg om z’n eigen graf te graven. Spelers kwamen en vertrokken, trainer Jan Blaauw zei bijna net zo vaak dat hij er de brui aan zou geven als dat hij terugkwam en het einde van het liedje was dat men zich in september 2022 uit het standaardvoetbal terugtrok. Na een jaar in de reserveklasse wilde men het toch weer hogerop proberen. Met een legioen aan vreemdelingen in de selectie. En zie daar, sinds het begin van het seizoen doet het keurkorps van Jan Blaauw aardig mee en worden er aansprekende resultaten behaald. Tegen Kloosterburen was dat niet anders. Oefenmeester Willem Kluin moest weer flink improviseren om het gemis van een aantal vaste waarden op te vangen. Dat de selectie te smal is om flinke ingrepen afdoende te kunnen maskeren, was in de wedstrijd tegen de aartsdribbelaars van Usquert goed zichtbaar.

Binnen de kortste keren werd doelman Sander Adema op de proef gesteld. Het duurde slechts vier minuten alvorens de bal voor het eerst achter hem terecht kwam. Een steekbal kwam op rechts bij Papis Sango terecht en die had niet veel tijd nodig om het leer met een verwoestende uithaal tegen het nylon te laten kletsen: 1-0. Met hem is een zeer opvallende en kwalitatief goede speler genoemd, die het waarschijnlijk op één been ook nog wel in de vijfde klasse zou kunnen bolwerken. Het was zijn eerste poging om tot succes te komen en er zouden nog velen volgen die schipbreuk leden omdat Sango iets te balverliefd was. Achterin werd de thuisclub nauwelijks echt getest en was Elvis Hedzic de man die de lijnen moest uitzetten. Dat ging hem goed af, al zal hij nog steeds moeten leren om niet teveel te mekkeren. Het leverde hem geel op, zoals ook Wesley Moesker en trainer Jan Blaauw om die reden tegen een prent aan liepen omdat ze het niet eens waren met sommige beslissingen van arbiter Dick Adema uit Groningen. Die riepen ook wel vragen op, maar er op reageren is in dat geval niet erg handig. Na enkele mislukte combinaties en half geraakte ballen lag het speeltuig er na een klein half uur spelen opnieuw in bij de gasten. Een aanval van Kloosterburen werd afgeslagen door Hedzic, die de bal meteen diep speelde. Sango liep de defensie van de Marnebewoners simpel van de sokken en tekende voor 2-0.

De eerste keer dat Kloosterburen voor wat gevaar wist te zorgen, was in de 38e minuut. Jurgen Kat had na een voorzet van Niels van der Maar waarschijnlijk iets spectaculairs in gedachten, maar raakte de bal slechts half. Aan de overkant moest doelman Adema tot twee keer toe gestrekt op inzetten van Rick Wessels. Aan de tussenstand zou niets meer veranderen. Duidelijk was wel dat Kloosterburen te weinig kwaliteit in huis had om het de gastheren echt lastig te maken. Usquert daarentegen had na vijfenveertig minuten veel ruimer afstand moeten nemen. Men vergat echter te vaak dat voetbal een teamsport is en dat je het niet alleen met individuele kwaliteiten redt.

Na de doelwisseling waren de eerste speldenprikjes voor Kloosterburen. Met Henk Struiksma in het veld voor Gideon Steur probeerde men het duel een andere wending te geven. Het bleef bij een te slap schot van Jurgen Kat en een mislukte bal van Mathijs Voos. Het laatste beetje verzet was gebroken toen een korte, maar prima uitgevoerde combinatie tussen Karim Layeb en Papis Sango door het hart van de Kloosterbuurder defensie door laatstgenoemde doeltreffend werd afgerond: 3-0. Hij had zijn hattrick op zak en ging er op zeker moment maar even bij zitten toen het spel stil lag. Dat lag in het eerste bedrijf overigens ook zomaar stil toen de arbiter de spelers een drinkpauze aanbood bij een temperatuur van negen graden boven nul.

Er werd in die fase heel wat gewisseld. Bij Kloosterburen omdat men misschien wel hoopte op wat positieve impulsen en bij Usquert om anderen ook wat speelminuten te gunnen. Sterker nog, zelfs Jan Blaauw besloot de laatste vijf minuten nog mee te doen. Er zou nog één doelpunt vallen in de ongelijke strijd. Papis Sango snelde op links het strafschopgebied van Kloosterburen binnen en werd toen ten val gebracht. De terecht toegekende strafschop werd door Elvis Hedzic snoeihard langs keeper Sander Adema geschoten en daarmee bepaalde Hedzic de eindstand op 4-0. Een in alle opzichten terechte uitslag omdat Kloosterburen geen vuist kon maken en het op den duur ook wel geloofde.

Jan Blaauw (Usquert): ‘Het is natuurlijk heel mooi deze overwinning en eigenlijk had hij nog hoger moeten uitvallen. Het verleden heeft echter wel geleerd dat Kloosterburen zich niet zomaar met dikke cijfers van het veld laat spelen. Er zijn dingen die we slimmer hadden moeten uitspelen, maar goed. Met deze zege ben ik ook tevreden en natuurlijk is het lekker dat we een aantal spelers in huis hebben die iets meer met een bal kunnen.’

Willem Kluin (Kloosterburen): ‘We missen teveel spelers die wat extra’s kunnen brengen. Daarmee wil ik de huidige selectie niet afvallen, maar het verschil is gewoon te groot. Wij kunnen het wegvallen van een handvol spelers gewoon niet compenseren. Dat zijn de keiharde feiten. Ik wil de jongens wel complimenteren voor het feit dat ze wel naar voetballende oplossingen zijn blijven zoeken. Het was jammer genoeg niet goed genoeg om tot een resultaat te komen.’

* Usquert – Kloosterburen 4-0 (2-0). Papis Sango 1-0; Papis Sango 2-0; Papis Sango 3-0; Elvis Hedzic (strafschop) 4-0.

No Replies to "Usquert heeft geen moeite met verzwakt Kloosterburen"