Artemissers zwoegen buiten provincie- en landsgrenzen

Leden van de loopgroep Artemis uit Winsum hebben het afgelopen weekend deelgenomen aan wedstrijden in het Duitse Ebermannstadt, Dokkum, Hoogeveen en Enschede. Arjen Kwint uit Loppersum heeft zaterdag met succes deelgenomen aan de Ultratrail Fränkische Schweiz vanuit het Duitse Ebermannstadt (Beieren). Deze loodzware trail over 66 kilometer telde 2760 hoogtemeters en 1500 traptreden en leidde de deelnemers vergezeld door regen, hagel en kou over modderpaden, hoge rotsen, diepe dalen, boomstronken, door grotten en langs kastelen. Achteraf bleek dat Kwint bij een valpartij zes kilometer voor de finish een rib had gebroken. Met het lijf vol adrenaline liep hij echter door en finishte na 11.32.40 uur.

De 22e editie van de Bonifatiusloop in Dokkum met keuze uit de afstanden 5, 10 en 21.1 kilometer kende eveneens zaterdag met 795 deelnemers een uitstekende bezetting. Er werden mede door het goede loopweer snelle tijden gelopen. Met de start en finish op het terrein bij de Bonifatiuskapel werden de deelnemers onderweg getrakteerd op molens, de Dokkumer Ee, grachten, bruggen en vestingwallen. Artemis telde op de 10 kilometer twee deelnemers. Eric Verschoor uit Winsum noteerde een tijd van 48.12 minuten en werd hiermee 59e in een veld van 191 mannen. Hij verbeterde zijn persoonlijk record op deze afstand met 3.22 minuten. Ook Tryntsje Fokkema uit Warffum verbeterde haar persoonlijk record op deze afstand en wel met 1 minuut. Zij eindigde na 51.57 minuten als 23e in een veld van 138 vrouwen. Inge Verschoor uit Winsum nam in Dokkum deel aan de 5 kilometer. Haar tijd van 29.46 minuten was goed voor 42e plaats bij de vrouwen.

De 15e editie van de Cascaderun in Hoogeveen telde zondagmiddag 7000 lopers op de verschillende afstanden. Deze run is inmiddels uitgegroeid tot het grootste hardloopevenement in Drenthe. Vanaf de start op het Raadhuisplein in het centrum van Hoogeveen liepen de deelnemers richting Zuidwolde om langs de Hoogeveense Vaart weer terug te keren naar de finish in de Hoofdstraat. Simone Binnema uit Eenrum was een van de deelneemsters op de 5 mijl, ruim 8 kilometer. Zij eindigde, onderweg getrakteerd op een fikse hagelbui, na 38.46 minuten op de ondankbare vierde plaats bij de vrouwen 55. Hein Kooi uit Westernieland en Janneke Cazemier uit Warffum hebben zondag met succes deelgenomen aan de Enschede marathon, de oudste marathon van Nederland en van West-Europa. Het totaal aantal deelnemers aan de diverse afstanden bedroeg 7000, waarvan 2000 op de marathon.

Het parcours startte vanaf de Boulevard 1945 via de campus van de universiteit van Twente, een gedeelte van de F35 fietssnelweg, Glanerbrug, het vliegveld Twente en het Van Heek Park om vervolgens via de binnenstad weer bij de startplaats te eindigen. Het was goed loopweer. Hein Kooi liep een zeer constante wedstrijd. Na een doorkomst halverwege in 1.59.37 uur finishte hij met een verval van slechts 1.35 minuten in het tweede gedeelte in zijn eerste marathon onder de vlag van Artemis na 4.00.39 uur. Deze tijd leverde hem een 143e plaats bij de mannen 35 op.

Kooi: ‘Het was mijn eerste marathon waar ik erg naar uit heb gekeken. Ik had mij voorgenomen om vooral efficiënt te lopen. De eerste 16 kilometer iets boven het streeftempo, de tweede 16 kilometer een weinig daaronder en de laatste 19 kilometer op karakter. Tot 32 kilometer heb ik best lekker gelopen. Maar ook ik kwam de bekende man met de hamer tegen. Het laatste gedeelte heb ik ook echt op karakter afgelegd. Helaas net niet voldoende om onder de vier uur te blijven. Desondanks kijk ik er met veel voldoening op terug. Ik heb daarnaast enorm genoten.’

Janneke Cazemier kwam in haar 126e marathon door in 2.13.42 uur om na een verval van 14.43 minuten in het tweede gedeelte van de race een eindtijd van 4.42.07 uur op de klokken te brengen. Een negende plaats bij de vrouwen 60 was haar deel. Cazemier: ‘Het was een prima georganiseerde marathon met om de 2,5 kilometer een verzorging. Het was een mooie route. Ook het weer was goed. Ik ben tevreden met mijn tijd omdat ik in de voorbereiding weinig kilometers had gemaakt.’

No Replies to "Artemissers zwoegen buiten provincie- en landsgrenzen"