FC LEO overklast zwaar gehavend Meedhuizen

FC LEO heeft dinsdagavond op het eigen Leenster sportpark korte metten gemaakt met Meedhuizen. Het werd maar liefst 9-1 voor de gastheren. Het was voor de behoorlijk verzwakte bezoekers binnen vier dagen de tweede keer dat ze op niet mis te verstane wijze aan de kant werden gezet. Namens de thuisclub scoorden Frank Veenwijk en Giovanni Hovius ieder drie keer.

door Tjipco Werkman

Op de regenachtige avond mochten FC LEO en Meedhuizen op herhaling. De wedstrijd stond twee weken eerder al gepland op een zonnige zaterdagmiddag, maar de gasten hadden daar toen weinig trek in. Men sprak van blessures en ziekte, maar in de wandelgangen werd een kampioensfeestje van het zaalvoetbalteam van Meedhuizen als reden gehoord. Het wegblijven leverde de groenhemden drie verliespunten op en de wedstrijd moest ingehaald worden. Net als in de uitwedstrijd tegen Warffum (9-2) waren de gasten ook nu bij lange na niet op oorlogssterkte. Van de oorspronkelijke elf basisspelers deden er hooguit vier mee. Het halve bestuur, spelers van het tweede elftal en het 35+-team moesten noodgedwongen meehelpen de Meedhuizer eer te verdedigen. Dat dit een vrij kansloze missie zou worden, was op voorhand wel duidelijk. De zaterdag in Warffum al geblesseerd geraakte Jeroen Buurke (gat in zijn arm en een gebroken sleutelbeen) deed een helft mee.

FC LEO daarentegen was weer eens compleet en gebrand op een overwinning. Dit zou namelijk de kans op een periodetitel aannemelijk vergroten. De Leensters begonnen dan ook voortvarend. Binnen tien minuten scoorde Giovanny Hovius de openingsgoal. Na een pass van Johan Hofman kapte ‘Gio’ zijn directe tegenstander uit en klopte invaller-keeper Martias Roossien in de korte hoek: 1-0. Het leek een doelpuntenfestijn te worden want de gastheren regen de ene kans na de andere aan elkaar. Toch kwam Meedhuizen in de 25e minuut terug in de wedstrijd. Dit mede door persoonlijke fouten aan de zijde van FC LEO. Eerst liet Rick Oost zich te simpel opzij zetten, waarna Justin Poort geen rugdekking gaf. De diepe bal leek een prooi te worden voor keeper Robin Werkman. Voordat hij in kon grijpen toucheerde Reinier Alberts echter de bal dusdanig dat deze voor de voeten van spits Jeroen Buurke rolde. Voor hem een simpel klusje om het speeltuig in het lege doel te deponeren: 1-1. De thuisclub bleef hierna aandringen en kansen creëren. Het duurde echter tot de 40e minuut alvorens de voorsprong op de borden kwam. Een schitterende afstandspegel van Rainier Bakker verdween onhoudbaar voor Roossien in de kruising: 2-1. Hierna ging het ineens heel rap. Binnen vijf minuten liep FC LEO uit naar een 4-1 voorsprong. Beide goals werden gemaakt door Giovanny Hovius die daarmee een keurige hattrick maakte.

Tijdens de rust hamerde trainer Rowan Rozema van FC LEO er op dat de rust bewaard moest blijven en dat men niet te gehaast op zoek moest naar de goal. In de eerste twintig minuten na de hervatting liep dit perfect voor de gastheren. Men liep met goed voetbal en keurig verzorgde aanvallen uit naar maar liefst 9-1. Eerst was het Frank Veenwijk die koppend scoorde en even daarna krulde Rowan Zijlstra vanaf een meter of twintig de 6-1 binnen. Daarna was het wederom Frank Veenwijk die een voorzet van Rick Oost binnen wist te werken en de 7-1 op de borden bracht. De mooiste uitgespeelde goal kwam op naam van Jasper Wiersum. Een aanval over meerdere schijven belandde bij Rik Schuttenbeld die bij de eerste paal Jasper Wiersum vond. Met een mooie voetbeweging verlengde hij de halfhoge voorzet over keeper Roossien heen: 8-1. Toen in de 68e minuut via een vrije trap Frank Veenwijk zijn derde en tevens de negende Leenster goal binnenschoot, had iedereen verwacht dat dubbele cijfers een kwestie van tijd zouden zijn. De toeschouwers kwamen echter bedrogen uit. Wat de Leensters ook probeerden, de tiende wilde maar niet vallen. Open kansen voor de ingevallen Rick Koster en Tim Bosscher waren niet aan hen besteed. Mooi moment voor de thuisclub was de rentree van Bram Batema, die na ruim twee jaar blessureleed enkele minuten mocht maken. Met de 9-1 overwinning heeft FC LEO zeer goede zaken gedaan voor de derde periode, waar ze achter SGV en Zeester nu de beste papieren hebben. Beide clubs hebben al een periode op zak, dus is het zaak voor het team van coach Rowan Rozema om de resterende clubs onder zich te houden. Daarbij hebben ze alles in eigen hand. Samen met Warffum zijn de Leensters nu de voornaamste kandidaten in de strijd om de nog te vergeven titel. Voor Meedhuizen dreigt het seizoen als de spreekwoordelijke nachtkaars uit te gaan.

* FC LEO – MEEDHUIZEN 9-1 (4-1). Giovanni Hovius 1-0; Jeroen Buurke 1-1; Rainier Bakker 2-1; Giovanni Hovius 3-1; Giovanni Hovius 4-1; Frank Veenwijk 5-1; Rowan Zijlstra 6-1; Frank Veenwijk 7-1; Jasper Wiersum 8-1; Frank Veenwijk 9-1.

No Replies to "FC LEO overklast zwaar gehavend Meedhuizen"