Warffum weet kampioensfeest SGV niet te verstoren

Warffum is er op eigen veld niet in geslaagd om SGV van het algeheel kampioenschap in 5D af te houden. Het team van trainer Nico de Vries kreeg dinsdagavond na een attractieve wedstrijd met 2-4 klop. Die overwinning was voldoende om te zorgen dat de Schildwolders, twee wedstrijden voor het einde van de reguliere competitie, buiten het bereik van ‘naaste belager’ Zeester zouden blijven. De ploeg van vertrekkend trainer Michel Dammer heeft met de titel een primeur op zak. Het is de eerste kampioen van de standaardelftallen in de provincie Groningen.

Op de regenachtige thuisbasis van de ‘kanaries’ had SGV nog drie punten nodig om rechtstreekse promotie af te dwingen. De thuisclub zou dat niet zomaar toestaan, want de mannen van trainer Nico de Vries hadden genoeg om voor te spelen. Het gevecht om de derde plaats in de eindrangschikking en de derde periode is namelijk nog niet gestreden. Warffum moest in de warming-up al afscheid nemen van de geblesseerde Matthijs Winkel. De gastheren waren, nadat een grote groene rookwolk was opgetrokken, aanvankelijk de beter voetballende ploeg. SGV werd tot het spelen van de lange bal gedwongen, maar kreeg wel de betere mogelijkheden om het duel open te breken. Dat de Schildwolder aanhang in een rollercoaster van emoties werd gedwongen, lag vooral aan Jasper Boonstra. Hij kreeg twee hele grote mogelijkheden, maar wist die op miraculeuze wijze te verknoeien. Een op een inzet gelijkende poging verdween hoog over en een andere verdween richting cornervlag. Een rake kopbal van Kevin Jansen leek de ban te breken, maar de Warffumer goal werd wegens buitenspel afgekeurd. Warffum bleef aandringen en wist na 26 minuten aan de leiding te komen. Uit een strakke voorzet van Sil Bijsterveld was het Jeroen Zwart die de bal tussen de palen door wist te krijgen: 1-0. De thuisclub borduurde voort op het goede spel en hoopte op nog een treffer. Ondanks dat SGV niet het beste voetbal liet zien, kwam men voor de thee nog wel langszij. Sander Dijkstra wist de bal vanaf de linkerkant voor het doel van keeper Eddy Renses te krijgen en vervolgens was het Jord Blokker die zijn dertigste competitiegoal liet aantekenen: 1-1.

Nadat er van speelhelft was geruild, was het mooie voetbal snel verdwenen en werd er plaats gemaakt voor een echt mannelijk, maar sportief voetbalgevecht. Daarin had Warffum een strafschop willen hebben toen Jeroen Zwart na een inspeelpass bij zijn tegenstander wegdraaide en vol werd geraakt. Scheidsrechter De Wit stond nog in de middencirkel en kon van die afstand niet beoordelen wat er aan de hand was. En dus bleef de geclaimde strafschop uit. Een cruciaal moment, want de thuisclub was het daarna even kwijt. Bij de gasten was Jos Hoeksema binnen de lijnen gekomen voor Sander Dijkstra. Een hamstringblessure voorkwam dat Hoeksema het hele duel kon spelen. Dat de 45-jarige nog altijd belangrijk is voor SGV, bewees hij in een kort tijdsbestek. Middels een geweldige assist van hem op Stan van den Berg wist SGV op voorsprong te komen: 1-2. Vervolgens was het de routinier zelf die na een perfecte stiftbal van Jord Blokker in de 80e minuut voor 1-3 wist te zorgen. Het duel leek beslist, maar schijn bedroog. Vanuit een hoekschop wist Warffum weer in de wedstrijd te komen. Een afvallende bal werd in de 85e minuut door Jelle van der Veen tegen het nylon geknald: 2-3.

De gastheren joegen daarna op de gelijkmaker, maar bleken niet in staat om SGV nog een keer pijn te doen. De vreugde over de aansluitingstreffer werd teniet gedaan toen Hoeksema er tussenuit kneep en de stand in de slotminuut naar 2-4 tilde. Velen dachten aan buitenspel, behalve Hoeksema en de vlaggenist van Warffum. Het was daarna wachten op het laatste fluitsignaal. Bij de Schildwolders kon men de zenuwen niet meer in bedwang houden. Toen er een fluitsignaal klonk, renden de bankzitters het veld alvast in. Tot twee keer toe te vroeg gejuicht, want er zouden nog zeven minuten worden bijgeteld. Daarna kon het feestje eindelijk gevierd worden. De selectie van SGV benadrukte na afloop erg blij te zijn met de support die de ploeg het afgelopen seizoen heeft gekregen. Ook in Warffum werd de formatie door veel meegereisde fans ondersteund.

Nico de Vries (Warffum): ‘Op de cruciale momenten was het voordeel voor SGV. Het is niet de schuld van de scheidsrechter dat we verliezen, maar in dit soort wedstrijden mag de KNVB wat mij betreft wel wat beter inschatten of het wel de juiste man naar een duel als deze stuurt. Als je op vijftig of zestig meter afstand situaties moet beoordelen omdat het spel je te snel gaat, sla je de plank mis. Al helemaal als het een wedstrijd tussen de nummers een en drie gaat. Over het hele seizoen gezien is SGV de terechte kampioen, maar de manier waarop we dit duel verliezen is wat zuur. Een gelijkspel was denk ik terecht geweest.’

Michel Dammer (SGV): ‘ Ik ben erg trots op de jongens. Ze hebben een geweldige prestatie neergezet. Vooraf zijn we door geen enkele concurrent als titelkandidaat aangemerkt. Zelf hadden we vanaf de eerste trainingsdag allemaal dezelfde ambitie. Eerste worden en promoveren. SGV is een prachtige vereniging met enorm veel vrijwilligers die alles voor de club doen. Binnen het eerste elftal zijn er een paar jongens die gemakkelijk scoren en een paar die goed zijn in het verdedigen. Ze hebben echter ook door dat je het spelletje met achttien man speelt en dat je als team net zo goed bent als de zwakste schakel. Ze helpen elkaar in voor- en tegenspoed en daardoor heb ik er alle vertrouwen in dat ze onder leiding van Wiillard Bos de stap naar de middenmoot van de vierde klasse kunnen maken. Zelf ga ik even een tijdje niks doen. Naast mijn drukke baan tijd vrij maken voor het gezin. Of dit voor enkele maanden of enkele jaren is weet ik op dit moment nog niet.’

* WARFFUM – SGV 2-4 (1-1). Jeroen Zwart 1-0; Jord Blokker 1-1; Stan van den Berg 1-2; Jos Hoeksema 1-3; Jelle van der Veen 2-3; Jos Hoeksema 2-4.

No Replies to "Warffum weet kampioensfeest SGV niet te verstoren"