Farmsum boekt terechte zege in Kloosterburen

Op het sportpark Westerklooster in Kloosterburen heeft Farmsum met 1-2 van de plaatselijke trots weten te winnen. De Farmsumers revancheerden zich daarmee voor de nederlaag met dezelfde cijfers die eerder dit seizoen in eigen huis werd geleden.

Het seizoen zat er voor het team van coach Willem Kluin wel op. Ze speelden enkel nog voor de eer. De ploeg van trainer Peter Ernst daarentegen moest in ieder geval zien te winnen om kans te blijven maken op nacompetitievoetbal voor promotie naar de vierde klasse. Het duel zou aanvankelijk pas komend weekeinde worden gespeeld, maar werd op verzoek van Kloosterburen een week vervroegd. Farmsum kwam in het eerste bedrijf beter uit de voeten dan de gastheren. Voetballend liep het allemaal wat soepeler aan de kant van de roodgelen. De eerste mogelijkheid was voor Dennis Bierman, maar de inzet verdween naast het doel van Sander Adema. De tweede keer stond de Farmsumer oog in oog met de sluitpost. De uitblinker van de dag bleef echter heer en meester over de situatie. Een poging van Xander Zuur had te weinig kracht om Adema echt schrik aan te jagen.

Kloosterburen probeerde er wel iets tegenover te zetten, maar de opbouw van achteruit wilde niet vlotten. Het spel van de thuisclub oogde slordig, onzorgvuldig en te traag. ‘Het liep gewoon niet’, oordeelde trainer Willem Kluin na afloop. Een verkeerde inspeelbal van Jorn Bolt leidde tot de openingstreffer van de gasten. Farmsum ging er op links vandoor, waarna Frank van Dijken de Kloosterbuurder goalie onder vuur nam. Zijn schot werd maar half gekeerd en vervolgens hoefde Dennis Bierman de bal alleen maar binnen te lopen: 0-1. De thuisclub bleef met foute passes strooien, wachtte vaak te lang met het bedenken van spelvoortzettingen en leden dan ook veelvuldig balverlies. De volgende goal zou echter uit een corner vallen. Gedragen door de wind vloog een hoekschop van Jeroen Tuma richting Kloosterbuurder doel en was het Nick van den Berg die het laatste zetje gaf: 0-2. Gezien de kansenverhouding een meer dan terechte ruststand, die eigenlijk nog te mager was.

Na de doelwisseling had Kloosterburen de wind mee. In de regel moet je dat slim uitspelen, wil je daar ook echt voordeel van hebben. Omdat het de gastheren in de eerste helft zelden wilde lukken om al combinerend tot bij het doel van Damon Vos te geraken, werd nu de lange bal gehanteerd. De thuisclub kreeg iets meer controle over de wedstrijd en wist zich ook enkele mogelijkheden te creëren. De eerste was voor Matthijs Voos nadat goalie Damon Vos een diepe bal niet goed wist te verwerken. De tweede kwam op naam van Stan Stavenga. Diens kopbal vloog richting kruising, maar werd knap uit de bedreigde hoek getikt. Dat het duel nog niet gespeeld was, had Farmsum eigenlijk aan zichzelf te wijten. Het bleef te slordig omspringen met de geboden mogelijkheden en vond daarnaast een prima acterende Sander Adema tegenover zich. Na driekwart wedstrijd wist Kloosterburen iets terug te doen. En ook nu speelde de wind een rol mee. Een compleet verwaaide voorzet van linksback Jeroen Holman plofte ineens achter goalie Damon Vos: 1-2.

Met die treffer was de spanning weer in de wedstrijd teruggekeerd. Een flinke dosis opportunisme kan immers wonderen doen. De gastheren probeerden het ook wel, maar het wilde niet lukken om ook de gelijkmaker nog op het scorebord te krijgen. Kenmerkend voor de wil van de Marnebewoners om er nog iets van te maken was de actie van Kevin Kat. In de omschakeling probeerde hij er in het slot van de wedstrijd alles aan te doen om de bal binnen de lijnen te houden, maar moest een te grote krachtsinspanning verrichten en liep vervolgens een vervelende liesblessure op. Omdat er nog maar heel kort gespeeld moest worden, besloot scheidsrechter Stelwagen het duel de boeken in te fluiten.

Willem Kluin (Kloosterburen): ‘We hebben er alles aan gedaan, maar op de een of andere manier wilde het niet lukken bij ons. In Farmsum hebben we eerder dit seizoen weliswaar gewonnen, maar toen hebben we ook wel gemerkt dat zij een jonge en energieke ploeg hebben. Dat was nu niet anders. Farmsum voetbalde verzorgder en hoewel we graag gelijk hadden gemaakt, hebben ze wel terecht gewonnen.’

Peter Ernst (Farmsum): ‘Ik ben van mening dat we grote delen van de wedstrijd de betere ploeg waren en terecht hebben gewonnen. We hebben het onszelf alleen maar moeilijk gemaakt omdat we de kansen niet voldoende wisten te benutten. Al met al was het een leuke en sportieve wedstrijd met helaas een treurig einde vanwege de blessure die een van de Kloosterbuurders in de slotfase heeft opgelopen.’

* Kloosterburen – Farmsum 1 – 2 (0 – 2). Dennis Bierman 0-1; Nick van den Berg 0-2; Jeroen Holman 1-2 (foto: Jan Gerdez).

No Replies to "Farmsum boekt terechte zege in Kloosterburen"