41e editie Noorderrondrit MFAC in jubileumjaar

De Motor Fiets en Automobiel Club Loppersum, kortweg ook wel MFAC genoemd, staat sinds 1974 bekend om het organiseren van grasbaanraces op motoren in Loppersum. In 1978 werd op verzoek van enige leden en op voorspraak van de voorzitter besloten om ook fietstoertochten te gaan organiseren. Op de ledenvergadering van 1980 kwam wijlen G. van Olm met het voorstel om de toertocht die op Hemelvaartsdag werd gehouden, onder de naam Noorderrondrit te laten verrijden. De Noorderrondrit op de fiets zag hiermee het levenslicht. Dit heeft ertoe geleid dat het dit jaar het 50e jubileumjaar is van MFAC Loppersum.

In het 50e jubileumjaar wordt de Noorderrondrit op de fiets voor de 41e keer verreden op Hemelvaartsdag 09 mei. De route van de Noorderrondrit op de fiets wordt gereden via de permanent bewegwijzerde route, die 21 maart nog werd bereden door de beste topamateurs van Nederland en ver daarbuiten, die deelnamen aan Olympia’s Tour. Door het verrijden van een etappe als de Noorderrondrit in Olympia’s Tour blijft de Noorderrondrit hiermee in ere gehouden als cultureel erfgoed in de provincie Groningen. De Noorderrondrit kan, door de recreatieve en sportieve fietser, als één geheel gefietst worden en is daarnaast in twee lussen verdeeld. ZO is er een lus van 85 kilometer en één van 60 kilometer. De deelnemers kunnen er voor kiezen om alleen de eerste lus te fietsen of om beide lussen samen te fietsen. De fietstoertocht volgt waar het kan de route van de schaatsklassieker met dezelfde naam. De route leidt de deelnemers langs de mooiste plekjes in de provincie Groningen en wordt door de sportieve deelnemers gezien als de ultieme voorbereiding voor de Elfstedentocht op de fiets die op tweede Pinksterdag wordt georganiseerd.

Voor de prestatietoertochten van 145 en 85 kilometer kan er worden gestart tussen 08.00 en 10.00 uur en voor de recreatieve toertocht van 35 kilometer tussen 10.00 en 12.00 uur. De startlocatie is net als voorgaande jaren op het sportpark aan de Bosweg 27 in Loppersum. Voorinschrijven kan via www.mfacloppersum.nl of via www.fietssport.nl/toertochten/55656/noorderrondrit-op-de-fiets-2024. Ook kan dit op de dag zelf in de kantine van Sportclub Loppersum.

De kosten bij voorinschrijving voor de tocht van 85 en 145 kilometer bedragen 12 euro per deelnemer, en op de dag zelf 14 euro. Dit is inclusief verzorging onderweg en een herinneringsmedaille. De kosten bij voorinschrijving voor de tocht van 35 kilometer bedragen 6 euro per deelnemer, en op de dag zelf 7 euro. Dit is eveneens inclusief een herinneringsmedaille. Op Hemelvaartsdag zijn er continue drie servicewagens, inclusief EHBO, op de routes aanwezig om gestrande wielrenners weer op weg te helpen. Alle tochten van de MFAC Loppersum worden verreden onder auspiciën van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU). Ook dit jaar maakt de organisatie weer gebruik van de Scan & Go oplossing van de NTFU. Na afloop is er gelegenheid om te douchen, en kan er, in de kantine van Sc Loppersum, onder het genot van een hapje en drankje worden nagenoten van de geleverde sportieve prestatie (foto: ©Maaike de Jong).

No Replies to "41e editie Noorderrondrit MFAC in jubileumjaar"