Moeizame zege Noordwolde op knokkend SIOS

Noordwolde heeft in het thuisduel met hekkensluiter SIOS niets cadeau gekregen. Sterker nog, er moesten een eigen doelpunt en een onvervalste flipperkastgoal aan te pas komen om de geelzwarten aan de zevende zege op rij te helpen. Een hard gelag voor de mannen van vrouwentrainer Robert Eimers, die de van een operatie herstellende oefenmeester Quincy Dijkstra verving. De Sauwerders kwamen razendsnel op achterstand, buffelden zich terug in de wedstrijd, maar kwamen op het laatst kracht en finesse te kort om het de elf van trainer Marinus Siekman nog echt lastig te maken. En dus wordt het de laatste weken van de competitie een hels karwei voor SIOS om rechtstreekse degradatie te voorkomen.

SIOS wist precies wat het te doen stond op het Noordwolder veld, dat er prima bij lag. De thuisclub leek al snel zaken te willen doen. Binnen zestig seconden kopte Jesse Hijlkema uit een voorzet van Ewoud Boersema op de lat en kwam doelman Leroy Munster nog met de schrik vrij. Enkele minuten later was het wel raak. Een ingooi van Dannick Meima werd door Theo Maats net voor de eerste paal doorgekopt. Met spits Marco Vos in zijn rug probeerde Reinder de Haan de bal weg te werken, maar raakte het speeltuig volkomen verkeerd en passeerde zijn eigen doelman in de korte hoek: 1-0. Een fikse domper voor de bezoekers, die een moeilijke middag tegemoet leken te gaan. Niets was echter minder waar. De Sauwerders beten behoorlijk van zich af en toonden zich in de duels strijdvaardig. Noordwolde moest het antwoord op de agressieve speelwijze schuldig blijven. De gastheren verloren teveel duels of bleven er ver vandaan, konden niet dezelfde energie brengen als hun voor lijfsbehoud knokkende collega’s en liepen constant achter de feiten aan. Voorin gebeurde er te weinig bij Noordwolde en op het middenveld gaf de thuisclub teveel ruimte weg.

Het was niet zo verwonderlijk dat de gasten steeds vaker richting het doel van Lennart Havinga kropen. Een hele diepe pass van Ramon Buikema leek Menno Dijkstra op het lijf te zijn geschreven. De bal viel precies goed. Dijkstra omspeelde de Noordwolder goalie en had waarschijnlijk al een leuk dansje in gedachten. De bal kon echter nog net door Jorrit Dijkstra getoucheerd worden waardoor het leer voorlangs vloog en vervolgens over de achterlijn verdween. Het had een waarschuwing voor Noordwolde moeten zijn dat dit varkentje zich niet zomaar even de oren zou laten wassen. Na een kwart wedstrijd lag het duel weer open. Een vrije trap van Menno Dijkstra viel in de zestien meter van Noordwolde, waar Marco Frankruijter de bal achterwaarts richting doel kopte. Tot zijn niet geringe verbazing paste de inzet precies. Lennart Havinga grabbelde wel, maar greep in het luchtledige: 1-1. De gelijkmaker was op dat moment meer dan verdiend omdat SIOS wel in de gaten had waar het allemaal om ging en dat was aan de strijdlust goed te merken. De gasten bleven als team hard werken terwijl Noordwolde het antwoord schuldig moest blijven. In plaats van wat dwingender te spelen en de Sauwerder opbouw in een vroeg stadium te verstoren, bleef men de tegenstander de ruimte bieden om er af en toe dreigend uit te komen.

Dat er in het tweede bedrijf iets moest gebeuren bij de geelzwarten was wel duidelijk. Toch waren de Sauwerders ook in het eerste kwartier van de tweede helft niet echt onder de indruk van de Noordwolder dadendrang. Men bleef zoeken naar mogelijkheden om de blauwe muur te slopen, maar die liet zich niet zomaar omver lopen. Sterker nog, het eerste kansje was voor de gasten. Ramon Buikema dacht Lennart Havinga te verschalken. Die was echter op zijn hoede en eigenlijk was het schot ook niet echt moeilijk. Het was een van de weinig keren dat SIOS gevaarlijk zou worden, want langzaam maar zeker leken de krachten weg te vloeien en stonden de bezoekers in de overlevingsmodus. Alle ballen werden zonder veel omhaal naar voren gerost in de hoop dat de voorwaartsen er nog iets mee zouden kunnen doen.

Noordwolde kreeg de betere kansen, maar leek die niet te willen benutten. De goal zou uiteindelijk wel vallen. Dannick Meima probeerde het vanaf de rechterhoek van de zestien meter, maar zag de uitstekend keepende Leroy Munters dwars liggen. Hij bokste de bal over de deklat. De aansluitende corner werd door Meima genomen en verdween in een wirwar van benen tegen het nylon. Ewoud Boersema rende juichend weg nadat het leer de doellijn was gepasseerd en dus mocht Noordwolde bepaald niet klagen dat het uit twee standaardsituaties evenveel doelpunten had weten te scoren, al was een daarvan dan ook van een Sauwerder handtekening voorzien: 2-1. Een schot op de paal van Noordwolde had niet veel later een beter lot verdiend en enkele prima inzetten werden op knappe wijze door Leroy Munters onschadelijk gemaakt. SIOS had na driekwart wedstrijd de kracht niet meer om nog echt tegengas te geven. Een keer dacht men nog te ontsnappen, maar stierf een snelle uitbraak in schoonheid omdat de vlag de lucht in ging vanwege buitenspel. Bij een andere gelegenheid probeerde Jochem Huinder het met een scherp indraaiende voorzet vanaf de linkerkant. Hij zag de bal langs de voor hem verkeerde kant van de paal zeilen. Aan de overkant stuitte Bart Hollink weer eens op doelman Leroy Munters en joeg Dannick Meima de bal zo ongeveer in een baan om de aarde. Uiteindelijk wist Noordwolde de gelukkige zege over de streep te trekken al was het dan ook, net als eerder dit seizoen in Sauwerd, uiterst moeizaam gegaan. Na ruim 92 minuten floot de warrig fluitende arbiter Klompien het duel de boeken in en wordt de strohalm waaraan SIOS zich probeert vast te klampen steeds dunner.

Marinus Siekman (Noordwolde): ‘We speelden absoluut niet goed vandaag. Ik had de jongens er voor gewaarschuwd dat ze een fel SIOS konden verwachten. Wij konden daar zeker de eerste helft niet mee omgaan. Na driekwart wedstrijd leek het bij hun op te zijn, maar heel eerlijk? We krijgen kansen genoeg om hier een dikke overwinning te boeken en hebben uiteindelijk het geluk mee dat ze de bal er zelf een keer in leggen. We hebben nu zeven overwinningen op rij geboekt en dit was zeker niet de mooiste.’

Robert Eimers (SIOS): ‘Het is jammer dat we op deze manier de boot in gaan. De jongens hebben veel inzet getoond en waren scherp in de duels. Dat je dan door twee van die knullige doelpunten verliest maakt het ongelofelijk zuur om hier te staan. Toch weigeren we de handdoek in de ring te gooien. We hebben nog twee wedstrijden te gaan en zullen tot de laatste snik blijven knokken.’

* Noordwolde – SIOS 2 – 1 (1 – 1). Reinder de Haan 1-0 (e.d); Marco Frankruijter 1-1; Ewoud Boersema 2-1.

No Replies to "Moeizame zege Noordwolde op knokkend SIOS"