WEO pakt punt in duel met Usquert

WEO heeft op eigen veld een zwaarbevochten punt (2-2) overgehouden aan de confrontatie met Usquert. De gasten kwamen tot twee keer toe op achterstand, maar wisten die evenzovele keren weg te werken in een duel dat werd ontsierd door een incident, met trainer Jan Blaauw van Usquert in de hoofdrol. Hij vond het na het rustsignaal kennelijk nodig om assistent-scheidsrechter Jacob Wedda van WEO op het veld een ongewilde douche te bezorgen. Scheidsrechter Drost uit Groningen had het op dat moment wel met de verbaal nadrukkelijk aanwezige oefenmeester gehad en wilde hem voor het tweede bedrijf niet meer binnen de omheining zien.

WEO deed het deze middag zonder de afwezige trainer Tonny Huft. Hij werd vervangen door teammanager Arnoud ten Have. De thuisclub had niet veel meer om voor te strijden, of het moet al de spreekwoordelijke eer zijn geweest. En het feit dat dit de voorlaatste wedstrijd was die men op zondagmiddag zou spelen. Na afloop van deze competitie stoppen de Woldendorpers namelijk met prestatievoetbal omdat de kloof tussen de huidige selectie en eventuele aanwas te groot is geworden. Voor de Usquerders was er nog wel wat te verdienen tijdens de inhaalwedstrijd, want in de strijd om de derde periodetitel stonden ze er zeker niet slecht voor. Er zou in ieder geval van WEO gewonnen moeten worden om de kansen op nacompetitievoetbal levend te houden. Binnen een minuut of vijf verschenen de bezoekers voor het eerst in het strafschopgebied van de thuisclub. Het schot van Rick Wessels vloog echter voorlangs. Niet veel later waren het Papis Sango en Karim Layeb die zich stukbeten op doelman Anne Wester. Het verhaal van de sluitpost is er eentje op zich, want normaliter is hij veldspeler in een lager team. Omdat de nood echter hoog is bij de Woldendorpers, besloot men hem onder de lat te zetten. Hoe hij het allemaal voorelkaar kreeg was deze middag niet zo belangrijk. Hij keerde veel inzetten op een vaak onorthodoxe manier, maar wist Usquert vooralsnog wel van scoren af te houden.

Sterker nog, het was de thuisclub die het bal opende. Een door Niels Jansen doorgekopte bal belandde aan de linkerkant van het veld bij Robert Smidt. Die bedacht zich geen moment en verschalkte doelman Tygo Greveling in de verste hoek: 1-0. Het was de tweede keer dat hij in actie moest komen, want even voor de treffer bokste hij een inzet van Dennis de Vries uit het doelgebied. Na een klein half uur spelen dacht Rick Wessels de gelijkmaker te hebben gescoord. Arbiter Drost keurde de goal aanvankelijk goed, maar omdat Wedda met de vlag stond te zwaaien, ging de fluitist toch maar even poolshoogte nemen. De assistent had buitenspel geconstateerd en de onpartijdige ging daar uiteindelijk in mee. Dat leidde tot nogal wat protesten binnen en buiten het veld. Zoals men zich ook tegen het zere been geschopt voelde omdat WEO er af en toe niet al te zachtzinnig in ging en er tijdens de wedstrijd alleen aan Usquerder kant twee keer geel werd uitgereikt. Nadat Robert Smidt vanaf rechts een puike voorzet van zijn voet had laten vertrekken, maar Niels Jansen de bal kwijt was en een doorgeschoten bal door Robert Smidt bijna opnieuw tot doelpunt was gepromoveerd, brak de rust aan. Het moment waarop Blaauw meende verhaal te moeten halen vanwege de afgekeurde treffer. Hij leegde daarbij een fles water in het gezicht van vlaggenist Wedda. De fles was leeg, voor arbiter Drost was de maat echter vol. De coach verdween achter de hekken voor het tweede bedrijf en bleef vervolgens opvallend rustig.

Nadat er van doel was gewisseld, voerde Usquert de druk flink op. Met een aantal zeer behendige spelers voorin die ook in de kleinste ruimtes nog gaatjes weten te vinden, probeerde men goalie Anne Wester het leven zuur te maken. Veel acties stierven echter in schoonheid. Kansen waren er genoeg om WEO pijn te doen, maar het vernuft ontbrak om de mogelijkheden te verzilveren. Schoten vanuit de tweede lijn werden vaak op miraculeuze wijze door de sluitpost gekeerd. In de 55e minuut moest hij zich gewonnen geven. Een vrije trap links van het Woldendorper strafschopgebied werd door Samad Faraouni op fraaie wijze in de verste hoek geschoten. Een dergelijk schot had zelfs de meest ervaren keeper kansloos gelaten: 1-1. De gasten kregen welgeteld veertig seconden de tijd om van de gelijkmaker te genieten. Jan Meijerhof wist meteen na de aftrap op rechts een verdediger te omzeilen. De daaropvolgende voorzet paste precies op de kruin van Niels Jansen en dus stond WEO binnen de kortste keren opnieuw aan de leiding: 2-1. De Usquerders voerden de druk daarna nog verder op, want de tijd begon te dringen. De kansen regen zich aaneen, maar niemand leek de trekker te willen overhalen. Rick Wessels was daarbij nog wel de grootste pechvogel, want hij toucheerde zowel de lat als de paal. WEO kwam er nog maar sporadisch uit en zag in de 74e minuut Wouter Slager hard uithalen. Het schot werd echter gekeerd. Niet veel later werden de benen van Benjamin Havik onder zijn lichaam weggeveegd door Karim Layeb. Die actie kwam hem op geel te staan en daar kwam de aanvoerder van Usquert goed mee weg. Zo goed zelfs, dat hij nauwelijks drie minuten later in de omschakeling de diepte in werd gestuurd en doelman Anne Wester het nakijken wist te geven: 2-2. Er volgden daarna vier corners op rij, waarvan niet een van gevaar was ontbloot. Wat de gasten echter ook probeerden, de thuisclub liet zich niet nog een keer verrassen en zo eindigde het rumoerige duel in een remise, waar WEO wel mee kon leven maar Usquert minder blij mee was. Het behalen van nacompetitievoetbal is nu namelijk een stuk lastiger geworden.

* WEO – Usquert 2-2 (1-0). Robert Smidt 1-0; Samad Faraouni 1-1; Niels Jansen 2-1; Karim Layeb 2-2.

No Replies to "WEO pakt punt in duel met Usquert"