Middelstum en DVC maken zich op voor voetbalkraker

Op het sportpark van de vv Middelstum vindt zaterdag de kraker plaats tussen de plaatselijke favorieten en DVC Appingedam. Eerder dit seizoen wisten de Middelstummers met 0-1 te winnen dankzij een treffer van Aijolt Douma. De Damsters kunnen rekenen op een warm welkom. In Middelstum maakt men zich namelijk ook buiten het veld op voor een waar spektakelstuk. De inzet? Het kampioenschap in de 4e Klasse E van het zaterdagvoetbal. Een klasse waarin het tot op het laatst spannend is gebleven. We vroegen beide coaches hoe zij op het seizoen terugblikken en wat zij van de clash verwachten. DVC Appingedam is momenteel de lijstaanvoerder en heeft twee punten voorsprong op naaste belager Middelstum. Bij winst kan het team van trainer Duurt Dijkman de kampioensvlag hijsen en komt er een periodetitel vrij voor de hoogst geklasseerde ploeg in de eindrangschikking zonder periode. Middelstum heeft al een periode en is bij verlies aangewezen op nacompetitievoetbal.

Spelen voor de eerste vier plaatsen en het behalen van een periodetitel. Dat was de ambitie die men in Middelstum aan het begin van het seizoen had neergelegd. Twee wedstrijden voor het einde van de competitie kan vastgesteld worden dat de selectie van Jelmer Meinardi daar ruimschoots aan heeft voldaan. ”We doen nog steeds mee in de race om het kampioenschap en ik ben dan ook trots op de vereniging. Een jaar of vier geleden moest degradatie nog voorkomen worden, nu staat er een team dat structureel om de prijzen kan meespelen. In Middelstum worden weer finales gespeeld en dat in een klasse die door de versterkte degradatieregeling steeds sterker is geworden. De spelers van toen hebben zich doorontwikkeld en nieuwe jeugdspelers hebben zich aangediend. We zijn blijven geloven in onze eigen jongens en hebben alle voorwaarden geoptimaliseerd.”

De selectie is volgens Meinardi toekomstbestendig. ”Middelstum is een team geworden waar niemand graag tegen speelt. En dat op een sportpark waar de steun van onze achterban geweldig is”, aldus de vertrekkende oefenmeester. Hij legt uit dat het blauwwit en het samen doen door de aderen giert. ”We hebben alles in eigen hand. Twee keer winnen en zeker ook genieten van deze speciale dagen, dat is de opdracht. Een vol sportpark waar vrienden en geliefden supporten, muziek, rookgordijnen en nog wat extra gevoel bij winnen en verliezen. Prachtige ingrediënten die de basis vormen voor herinneringen waar later nog over gesproken gaat worden.” Uit was DVC de betere ploeg, maar wist Middelstum wel te winnen omdat het volgens Meinardi als collectief bleef samenwerken. De Bedumer oefenmeester beseft goed dat het er zaterdag opnieuw op aan komt. ”Mijn ploeg zal heel diep moeten gaan. Die bereidheid is er zeker en wij zullen daar als staf een steentje aan bijdragen. Ik kijk uit naar de wedstrijd en de mensen in Middelstum ook. Er wordt deze week van alles in werking gezet om het duel een speciaal tintje te geven. Let’s rock!”

Zijn collega Duurt Dijkman heeft zich lange tijd op de vlakte gehouden. Bij het begin van het seizoen werd door de buitenwacht al gesuggereerd dat DVC Appingedam wel een gooi naar de titel zou doen, maar dat werd ook verwacht van verenigingen als NEC Delfzijl, Omlandia en Holwierde. Beter en dominanter voetballen en dat ook een hele wedstrijd vol kunnen houden, dat was de voornaamste doelstelling voor DVC. Op het gebied van resultaat zou het in ieder geval beter moeten dan afgelopen seizoen. ”Omdat we met een grotere selectie, vooral door de komst van jeugdspelers, hebben kunnen werken is dat wel gelukt. Naarmate het seizoen vorderde, waren we vaak de betere ploeg. Op zo’n moment wil je meer, dan moet je ook voor het kampioenschap gaan. In veel wedstrijden zie je dat we ten opzichte van andere clubs de meest voetballende ploeg zijn, maar dat betekent ook dat we met tegenstanders te maken krijgen die inzakken. Zoek dan maar naar de mogelijkheden tegen een compact spelende ploeg op een vaak niet al te goed veld. Ons verbeterpunt is dan ook om voorin koeler en scherper in de eindpass te zijn. We hebben dit seizoen teveel punten gemorst. Onze kracht is dat we weinig kansen tegen krijgen en dat zie je ook aan het doelsaldo. We hebben nog maar dertien tegentreffers hoeven incasseren.”

DVC heeft ook een mindere fase gekend. Dat was vooral in de wintermaanden het geval. De uitwedstrijd tegen Poolster is daar een treffend voorbeeld van. Dijkman en zijn mannen kijken echter vol vertrouwen uit naar het duel met Middelstum en verwachten dat ze daar kampioen gaan worden. ”Ik heb de eerste wedstrijd tegen hun nog een keer bekeken en het is eigenlijk bizar en onterecht vinden dat we die hebben verloren. We speelden prima positiespel tegen een ploeg die toen niet wilde voetballen. Ik geloof er niet in dat dit ons nog een keer overkomt, maar dan moeten we meer laten zien als tegen Poolster. En het blijft voetbal, het kan ons dus zeker een tweede keer overkomen.”

Dijkman vindt dat zijn elftal het slim zal moeten spelen omdat hij Middelstum in de omschakeling de beste ploeg in deze klasse vindt. ”We moeten nauwkeurig aan de bal zijn en resoluut voetbal spelen. Vooral in verdedigend opzicht. Een kracht van Middelstum is dat ze goed aansluiten en daardoor sterk zijn in de strijd om de tweede bal. Mar de druk ligt vooral bij Middelstum. Zij moeten winnen en zullen iets moeten verzinnen om aanvallend goed voor de dag te komen.’ Een smetje op het seizoen vindt hij wel de vingerbreuk van doelman Olaf Kiewiet. Daarentegen is men bij DVC heel blij dat routinier Jelmer Kiewiet, normaliter spelend in het derde elftal, bereid is gevonden om als vervanger op te treden. De oefenmeester verwacht zaterdag een geweldige entourage in Middelstum met support van beide kanten en hopelijk twee voetballende ploegen. Vanuit Appingedam zal er in ieder geval een bus vol supporters naar Middelstum afreizen. Dijkman: ”Dit is zo’n wedstrijd waarvoor je voetballer bent geworden. Dit overkomt je waarschijnlijk een of twee keer in je voetballeven. Het is fantastisch om mee te maken, voor zowel staf als spelers.”

No Replies to "Middelstum en DVC maken zich op voor voetbalkraker"