FC LEO vernedert buurman VVSV ’09 en pakt periode

Voor mensen in Ulrum en Leens is het waarschijnlijk de meest belangrijke wedstrijd van het seizoen. Het duel tussen VVSV ’09 en FC LEO, oftewel de derby van het Hogeland. Iets waar men in beide dorpen maanden naar uit kan kijken. Ongeacht de stand op de ranglijst zijn dit vaak wedstrijden op zich. Ook deze editie had niemand vooraf kunnen voorspellen. Voorafgaand waren diverse berichten over en weer gestuurd om het vuurtje alvast wat op te stoken en dat brandde het beste bij FC LEO. De Leensters verpulverden hun opponent en staken niet alleen een verpletterende 1-12 zege op zak, maar wisten zich ook nog eens van nacompetitievoetbal om promotie naar de vierde klasse te verzekeren.

door Tjipco Werkman

Al na vijf minuten mochten de gasten een penalty nemen nadat Jasper Wiersum binnen de beruchte lijnen was gevloerd. Deze keer ontfermde Frank Veenwijk zich over dit klusje. Zijn inzet was onhoudbaar voor keeper Jeffrey Ploeg. Nog geen minuut later verdubbelde FC LEO de voorsprong. Na een prachtige aanval over de linkerflank legde Jasper Wiersum de bal panklaar voor de mee opgekomen Coen Smit. Zijn uithaal verdween in de verste kruising: 0-2. Een begin waar iedereen in uit Leens van droomde. Aan de kant van VVSV ’09 was de blijdschap minder groot. Daar werd volop gemopperd door de begeleidingsstaf over de minimale inzet en marginale beleving van de gastheren. De stemming op de bank van de Ulrumers werd er niet veel beter op toen FC LEO na tien minuten weer tot scoren wist te komen. Weer stond Jasper Wiersum aan het begin van deze goal. Hij werd prachtig weggestoken door Rik Schuttenbeld en kon alleen op keeper Jeffrey Ploeg af. Deze keerde de inzet van Wiersum nog, maar de rebound was voor de meegelopen Frank Veenwijk, die de 0-3 binnen schoof. De meegereisde supporters uit Leens begonnen al treiterend ‘tien, tien, tien’ te scanderen. Met een scheef oog werd door de Leenster bank naar de tussenstand bij SGV tegen Warffum gekeken. Bij puntenverlies van Warffum zou FC LEO namelijk nog een periode kunnen pakken. Wanneer SGV zou winnen en de Leensters zouden dat ook doen, was de periode een zekerheid. Bij een gelijkspel van Warffum moesten de Leensters met minimaal met zeven goals verschil van de Ulrumers zien te winnen. Na twintig minuten kwam dat verschil steeds dichterbij. Rik Schuttenbeld mocht aan de rechterzijde een vrije trap nemen op zo’n twintig meter van de goal. Zijn geplaatste schuiver leek houdbaar, maar keeper Ploeg dook er overheen waardoor de bal bij de eerste paal binnenviel: 0-4. In Schildwolde stond het inmiddels 1-0 voor SGV wat FC LEO virtueel in de nacompetitie bracht. Trainer Rowan Rozema hamerde erop dat FC LEO moest blijven doordrukken en geen genade mocht hebben met de arme Ulrumers die van het kastje naar de muur werden gespeeld.

Na een half uur voetbal was het verschil van zeven treffers al gerealiseerd. Eerst was het Coen Smit die vanaf links de bal voor de goal slingerde. Zijn voorzet werd binnen getrapt door een verdediger van Ulrum. Nog geen minuut later scoorde Johan Hofman de 0-6. Een vrije trap werd slim genomen op de weggelopen Jasper Wiersum. Zijn voorzet werd door Johan Hofman koppend tot doelpunt gepromoveerd: 0-6. De voltooiing van de zevenklapper was vrijwel identiek aan de 0-6. Weer was het Jasper Wiersum die de goal voorbereidde en Frank Veenwijk in staat stelde zijn hattrick te laten aantekenen. Bij VVSV ’09 groeide de irritatie over met name de beslissingen van de scheidsrechter. Er viel een aantal gele kaarten, waarvan leider Mertens er vlot achter elkaar twee kreeg en dus achter de hekken mocht. FC LEO bleef het hoofd erbij houden en ging door met kansen creëren en scoren. Voor de rust kreeg het Leenster publiek waar het al tijden om riep, namelijk de tien. In de 42e minuut kreeg Jasper Wiersum eindelijk loon naar werken. Waar Gio Hovius al had moeten afronden, maar weer stuitte op doelman Ploeg, was Jasper Wiersum er als de kippen bij om de 0-8 te scoren. Net bijgekomen van deze deceptie volgde er nog één voor VVSV ’09. Weer was het Frank Veenwijk die scoorde en zo zijn vierde en FC LEO’s negende op het scorebord bracht. In de blessuretijd maakte Jasper Wiersum zijn tweede en zo mochten de gasten met maar liefst een voorsprong van 0-10 aan de thee. Keeeper Ploeg van VVSV ’09 was overigens geblesseerd geraakt. Hij moest zich laten vervangen door Ruben Otter.

Na de thee was het spelbeeld niet veel anders. FC LEO kreeg nog steeds veel ruimte maar het scoren wilde niet meer zo vlotten. In de tegenstoot was het Alex van de Spek die de eer van VVSV ’09 wist te redden door bij de tweede paal de 1-10 te scoren. In Schildwolde bracht Warffum de spanning weer wat terug door de 3-1 te maken. FC LEO pakte de draad van het scoren weer wat op en maakte in de 56e minuut de elfde goal. Gio Hovius mocht alleen op keeper Otter af maar zag invaller Rick Koster er beter voor staan. Het tikkie breed was prachtig om te zien en het afronden idem dito. Niet lang daarna mocht Robin Vink vanaf een meter of vijf de bal achter keeper Otter knallen. Een corner werd eerst nog redelijk verwerkt door de defensie van de gastheren, maar ze hadden geen antwoord op de droge knal van Vink: 1-12. Daarna was het wel wat gedaan in Ulrum. Er werd volop gewisseld, wat het niveau niet ten goede kwam. Toch ontstonden er nog diverse kansen voor de Leensters om de score verder uit te breiden. Dit gebeurde echter niet. VVSV ’09 eindigde de wedstrijd niet met elf man. Na de zoveelste overtreding van Harm Klaver was de scheidsrechter er klaar mee. Hij had Klaver al eens gewaarschuwd maar in de 75e minuut was het dan zover. Hij ontving zijn tweede gele kaart voor een lichte overtreding en kon inrukken. In Schildwolde werd het ineens zeer spannend en dan met name voor FC LEO. In de 80e minuut was Warffum op 3-3 gekomen en het werden dus nog tien spannende minuten voor de Leenster ploeg. Om half vijf kreeg coach Rozema eindelijk telefonisch contact met de trainer van SGV die bevestigde dat het 3-3 was gebleven. Hierdoor pakte FC LEO de derde en laatste periode in de 5e klasse D. Iets wat door de Leensters groots en tot in de laatste uurtjes werd gevierd in Ulrum, de plek van de grootste rivaal.

In Warffum waren de druiven zuur want daar zullen ze vast niet gedacht hebben dat FC LEO zo zou uithalen. Leider Arjan Schaap van VVSV ’09 was wat dat betreft vrij duidelijk. ”We moeten ons doodschamen. We hebben totaal geen tegenstand geboden en zijn op alle fronten afgetroefd”, vertelde hij na afloop. Rowan Rozema was zeer in zijn nopjes: ”Dit is de mooiste dag uit mijn leven. Winnen met 1-12 bij VVSV ’09 is al een prestatie waar ik vrolijk van wordt, maar dat we dan ook nog eens de periode stelen van Warffum is helemaal lekker. Hier ga ik zeker een weekje van genieten. Maar op 1 juni moeten we er weer staan tegen Glimmen. We zullen zien hoever we komen. Ik heb alle vertrouwen gezien ons spel van de laatste tijd.”

* VVSV ’09 – FC LEO 1-12 (0-10). Frank Veenwijk 0-1 (strafschop); Coen Smit 0-2; Frank Veenwijk 0-3; Rik Schuttenbeld 0-4; eigen doel 0-5; Johan Hofman 0-6; Frank Veenwijk 0-7; Jasper Wiersum 0-8; Frank Veenwijk 0-9; Jasper Wiersum 0-10; Alex van de Spek 1-10; Rick Koster 1-11; Robin Vink 1-12 (foto: ©Jan Gerdez).

No Replies to "FC LEO vernedert buurman VVSV '09 en pakt periode"