Sportieve opening Melkweg door atleten uit Bedum

De nieuwe Melkweg in Bedum is het toneel geweest van een sportieve opening door wielrenners en hardlopers. Er kan nu al gesproken worden over een tweetal ‘nieuwe klassiekers’, want beide evenementen zijn een unicum.

De wielrenners van Wielervereniging Bedum ‘trapten’ om zeven uur de spits af met een 5,7 kilometer lange tijdrit over de gehele lengte van de Melkweg. Het verse en strakke asfalt van de weg leent zich bij uitstek voor snelle individuele prestaties. De wielrenners werden om de minuut vanaf de start bij de Melkbrug losgelaten. Na twee kilometer volgde de onderdoorgang bij het spoorviaduct. De wielrenners bereikten daarbij hun topsnelheid. Met een flinke tegenwind volgde bij de Sint Annerweg het keerpunt voor de terugweg met de finish vlak voor Ter Laan. In totaal namen er 37 wielrenners deel aan deze tijdrit. De wedstrijd bij de heren werd gewonnen door Jaron Ridder met een tijd van 8.23 minuten, een gemiddelde van ruim 40 kilometer per uur, gevolgd door Bram Slager op 4 seconden en Lars Bruggers op 23 seconden. Winnares bij de dames was Petra Bus met een tijd van 9.12 minuten (gemiddelde ruim 37 kilometer per uur) gevolgd door Elise Favre op 53 seconden en Evi Blomberg op 67 seconden.

Om acht uur was de start van de eerste en enige Melkweg Run. Er was een parcours uitgezet van exact 5,0 kilometer met een keerpunt na 2,5 kilometer vlak voor de Sint Annerweg. Het bleef tot vlak voor de start spannend want een onweersbui zou nog roet in het eten kunnen gooien. De bui trok echter over zodat Peter van der Hulst namens de organisatie de 53 hardlopers van Loopgroep Bedum en Havabe uit Bedum kon ‘wegschieten.’ De weersomstandigheden waren voor de hardlopers nu ideaal, want de wind was inmiddels gaan liggen en er was veel zuurstof in de lucht. Mede daarom werd er ondanks de kuitenbijter bij de spooronderdoorgang bijzonder snel gelopen. Als eerste meldde zich Harmen Stam bij de finish. Met zijn tijd van 18.26 (gemiddelde 16,3 kilometer per uur) was hij nog nooit zo snel. Annemarije Souër kwam als eerste dame terug bij het beginpunt in 20.50 minuten. Ook zij verbeterde zichzelf met een gemiddelde van 14,4 kilometer per uur. Alle atleten kwamen voldaan over de meet, waarbij diversen hun beste tijd op de 5 kilometer wisten te verpulveren. De organisatie had na afloop voor alle deelnemers nog een passende herinnering klaarliggen en een verfrissende opkikker. Iedereen keek terug op een geslaagd en bovenal sportief evenement aan de vooravond van de officiële opening op vrijdag 17 mei. Op de ingevoegde foto van Rieta van Heuveln de hardlopers voor de start in de tent aan de Melkweg, schuilend voor de regen. Op bovenstaande foto van Lammert Groenewold de start van de wielrenners aan het begin van de Melkweg.

No Replies to "Sportieve opening Melkweg door atleten uit Bedum"