SV Bedum, De Fivel en VVS verder. SC Scheemda degradeert

SV BEDUM KAN NOG STEEDS ONTSNAPPEN
Tweedeklasser SV Bedum is weer een stap dichter bij klassebehoud gekomen. Op het eigen sportpark versloegen de paarshemden tegenstander Workum met het kleinst (1-0) mogelijke verschil. Door de zege mag het team van oefenmeester Gerben Wollerich nu in de finale aantreden tegen het stad-Groninger Groen Geel, dat met dezelfde cijfers van ONR wist te winnen.

‘Het is mooi dat we staan waar we nu staan’, glunderde Wollerich na afloop van het moeizaam gespeelde treffen. ‘Het afgelopen seizoen viel het kwartje vaak de verkeerde kant op. Nu zat het ons eens een keer mee.’ Met die uitspraak refereerde hij aan de enige treffer van de wedstrijd, die pas in de extra speeltijd tot stand kwam. Het was dan ook geen beste wedstrijd die SV Bedum speelde. Met name in de eerste helft lag het niveau aan beide kanten te laag. Daar zal de spanning voor een deel mede debet aan zijn geweest. De Bedumers wisten er voetballend niet doorheen te komen bij tegenstander Workum en werkte veel met lange ballen. Dat leverde wat kleine kansen op, maar echt gevaarlijk wist de thuisclub niet te worden. Omdat Workum zich een soortgelijke speelwijze had toegeëigend, was het niet bepaald een kijkspel om je vingers bij af te likken. Doelman Lars van der Sluis hoefde maar één keer handelend op te treden toen de gasten de bal binnen vijf meter van het doel de bal voor het inschieten hadden, maar daar niet in slaagden.

Ook na de thee lukte het de SV Bedum niet om echt te gaan voetballen. Alle ballen werden zonder pardon naar voren geknald en het lukte de thuisclub maar niet om grip op de wedstrijd te krijgen. Workum kreeg in het tweede bedrijf een aantal goede mogelijkheden om het duel naar zich toe te trekken en het wachten was dan ook op een voorsprong voor de Friezen. Die kwam er echter niet en net op het moment dat iedereen al met een verlengstuk van de wedstrijd rekening had gehouden, sloeg de thuisclub toe. In blessuretijd kreeg Milan Smit de bal aan de linkerkant. Hij gaf een voorzet op Twan Ahlers die doeltreffend wist af te ronden: 1-0. Omdat Workum nu wel risico moest nemen, lag er ineens de ruimte om het duel definitief in het slot te gooien, maar Mark Kruizinga zag een inzet op de lat belanden. Na het laatste fluitsignaal was de vreugde groot aan Bedumer zijde.

Gerben Wollerich (SV Bedum): ‘’Dit was een ontsnapping in extremis. Maar zoals ik al zei, we verloren dit seizoen vaak een keer in de slotfase. Nu is het een keer andersom en dat is ook wel lekker. Op basis van de tweede helft ben ik van mening dat zij meer recht op een overwinning hadden. Maar ja, wij maken het doelpunt wel.’

DE FIVEL WINT VAN LEO LOON EN SPEELT NOG EEN FINALE
Vierdeklasser De Fivel mag nog altijd de hoop koesteren dat het volgend seizoen ook in de vierde klasse uit komt. Het team van trainer Guus Zantinga overleefde de eerste wedstrijd in de nacompetitie door in het Drentse Loon met 1-2 van LEO te winnen. Komend weekeinde wacht de beslissende ontmoeting tegen VCG uit Geesbrug, dat De Lauwers in een doelpuntrijke wedstrijd met 4-3 versloeg.

De Fivel hoefde in de eerste ronde alleen maar kijken welke tegenstander het zou treffen en dat bleek dus LEO te zijn. Bij De Fivel ontbraken de gebroeders Corné en Joran Bos vanwege blessures. Er kon wel weer een beroep worden gedaan op Jacob Havinga en Geert van der Veen. De gastheren begonnen aardig fel aan de tweestrijd en probeerde de Riepsters op eigen helft vast te pinnen. Echte kansen wisten ze echter niet te creëren. Langzaam maar zeker kwam De Fivel wat beter in de wedstrijd te zitten en dat leverde na twaalf minuten de openingstreffer op. Een door Thomas Robinson genomen corner belandde in de drukte voor de goal, waar het been van Geert van der Veen lang genoeg was om het speeltuig tussen de palen dor te krijgen: 0-1. Tot aan de thee zou het daar bij blijven, omdat beide ploegen niet in staat bleken om tot echte kansen te komen.

Nadat er van doel was gewisseld, had De Fivel het betere van het spel en ontstonden er ook mogelijkheden voor de gasten. De doelman van LEO was echter niet van plan om te capituleren. De spanning bleef vol op de wedstrijd staan omdat de Drenten zich niet bij de zaken wensten neer te leggen. De gelijkmaker viel tien minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd. Emiel Bos schatte een bal verkeerd in en vervolgens wist LEO te profiteren: 1-1. Het werd daarna een ware slijtageslag, waarbij de een na de ander krampverschijnselen kreeg. Tweeminuten voor tijd moest goalie Jens Winkel alles in het werk stellen om een nieuwe tegentreffer te voorkomen en deed dat op miraculeuze wijze. De Fivel was door het oog van de naald gekropen en mocht in de verlenging proberen om alsnog tot een goed resultaat te komen. Jacob Havinga en Kjell Spraakman leken daar werk van te willen maken, maar succes bleef uit. LEO wist in het tweede deel van de verlenging niet meer gevaarlijk te worden. Twee minuten voordat het op strafschoppen leek uit te draaien kreeg Jacob Havinga de bal echter op snelheid mee en plaatste oog in oog met de doelman van Leo de bal in de linkerhoek: 1-2. Alles wat De Fivel ademde veerde op, de vreugde kende geen grenzen. In de resterende tijd veranderde er niets meer aan de stand en dus is klassebehoud voor Guus Zantinga en de zijnen nog altijd een haalbare kaart.

SC SCHEEMDA DEGRADEERT NA STRAFSCHOPPENSERIE
SC Scheemda is er niet in geslaagd om de laatste ronde van de nacompetitie te halen. Op eigen veld werd het elftal van trainer Gerrie Drent na strafschoppen uitgeschakeld door Harkema Opeinde en dat betekent dat SC Scheemda na een jaar in de vierde klasse te hebben gebivakkeerd, het volgend seizoen weer een klasse lager moet proberen. In de reguliere speeltijd waren de ploegen niet verder gekomen dan een 1-1 stand en dus moest de beslissing vanaf elf meter komen.

‘Het is heel zuur om vanaf de penaltystip te moeten verliezen. Da laat ik me liever helemaal van de mat tikken’, sprak trainer Gerrie Drent van SC Scheemda na afloop van de verloren wedstrijd. De Scheemders speelden volgens de naar Noordster vertrekkende coach helemaal niet zo’n rare wedstrijd, al kregen ze dan ook weinig uitgespeelde mogelijkheden. Die waren er wel voor Harkema Opeinde. Tot aan de pauze bleef het scorebord echter onaangeroerd. Na de thee was het wedstrijdbeeld precies eender aan het eerste bedrijf. Met dat verschil dat de gasten er nu wel in slaagden om doelman Edwin Kuipers te kloppen: 0-1. Lange tijd leek het er op dat het duel ook met die stand zou eindigen. Totdat Danny Blaauw de bal op de slof nam en snoeihard tegen het nylon wist te jagen: 1-1. In de verlenging hielden beide ploegen elkaar in evenwicht en toen kwam het dus op strafschoppen aan. Beorn Eiten en Tom Knollema verzuimden te scoren en dat was iets teveel van het goede. Harkema Opeinde won de serie penalty’s met 6-5 en mag komend weekeinde op de finaledag in actie komen.

Gerrie Drent (SC Scheemda): ‘’Je kunt wel stellen dat Harkema Opeinde de gelukkigste van de twee is geworden. Wij hebben er alles aan gedaan. Als je nu terugkijkt, hebben we gedurende het seizoen teveel laten liggen. Ik verwijt echter niemand iets. Het is jammer dat SC Scheemda na een jaar alweer terug moet naar de vijfde klasse. We hebben ook veel pech gehad met de personele bezetting gedurende de competitie. In de vijfde klasse kun je daar nog wel mee wegkomen, maar in de vierde klasse is dat een stuk lastiger. Het zal een hele kluif worden om weer hogerop te komen. Ik wens SC Scheemda daar in elk geval veel succes bij.” (foto: ©Arno Steeman).

VVS HEEFT TICKET VOOR FINALEDAG BINNEN
Het Oostwolder VVS is er in geslaagd om de finaledag van de nacompetitie te bereiken. Daarin speelt de ploeg van trainer Egbert Bosma op neutraal terrein tegen Trynwalden VC dat Tiendeveen (2-0) wist te kloppen. Zelf wist VVS een benauwde 1-2 zege te boeken op Ouwe Syl uit Oudebildtzijl.

De ontlading was enorm na afloop, want wat hadden ze langs de kant nog even op hete kolen gezeten bij VVS. De gasten wisten weliswaar op een 0-2 voorsprong te komen, maar toen de thuisclub de aansluiting had gevonden, was de jacht op de gelijkmaker geopend. ‘Ze kregen een dozijn mogelijkheden om langszij te komen. Wij waren het op zeker moment namelijk helemaal kwijt. Wonder boven wonder viel de gelijkmaker echter niet en mochten we als winnaar van het veld stappen’, aldus een dolgelukkige Bosma.

Ouwe Syl begon sterk aan het treffen met VVS. De vereniging uit het dorp met nog geen duizend inwoners was vooral op het middenveld erg sterk. Ze kregen dan ook kleine kansen om de Oostwolders voor problemen te plaatsen, terwijl de bezoekers flink aan de bak moesten om grip op de tegenstander te krijgen. Op het prima te bespelen veld speelde de thuisclub verzorgd voetbal, maar kreeg een domper te verwerken toen Gerjan Drenth vanuit het niets als eerste het scorebord in beweging wist te zetten: 0-1. Het duel kantelde daarna en in die fase liet VVS de kansen liggen om zichzelf in een nog betere positie te manoeuvreren. Dat bleek geen onoverkomelijk iets te zijn, want het was Ouwe Syl dat zo vriendelijk was om de bal in het eigen doel te deponeren waardoor VVS op 0-2 kwam te staan. Niet veel later maakten de gastheren die fout goed. Doelman Tim Ludwig had het nakijken en met de aansluitingstreffer lag het duel weer helemaal open: 1-2.

Het gaspedaal werd nog wat dieper ingetrapt en VVS moest zich meer dan de ploeg lief was op de verdediging van de voorsprong richten. Met veel kunst- en vliegwerk kregen ze dit echter voor elkaar. Nadat het laatste fluitsignaal had geklonken vierden selectie, staf en meegereisde supporters een klein feestje. Niet ten onrechte, want voor het begin van de nacompetitie had Bosma toch wat zorgelijke geluiden laten horen in verband met een gebrek aan wedstrijdritme. Dat lijkt VVS nu wel weer te pakken te hebben en dus wachten, in het meest gunstige geval, nog negentig minuten voetbal op weg naar de vierde klasse.

No Replies to "SV Bedum, De Fivel en VVS verder. SC Scheemda degradeert"