40e Omloop van Bedum prooi voor Michiel Kok

De veertigste editie van de Omloop van Bedum is dinsdagavond gewonnen door Michiel Kok uit Heerenveen. Hij bleef na tachtig ronden medevluchter Thom van der Werff uit Annen nipt voor en kwam over de meet in 1.49.28 uur. Met Kok kreeg de Bedumer koers voor het tweede opeenvolgende jaar een winnaar uit Heerenveen. Vorig jaar was namelijk het Mark Prinsen die als eerste over de meet kwam. In Bedum completeerde Karst Hayma het podium door als derde te eindigen in een tijd van 1.49.34 uur.

Het waren niet alleen de wielrenners die de aandacht trokken van de toeschouwers. Om het spektakel heen werden diverse andere evenementen georganiseerd, zoals de zeer succesvolle Dikke Banden Races voor leerlingen in het basisonderwijs. Zij reden in vier categorieën. Daarna was het de beurt aan een tiental oud-winnaars van de Omloop voor een wedstrijd van een half uur achter derny’s. Winnaar van deze wedstrijd werd Paul de Haan. Hij kwam in 2012 als snelste over de eindstreep tijdens de destijds gehouden wielerkoers. Vervolgens ging een tiental oud-profs hun wedstrijd van dertig minuten achter de derny’s rijden. Hierbij was het Bart Voskamp die als eerste over de streep kwam. Na een rondgang van Bicycle Showband Crescendo uit Opende gingen de schaatsers Kjeld Nuis en Joy Beune in een open auto een rondje over het parcours maken. Om kwart over zeven loste Joy Beune het startschot voor het criterium over 80 kilometer. Het werd een levendige koers, die na dertig minuten onaangenaam verrast werd door een behoorlijke regenbui. Het hoge begintempo ging vanwege moeilijker wordende omstandigheden naar beneden. Het bleef echter een levendige en zeer boeiende koers, met uiteindelijk een sterke winnaar. De Bicycle Showband Crescendo sloot de de wieleractiviteiten af met een leuke show op het parcours. Het bestuur kijkt met tevredenheid terugkijken op een zeer geslaagde dag. Ook de Zomer- en Brocantemarkt was door de vele standhouders en het talrijke publiek weer een groot succes. Een van de prominente deelnemers aan de koers was Kjeld Nuis. Hij hield het na de regenbui en wat valpartijen voor gezien op het natte Bedumer parcours.