Artemissers weerstaan regen, wind en modder in Friesland

Leden van de loopgroep Artemis uit Winsum hebben het afgelopen weekend meegedaan aan de Slachtemarathon in Friesland en aan de Triatlon De Breede in Warffum. Na een afwezigheid van acht jaar werd zaterdag de 6e editie van de Slachtemarathon georganiseerd. Deze marathon wordt om de vier jaar gehouden maar vond in 2020 vanwege corona niet plaats. Voor deze marathon voor hardlopers en wandelaars hadden zich totaal 15.000 belangstellenden aangemeld waarvan er uiteindelijk, door onder andere het slechte weer 13.000 aan de start verschenen. Het was de zwaarste Slachtemarathon ooit. Aanhoudende pittige regenbuien, een harde wind en modderige onverharde gedeelten geselden de deelnemers.

De marathon met een vroege start vanaf half zeven telde 1100 deelnemers die met speciale bussen naar de start in Oosterbierum werden vervoerd. De route voerde de lopers over de eeuwenoude Slachtedyk en door het fraaie afwisselende Friese terpenlandschap. Hierbij werden 22 dorpen aangedaan waar van een mix aan kunst en cultuur kon worden genoten. Onderweg moesten ook twee onverharde gedeelten bij Franeker en Achlum worden overwonnen. De finish was in Raerd. Artemis was met Albert van der Ziel uit Berlikum en Arjen Kwint uit Loppersum (zie foto) op de marathon vertegenwoordigd. Van der Ziel liet in zijn vierde Slachtemarathon een keurige tijd van 3.26.50 uur noteren, goed voor een zesde plaats bij de mannen 60. Hij verbeterde hiermee het clubrecord op de marathon bij de mannen 60, sinds 11 oktober 2009 op naam van Koos Durenkamp met 3.40.37 uur gelopen in Eindhoven, met 13.37 minuten.  Van der Ziel: ‘Veel regen. Goede temperatuur. De wind was redelijk gunstig. De omstandigheden waren best pittig evenals de ondergrond.’ Kwint was gezien de slechte (weers)omstandigheden tevreden met zijn tijd. Hij finishte in zijn 25e marathon onder de vlag van Artemis na 4.45.10 uur en klasseerde zich hiermee als 88e bij de mannen 50. Anja Akkerman uit Warffum en Gea Meulema uit Winsum maakten deel uit van de 9000 verregende en onder de modder zittende wandelaars op deze marathon. Ook zij wisten de zware beproeving met verve te doorstaan.

Gezellig, laagdrempelig en goed georganiseerd waren de veel gehoorde opmerkingen na afloop van de zaterdag gehouden tweede editie van de achtste triatlon De Breede in Warffum. Het aantal deelnemers bedroeg 59, een lichte toename ten opzichte van vorig jaar. De harde wind en af en toe een bui deden geen afbreuk aan de goede sfeer. Het evenement startte met 500 meter zwemmen in zwembad De Breede, onderdeel van de gelijknamige camping. Vervolgens moest er 21 kilometer (twee ronden) worden gefietst, waarvoor een route vanaf de camping naar Warffum om via Den Andel en Rasquert weer terug te keren naar de camping. Het derde onderdeel 5 kilometer hardlopen volgde eveneens vanaf de camping het Warffumer bos om via Warffum uiteindelijk weer te finishen bij de camping.

Artemis telde vier zeer tevreden deelnemers waarvan Douwe Woldring uit Warffum met een tijd van 1.11.09 uur als achtste bij de mannen eindigde. Bij de vrouwen behaalde Jet van Dijk uit Baflo een zevende plaats in 1.28.53 uur. Irma de Groot uit Baflo noteerde 1.37.06 uur en werd hiermee elfde. Harma Oosterheerd uit Winsum legde met een tijd van 1.44.50 uur beslag op de vijftiende plaats. De organisatie onder aanvoering van Janneke Cazemier en de vele vrijwilligers verdienden dan ook een dikke pluim.

No Replies to "Artemissers weerstaan regen, wind en modder in Friesland"