Reserves Winsum winnen bekerduel van SV De Heracliden

Om van Winsum 2 te winnen, zou de reservehoofdklasser een hele slechte dag moeten hebben en vierdeklasser SV De Heracliden een bijzonder goede. Dat was echter niet het geval tijdens de laatste wedstrijd van de voorronde in het toernooi om de districtsbeker. De gasten, twee jaar geleden bekerwinnaar, hoefden op het sportpark Meij niet eens voluit te gaan om de thuisploeg op de knieën te dwingen. De vrij eenzijdige wedstrijd werd nog wel even ‘spannend.’ In de slotfase werd een comfortabele 0-3 voorsprong namelijk bijna uit handen gegeven. Uiteindelijk zegevierde het team van coach Bart Waninge met 2-4 en weet het zich verzekerd van een ticket voor de volgende bekerronde.

Het strijdplan van SV De Heracliden was vrij duidelijk. Coach Duurt Dijkman had zijn ploeg de opdracht meegegeven om het veld zo klein mogelijk te houden. Het balbezit werd aan de Winsumers gelaten, die dat in het eerste kwart veelvuldig hadden maar er weinig mee deden. De ploeg bleef het leer rustig rondspelen, op zoek naar dat ene moment dat men bij de Meijsters even niet stond op te letten. Ze waren niet voor een gelijkspel gekomen, maar liepen elkaar ook niet voorbij in de jacht op de openingstreffer. De gasten vonden elkaar gemakkelijk, wisten crosspasses perfect achter de defensie van de blauwzwarten neer te leggen. Echte kansen vloeiden er niet uit voort. De openingsgoal kwam notabene uit een standaardsituatie tot stand. Een handsbal van Julian Jonker leverde de gasten een vrije trap op. De bal lag op een meter of achttien van het doel van Marwin Spriensma. Die metselde een flinke muur. Het cement daarvan kreeg niet eens de tijd om te drogen, want Deshly Storm joeg de bal zonder pardon in de verste hoek. En daar was niemand te bekennen: 0-1.

Niet veel later ontsnapten de gastheren aan een verdubbeling van de marge toen Sebe-Jan Vogel aan het knoeien sloeg. Storm en teammaatje Bauke Hoekstra verzuimden dat af te straffen. Nadat Hoekstra een corner van handenbindertje Julian Bolhuis over de deklat had getild, ging de meeste aandacht uit naar Harm Geertsema. De speler van SV De Heracliden kreeg een elleboog in zijn middenrif en hapte naar lucht. Hij verdween van het strijdtoneel en werd veiligheidshalve ter observatie meegenomen. Zijn plaats in het veld werd ingenomen door Corné Rijzebol. De thuisploeg liet voor de pauze weinig zien. De balvastheid ontbrak en de meeste duels gingen verloren omdat Winsum zich wat dat betreft iets mannelijker toonde. Ondanks het surplus aan voetballend vermogen wisten de gasten de score voor de onderbreking niet uit te bouwen. Dat hadden ze aan zichzelf te danken.

Het was even afwachten met wel idee SV De Heracliden de tweede helft zou beginnen. In punten stonden beide teams, na twee gewonnen duels, gelijk in de poule. En dus moest de thuisclub winnen als ze een ronde verder wilden komen. De bezoekers hadden aan een gelijkspel genoeg vanwege een beter doelsaldo. Het was echter wachten tot aan de 57e minuut alvorens er sprake was van enige opwinding in Uithuizermeeden. Dat was toen Stijn Tiekstra in zijn eentje op weg mocht naar doelman Niels Zijlstra. Wat hij in gedachten heeft gehad toen hij de bal een poeier gaf, zal nooit iemand weten. De afzwaaier verdween namelijk ver naast. Niet veel later Kevin Jaarsma er beter voor. Hij mikte echter net te hoog om de goalie, voor het eerst die middag, in verlegenheid te brengen. Aan de overzijde moest zijn collega Marwin Spriensma zich strekken om de bal buiten het doel te houden. Dat lukte niet na een corner van Julian Bolhuis. Na slecht verdedigen was het Bauke Hoekstra die de bal bij de eerste paal binnen wist te werken: 0-2. Nadat invaller Gerbrand de Boer voor 0-3 had weten te zorgen, was het wel gedaan met de pret. Dat dachten ze bij Winsum kennelijk ook. De concentratie verslapte, er werden wat knullige foutjes gemaakt en het was zowaar Corné Rijzebol die met een fraaie lob voor 1-3 wist te zorgen. Doelman Marwin Spriensma stond vervolgens aan de basis van de tweede Meijster treffer. Zijn uittrap leek volledig te mislukken. De sluitpost verontschuldigde zich daar al voor, maar had beter nog even kunnen wachten. Het leer schoot namelijk door en belandde bij Stijn Tiekstra. Die aarzelde geen moment en passeerde goalie Zijlstra in de verre hoek: 2-3. En zo werd het nog even leuk, omdat de gastheren in de slotfase toch nog risico’s gingen nemen. Koren op de molen van Winsum, dat volop mogelijkheden kreeg om verder weg te lopen. Het was echter Deshly Storm die als enige nog raak wist te schieten en de eindstand daarmee op 2-4 wist te bepalen.

Duurt Dijkman (SV De Heracliden): ‘We hebben het de hele wedstrijd eigenlijk aardig compact weten te houden. Zij kregen weinig uitgespeelde kansen. Als wij de deur open hadden gezet, waren ze ons aan alle kanten voorbij gelopen. Opbouwend kwam het bij ons niet uit de verf. Daarnaast leden we te snel balverlies. Tja, en die twee goals van ons? Die van Rijzebol was natuurlijk fraai, bij die tweede hadden we het geluk mee. Daarna hebben we het nog wel geprobeerd. Dan zie je ook precies dat wat ik had voorspeld. Wij geven hen de ruimte en dat spelen ze goed uit. Al was die laatste goal dan ook te wijten aan een mislukte uittrap.’

Bart Waninge (vv Winsum 2): ‘Het is jammer dat we twee tegengoals toestaan. Als je het duel niet zelf hebt gezien, zou je denken dat het erg spannend was. Dat was echter geenszins het geval. We hebben grote delen van de wedstrijd prima gespeeld, maar wisten de concentratie niet altijd vast te houden. De uitslag doet dan ook totaal geen recht aan de veldverhoudingen. Maar goed, je kunt beter in de voorbereiding een keer met de neus op de feiten worden gedrukt. Daar leren we alleen maar van. Het doel is bereikt, we staan in de volgende ronde. Dat is weer van later zorg. We richten ons nu eerst op de competitie.’

* SV DE HERACLIDEN – VV WINSUM 2 2-4 (0-1). Deshly Storm 0-1; Bauke Hoekstra 0-2; Gerbrand de Boer 0-3; Corné Rijzebol 1-3; Stijn Tiekstra 2-3; Deshly Storm 2-4.

No Replies to "Reserves Winsum winnen bekerduel van SV De Heracliden"