Promovendus SGV pakt verdiend punt in Holwierde

Holwierde is op eigen terrein met de schrik vrij gekomen in de thuiswedstrijd tegen het gepromoveerde SGV. De Schildwolders hadden halverwege de wedstrijd een 0-2 voorsprong op zak en leken hard op weg om hun debuut in de vierde klasse meteen met een driepunter te verzilveren. Na de doelwisseling was het echter een heel ander verhaal. De aansluiting van de gastheren viel te snel, de gelijkmaker kwam er niet veel later achteraan. Even leek het nog penibel te worden voor de Katmisbewoners toen de bezoekers andermaal aan de leiding wisten te komen, maar een late treffer voorkwam dat de Holwierders tijdens de ouverture van de competitie meteen tegen een zeperd zouden aanlopen. Al zat er aan de derde goal van de gastheren dan ook wel een behoorlijk luchtje. Uiteindelijk werd de strijdbijl bij een 3-3 eindstand begraven. En daar konden beide trainers wel, maar eigenlijk ook weer niet mee leven.

Op het zonovergoten Katmis was het prima vertoeven tijdens de opening van het seizoen. En natuurlijk ging alle aandacht uit naar die onbekende ploeg uit Schildwolde. De promovendus die maar liefst twee scherpschutters kon opstellen. De vraag werd langs de lijn herhaaldelijk gesteld. Wie is nou die Jord Blokker en wie is Jos Hoeksema? De voetbalfans zouden de naam van het tweetal nog regelmatig voorbij horen komen. In de openingsfase van het door scheidsrechter Henk Poort gefloten duel toonde SGV zich geenszins timide. Sterker nog, de bezoekers kregen zelfs de betere mogelijkheden om de score te openen. Holwierde wist er maar weinig tegenover te zetten. Het wist zich geen raad met het vijfmans blok dat de Schildwolders achterin hadden geposteerd, leed onnodig veel balverlies, verloor teveel duels en vergaloppeerde zich nogal eens. SGV speelde, zoals men gewend is, vrij direct. Het team van trainer Willard Bos moet het van de snelle omschakeling hebben, de fysieke kracht van een spits als Jord Blokker en de geslepenheid van good old Jos Hoeksema. Aan de overzijde kon Jurelly Torbed weinig klaarspelen, waren er te weinig afspeelmogelijkheden en wist men eigenlijk niets te creëren. Er stonden amper 120 seconden op het scorebord toen Holwierde achterin de fout in ging en Stan van den Berg de bal zomaar panklaar in de voeten kreeg aangespeeld. Zijn schot ging over het doel van Robbin Kuipers.

Het had een eerste waarschuwing moeten wezen, maar de thuisploeg bleef aanmodderen. Dan kun je in de beker nog zo goed voetballen tegen een ploeg als SC Scheemda (8-3), maar de ene wedstrijd is de andere niet. Nadat SGV nog een mogelijkheid onbenut had gelaten om de leiding te nemen, was het in de 21e minuut wel raak. Stan van den Berg had op rechts al een paar aardige kunststukjes laten zien en toonde zich nog een keer ongrijpbaar. Zijn voorzet kon niet afdoende door goalie Kuipers onderschept worden, waarna topschutter Jord Blokker er als de kippen bij was om zijn visitekaartje af te geven: 0-1. Een op dat moment niet meer dan verdiende voorsprong, die zomaar hoger had kunnen uitvallen. Over uitvallen gesproken, een paar minuten voor rust moest Bram Geurtsen bij Holwierde geblesseerd worden vervangen. Even was er de vrees dat zijn knie weer gekwetst was geraakt, maar dat was niet het geval. Voor hem verscheen Gijs Geurtsen binnen de lijnen. Voordat de poppetjes weer op de goede plek stonden, kreeg Holwierde nog een tik te verwerken. Daar waar fluitist Poort in een soortgelijk geval weigerde om SGV een strafschop te geven, deponeerde hij de bal wel op de stip toen Yirsan Bouman tegenstrever Jord Blokker toucheerde. Een gemakkelijk gegeven strafschop, die door Jos Hoeksema werd benut: 0-2. Nadat er voor de thee was gefloten, kon men bij SGV alleen maar tevreden zijn. Er leek geen vuiltje aan de lucht te zijn voor de gasten.

Nadat er van doel was gewisseld, werd als snel duidelijk dat Holwierde het over een andere boeg zou gooien. Robbie ten Hove was de eerste die voor de neus van doelman Marijn Jager opdook, maar wist de bal slechts te aaien. Een vrije trap van Yirsan Bouman werd in de 52e minuut door Jurelly Torbed richting penaltystip gekopt en vervolgens door Tim Visscher tegen het nylon geschoten: 1-2. Het was voor de thuisclub het sein om er nog een schepje bovenop te doen. Terwijl de beslissingen van arbiter Poort meerdere keren ter discussie werden gesteld, lukte het Torbed om zich in de 59e minuut eindelijk van zijn directe tegenstander los te rukken. Hij draaide en kapte op de manier zoals alleen hij dat kan en schoot raak: 2-2. En daar kon SGV zichzelf wel voor het hoofd slaan, want was het niet Stan van den Berg die vlak voor die treffer een unieke mogelijkheid had laten liggen om er 1-3 van te maken. Hij schoot de voorzet van Jos Hoeksema echter op buitenkant paal. De wedstrijd lag in ieder geval weer helemaal open. Iedereen dacht dat Holwierde nu wel zou doordrukken, maar het was opnieuw SGV dat doel wist te treffen. Vanaf de linkerkant van het veld kon de bal op de geheel vrij staande Jord Blokker worden gespeeld en dat soort buitenkansjes moet je de goalgetter niet geven: 2-3. En andermaal moest Holwierde in de achtervolging. Met succes, want in de 77e minuut was de achterstand weer weggepoetst. De goal van Sander ten Hove had echter nooit goedgekeurd mogen worden, want aangever Jurelly Torbed vertrok op links duidelijk vanuit buitenspel. De Schildwolder assistent vlagde, maar arbiter Poort schonk er geen aandacht aan. Ten Hove mocht zich vervolgens laten bejubelen: 3-3. En zelfs nu was er nog niets over de afloop te zeggen, want beide ploegen bleven voor de volle winst gaan. Hier en daar waren nog wel wat halve mogelijkheden waar te nemen, maar aan de stand zou niets meer veranderen.

Danny Schudde (Holwierde): ‘De eerste helft van ons was niet om aan te zien. Gewoon superslecht. We hadden veel moeite met het stugge, fysiek sterke SGV dat in de omschakeling levensgevaarlijk was. We leden verschrikkelijk veel balverlies op momenten dat het helemaal niet nodig was en konden elkaar niet vinden. In de duels waren we lang niet fel genoeg. Na de rust ws de drive er gelukkig wel en liep het stukken beter. We komen goed terug, maar moesten nog steeds blijven uitkijken. Dat bleek wel bij die derde goal van hun. Die kan in het hart van de defensie zomaar opgepikt en binnen geschoten worden. Zoets mag niet gebeuren. Gelukkig wisten we nog een keer langszij te komen en het punt te redden. Afgaande op de achterstand in eerste helft moeten we daar tevreden mee zijn al hadden we natuurlijk liever gewonnen.’

Willard Bos (SGV): ‘Ik ben van mening dat we de eerste helft bijzonder goed gespeeld hebben tegen een kwalitatief goed Holwierde. De deur bleef achterin op slot. We gaven toen niets weg en wisten in de omschakeling prima toe te slaan. Eigenlijk mocht Holwierde na drie kwartier blij zijn dat we slechts twee keer hadden gescoord. Natuurlijk konden we er op rekenen dat ze na de rust iets moesten verzinnen. Dan moet je hopen dat de aansluiting niet te snel valt. En juist dat gebeurde er, waarna ook de gelijkmaker niet lang op zich liet wachten. Jammer, want wij verzuimen even eerder de marge te vergroten. Tja, dat het dan ook nog 3-3 wordt? Wat zal ik er van zeggen. Vooraf teken je voor zo’n uitslag. Achteraf denk je, daar had misschien wel meer in gezeten.’

* Holwierde – SGV 3-3 (0-2). Jord Blokker 0-1; Jos Hoeksema 0-2 (strafschop); Tim Visscher 1-2; Jurelly Torbed 2-2; Jord Blokker 2-3; Sander ten Hove 3-3.

No Replies to "Promovendus SGV pakt verdiend punt in Holwierde"